irko napisał(a):ja wlasnie o takich glebokosciach myslalem
glebiej z rurka i moimi plucami nie zejde
Spokijnie licz nawet 7, może 10 choć to już trzeba mieć zatoki drożne itd
Ja robiłem na ok 10m w Adriatyku w sierpniu przy średnim nasłonecznieniu. No coś na tych zdjeciach widać przy czułości 200
irko napisał(a):jade w czerwcu, plywanie raczej płytko
sadzisz ze przydalo by sie dodatkowe swiatło?
Niekoniecznie ale tak. Ja przemyśliwuję nad jakimś światłowodowym
doświetlaczem który by można przykleić do obudowy tam gdze lampa żeby światło wyprowadzić pod kątem. Do 3m nie ma problemu. Gorzej głębiej
Kir napisał(a):Ja sam robię 5050 i to co mi najbardziej przeszkadza to poziom szumów na iso 400 bo mimo obiektywu 1.8 światła często jest za mało
irko napisał(a):raczej 2,8
Nie. 5050 ma 1.8-2.2 (tego drugiego nie jestem pewien
irko napisał(a):wiesz, ja troszke fotografuje - nie nurkowalem nigdy
lubie zdjecia jednak w RAW-ach ze wzgledu na łatwośc obróbki
(jpg raz skopany jest nie do uratowania - jak gdzies jest np biała plama to choćbys chciał nie wyciagniesz juz z nich szczegółów)
i ISO 400 w lustrze jest pozbawione szumów prawie zupełnie
Jasne tylko ta cena za obudowę. Myślę że kompakt z dużym przetwornikiem jest lepszy. To co twierdzę wynika z doświadczenia:
po pierwsze pod woda robi się zdjęcia inaczej niż na lądzie. Maski dokładnie do wizjera nie przyłożysz a nie masz w czasie celowania podglądu na wyświetlaczu w lustrzance. O ręcznym ustawianiu ostrości zapomnij bo: ciemno, daleko oko od przyzmatu a morze się rusza. To już lepiej nastawić ostrość manualnie na oko i zrobić wiele prób albo używać trybów makro i super makro albo zwykłego AF.
Ale tak jak wspominam to 30% zdjec zrobiłem używajac trybu makro AFzęsto z lampą (obudowa ma rozpraszacz i tego pyłu aż tak bardzo nie widać) 50% na manualnie ustawionej ostrości a reszta na AF
5060 nie ma RAW?
irko napisał(a):z drugie strony - a jak utopie lustro
olka mnie zal - obudowa bedzie droższ niz on sam
i lepiej sie pływa z kompaktem (tak piszą, sam nie wiem jeszcze)
JAk dla mnie przydął by się do obudowy uchwyt boczny i jakieś oświetlenie.
Jak masz płetwy pływanie zaparatem nie stwrza większych problemów
Bez płetw rzeczywiście jest gorzej
Moje zdjecia są tu forum/viewtopic.php?t=9466&start=0
i tu forum/viewtopic.php?t=10592&start=83
No nie jest to mistrzostwo świata ale coś widać