Fotelik - aktualne informacje
napisał(a) ZebAg » 11.08.2017 06:56
Jak konkretnie wyglądają AKTUALNE A.D. 2017 przepisy dotyczące przewożenia 9 lub 10-latka w foteliku, a szczególnie możliwości jego jazdy na przednim siedzeniu?
Chodzi mi o następujące kraje: Słowacja, Austria, Słowenia, Chorwacja, także Polska.
Przy okazji:
- Niezależnie od przepisów, jak Waszym zdaniem kwestia jazdy dziecka z przodu ma się do bezpieczeństwa młodego pasażera?
- Jak w ww. krajach wygląda ona w sytuacji, gdy auto nie jest wyposażone w blokadę poduszki powietrznej po stronie pasażera?
Przepraszam, że dubluję archiwalne wątki, lecz pytanie jest banalne tylko z pozoru. Szukałem na forum - niekiedy tematyka okazuje się "rozbita" na znajdujące się w różnych miejscach posty, ewentualnie wyniki wyszukiwania odsyłają do wątków dość starych albo już nieistniejących. Ponadto w międzyczasie nastąpiła nowelizacja polskich przepisów. Szukam pewnych, wiarygodnych informacji, żeby niewiedza nie przełożyła się na dziurę w portfelu.
Do poruszenia kwestii w ten sposób skłoniła mnie też m.in. zdumiewająca okoliczność, że powyższe pytanie o blokadę poduszki przed pasażerem zadałem paru osobom, w tym przyłapanemu na skrzyżowaniu POLICJANTOWI Z DROGÓWKI - i nikt, z funkcjonariuszem na czele, nie był w stanie precyzyjnie odpowiedzieć (w każdym razie odpowiedzi były wzajemnie sprzeczne)...
Pozdrawiam,
Z.