Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

fotelik 15 - 36 kg

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
KrisM
Cromaniak
fotelik 15 - 36 kg

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 02.03.2014 19:40

witam, potrzebuję pomocy doświadczonych rodziców. przed wyjazdem do Cro muszę dziecku zmienić fotelik, gdyż ten który posiada 9-18 kg zaczyna być za mały. po prześledzeniu wielu stron w necie mój wybór padł na Cybec Solution X2-fix lub romer Kidfix Sict. Cybex ma fajny patent bo ma odchylany zagłówek i na isofix'ie można lekko położyć oparcie, co jest wielkim atutem w drodze do Cro. gdzieś na forum wyczytałem jednak, że Romer jest wygodniejszy od Cybexa. niestety tego Cybexa nie ma w żadnym sklepie w mojej okolicy. może ktoś z Was przymierzał swoją pociechę do obu wymienionych, bądź jest posiadaczem któregoś z nich. proszę o pomoc i opinie.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.03.2014 20:04

W piątek syn kupił Cybex, nowy, chyba X2, sklep internetowy, odbiór osobisty. Podobno dobry model, ew jutro zapytam się co i jak.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 02.03.2014 23:14

ok, będę bardzo wdzięczny za informację :D
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 03.03.2014 00:09

Ja kupiłem Romer Kidfix i już moja pociecha zaliczyła w nim Chorwację w zeszłym roku i jestem super zadowolony. Ja też najpierw poczytałem w necie i jak miałem 3-4 konkretne modele wybrane to wtedy zaczałem szukać w sklepach stacjonarnych. Podjeżdżałem pod sklep z dzieckiem i po prostu montowałem fotelik w aucie i w nim dziecko. Dopiero jak sprawdziłem wszystkie wybrane wczesniej modele, to kupiłem foelik, zresztą nie pierwszy.
Co do samego fotelika, jest szeroki, dzieki temu dziecko nawet w grubej kurtce nie jest skrępowane, a na tym najbardziej mi zależało. Obicie jest zdejmowalne, dzięki czemu można je normalnie prać a wysokość podgłówka jest regulowana. Bardzo ważna kwestią są testy bezpieczeństwa a romer kidfix przoduje pod tym zględem. Poprzednio mialem też romer ale model kingplus i byłem również bardzo zadowolony, więc mam nadzieję, że i ten model się spisze.
Ważna rzecz - nie wiem jakie masz auto, ale patrząc po modelach fotelików, ktore wybrałeś, interesuje Cię isofix.
Cybex Solution X2 też przymierzałem i też mi się spodobał, ale nie było do wyboru ciekawej kolorystyki a okres oczekiwania na konkretny kolor to 3 tygodnie, a ja nie moglem tak długo czekać.
Osobiście jeśli chodzi o te dwa konkretne modele to dla mnie kwestia gustu, jeszcze tylk osprawdze rano jedną rzecz, na którą trzeba zwrócić uwagę, bo nie każdy fotelik z systemem isofix pasuje do auta mającego ten system. Sprawdzę rano szczegóły i napiszę.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 03.03.2014 08:45

Mam teraz taki.
http://e-foteliki.pl/romer-kid.html

Córka nie narzeka, siedzi wygodnie, głowa zawsze zabezpieczona bo w prosty sposób można regulować wysokość zagłówka, łatwy w montażu/demontażu.
Polecam.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 03.03.2014 08:59

bardzo dziękuję za odpowiedzi. właśnie ja również najpierw patrzyłem na testy bezpieczeństwa (dla mnie to priorytet) a później dopiero na inne atuty. oba które wybrałem są w ścisłej czołówce w swojej klasie.
nie wiem natomiast jak jest ze spaniem dziecka romer'ze. cybex ma jak już wcześniej wspomniałem, patent z odchylanym zagłówkiem, ma to pomagać by głowa nie opadała na klatkę piersiową, i na filmie reklamowym jest taki myk, że na isofixie można odsunąć lekko siedzisko, przez co oparcie delikatnie się kładzie.
Slavko jak przymierzałeś dziecko, to dużo było mniej miejsca dla niego niż w roamerze? w testach ADAC w słabych stronach tego fotelika jest napisane, że ma wąskie siedzenie.
jeśli chodzi o auto to mam Scenic'a II i z informacji na stronie producentów teoretycznie powinny pasować oba
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 03.03.2014 09:50

Właśnie ostatnio byliśmy zmuszeni wymienić fotelik. Wybór padł na Jane Montecarlo R1, młody już przetestował w nim spanie, bardzo wygodny, wysokie oceny w testach. Zagłówek wysoko można unieść co było głównym powodem zmiany starego 15-36 - syn wysoki jak na swój wiek, a chcemy korzystać z fotelika jak najdłużej. Polecam każdy fotelik przymierzyć do auta, zakup online odpada.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 03.03.2014 10:01

no właśnie obawiam się zakupu on-line bez przymierzania. niestety cybexy nie są wszędzie dostępne. romer i owszem
Nuniek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nuniek » 03.03.2014 10:15

Kup Recaro jung Sport rewalacyjny i jakość bardzo dobra:)
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 03.03.2014 10:22

My kupiliśmy: FOTELIK GRACO NAUTILUS 9-36 ELITE SportLux
Jest dość obszerny, i ma dodatkowe schowki i uchwyty na picie. Jest też opcja pochylenia fotelika aby dziecku lepiej się spało ale to raczej tylko opcja ponieważ aby podnieść fotelik należało by dzieciaka najpierw z niego wysadzić.
Jednak jak pisałem jest dość obszerny i do mniejszych samochodów bym go nie polecał.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 03.03.2014 10:39

dzięki, ale szukam w kategorii 15-36 kg :D
a Graco raczej odpada, bo kiepsko wypada w testach
Slavko1974
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavko1974 » 03.03.2014 11:03

KrisM - jeśli chodzi o wymiary fotelików, to według parametrów producentów ma się to tak:
Romer King plus (a więc model dla 9-18 kg) : szerokość wewnętrzna 31 cm
Cybex Solution x2 - szerokość wewnętrzna 28 cm
Romer Kidfix - szerokość wewnętrzna 33 cm
Sam widzisz, że Cybex ma mniejszą szerokość siedziska niż model dla mniejszych dzieci innej firmy. U mnie się to potwierdziło - córka mówiła, że dla niej ciasny. Fajna rzecz z tym odchylanym zagłówkiem w Cybex-ie, tyle, że nie wiem jak to w praktyce jest bo przecież oparcie fotelika musi przylegać do oparcia kanapy w aucie, więc jak ten zagłówek regulować? No chyba, że zagłówek wystaje ponad oparcie kanapy w aucie, ale ja sobie takiej sytuacji nie wyobrażam. Nie zamierzam tutaj forsować konkretnej marki, bo znalazłem ciekawych propozycji innych marek niż Romer, ale w drodze eliminacji ten wygrał. Po części tez z następującego powodu, dlatego też pytałem jakie masz auto.
Ja mam lagunę 3 a w tym aucie szyna do isofixu nie znajduje się na połączeniu oparcia fotela z siedziskiem tylko trochę wyżej ( zdjęcie zapożyczone z internetu):
Obrazek
http://zapodaj.net/06a952d671fe8.jpg.html

Szyna do isofixu pokazana jest strzałką i jak przymierzałem niektóre modele fotelików, które miały sztywne zaczepy to te foteliki wisiały w powietrzu co jest niedopuszczalne.
Dlatego tez musiałem szukać fotelika z takim zapięciem jak na filmie ( na filmiku od 12 sekundy)
http://www.youtube.com/watch?v=WZOUak4oyp0

Fotelik przypinam do szyny i dzięki regulacji on opada na kanapę a Romer idealnie mi pasuje, ponadto sprawdzałem go też w seacie leonie i skodzie octavii.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 03.03.2014 11:24

ja w Scenicu mam dokładnie w miejscu połączenia siedziska z oparciem. ale z tego co pamiętam to renault w swoich salonach chyba sprzedaje właśnie Romery.
chyba będzie trzeba podjechać i faktycznie przymierzyć tego Romera
Magda75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda75 » 03.03.2014 11:33

Mam fotelik Recaro Monza Seatfix. Przetestowany w zeszłym roku w Chorwacji. Jesteśmy zadowoleni. Prosty w obsłudze, Rysiek nie narzeka na niewygodę.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.03.2014 14:16

Po rozmowie z synem potwierdzam opinie o foteliku Cybex. Jemu akurat bardzo pasuje, dokładnie przy zakupie sprawdził, wnuka wkładał, jest wysoki i szczupły, mieści się nawet w kurtce bez problemu. Dla "szerszych" dzieci może być trochę ciasny ten fotelik.
Odchylanie działa bardzo dobrze, ja mam fotel w aucie odchylany, syn nie, ale Cybex wysuwa się na szynie, jest podobno bezpiecznie.
Radzimy jak większość, bez przymiarki nie kupuj.
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone