Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ile w korkach - wyjazd w sobotę 1 lipca

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pepe1969
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pepe1969 » 07.03.2006 11:12

Proszę o informację nt. korków w Chorwacji. Będę w Chorwacji w sobotę 1 lipca ok. godz. 12.00. lle czasu stracę w korkach przy tunelach :?:

Czy w niedzielę o 12.00 jest lepiej :?:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.03.2006 11:39

osobiście nie miałem tej przyjemności ale wiem że korki przed tunelami Mała Kapela i Sv. Rok na autostradzie dochodziły do 2,5 h przy każdym a ponoć były takie dni że dochodziły do 6-7 godzin
farenhajt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farenhajt » 07.03.2006 12:37

W tamtym roku wracaliśmy z Cro,była to właśnie sobota, chyba 30 lipca,wyjechaliśmy z ok.Zadaru o 8 rano i dopadły nas potworne korki.Najgorzej było przed tunelami Sv.Rok i Mala Kapela, a między nimi nie lepiej.Straciliśmy chyba z 6-7 godz. i o mało nie wyzinęłam ducha(było chyba ze 100 stopni).
Lepiej chyba jednak jechać w środku tygodnia.Wyjazdy w środy i czwartki zwykle przebiegały bez zakłóceń
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 07.03.2006 12:49

tyle że w sezonie wynajmujący kwaterki ustalają turnusy od soboty do soboty :cry:
WoYo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WoYo » 07.03.2006 13:17

pepe1969 napisał(a):Czy w niedzielę o 12.00 jest lepiej :?:

W niedziele jest zdecydowanie lepiej. Ja jechałem 2 razy z rzędu na początku sierpnia w niedziele. Około 12:00 przekraczałem granice SLO-CRO i było OK, a nawet pustawo. Gorszy obrazek był po drugiej stronie - dla wracających z CRO.

Pozdrawiam :)
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 07.03.2006 13:34

Istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo, że będziesz jechał bardzo długo.
Będzie miało na to wpływ kilka czynników:
Sobota, Chorwaci wyjeżdżają w kierunku morza, będą korzystać z autostrady. Korki przed tunelami będą przypuszczalnie bardzo duże.
01-szy lipca, to pierwszy lub jeden z pierwszych dni wakacji, a to powoduje dużą "falę" wyjazdów w kierunku południa Europy. Przykładem mogą być coroczne korki na autostradach Niemiec, Francji i niestety także Chorwacji.
Musisz liczyć się także z utrudnieniami na granicach; w zależności od tego jaką trasę wybierzesz.
Jeżeli masz możliwość to zaplanuj podróż na niedzielę, tak aby tunele Mala Kapela, Sv. Rok przejechać około południa. Po południu w niedzielę, w okresie wakacji, rozpoczynają się powroty z nad morza, to także powoduje duże korki, zwłaszcza przed tunelami.

Rafał
farenhajt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farenhajt » 07.03.2006 13:40

Rich72 byłam parę ładnych razy w Chorwacji w sezonie i nikt nigdy nie ustalał mi żadnego terminu od soboty do soboty.Pierwszy raz słyszę o turnusach w prywatnych apartamentach
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 07.03.2006 23:34

Dotychczas byłem w Chorwacji 5 razy.Zawsze przekraczałem granicę węgiersko-chorwacką w niedzielę rano.Nigdy nie stałem w żadnym korku.W tym roku tez planuję wyjazd tak aby znaleźć się na granicy CRO w niedzielę wsześnie rano tzn.ok.7.00.
Pozdrawiam.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 08.03.2006 08:53

farenhajt - zarezerwowałem apartament 8 osobowy + dostawki (nie ma takich zbyt wiele) w terminie od 12 sierpnia - grafik z tejże kwaterki (zajętości - dostępności apartamentu) wyraźnie wskazuje na obłożenie turnusowe tj od soboty do soboty - owszem można zmienić to w ustaleniu z gospodarzem jednak w tym przypadku nie chciał rozmawiać na temat negocjacji ceny tym bardziej że jest już ten apartament zarezerwowany od 26 sierpnia i rozumiem go - jeśli powiem że chcę wyjechać od niego w czwartek to 2 dni apartament będzie pusty bo nikt albo bardzo niewiele osób wynajmuje pokoje na tak krótki czas. Dobre apartamenty w dobrej cenie i w atrakcyjnej okolicy mają właśnie takie uwarunkowania dotyczące wynajmu
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 08.03.2006 09:05

Moje wspomnienia z wyjazdem 1 lipca (2005) są nie najlepsze: przymusowy postój nad ranem przed zepsutymi światłami w Słowenii, 2 olbrzymie korki przed tunelami w Cro (przejechaliśmy w momencie stłuczki fiata punto z cysterną na drugiej nitce - więc po chwili pewnie tunel zamknęli na amen - bo przeciez trzeba było usunąć rozbite auta).

Granicę Słowenia/Cro przejechaliśmy punktualnie o 6 rano a do Pisaka (18 km za Omisem) dojechaliśmy o 16.30. W sumie trasę przejechaliśmy w 26,5 godziny - masakra.

Życzę, aby w tym roku było znaaacznie luźniej!
farenhajt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) farenhajt » 08.03.2006 09:32

No tak,chyba,że ktoś się bawi we wcześniejsze rezerwacje.Ja też wynajmuję dobre apartamenty,za przyzwoite ceny,w atrakcyjnych miejscowościach,tyle tylko,że szukam ich po dotarciu na miejsce, bo lubię mieć pewność,że dostanę to o co naprawdę mi chodzi.I nie lubię dyktatu że muszę od do... do....Apartamentów na miejscu jest tak dużo, że wczśniejsza rezerwacja zawsze wydawała mi się bez sensu
evik
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) evik » 08.03.2006 10:50

1lipca2005 staliśmy w korku w Wiedniu 3,5 godziny,bez możliwości zjechania gdziekolwiek ,gdyż droga była w remoncie i obstawiona barierkami...koszmar ..dzieci były już gotowe ...siusiać...do reklamówki.
fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 08.03.2006 11:11

czy ktos pamieta kiedy ma zostac otwarta druga nitka tunelu
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 08.03.2006 11:28

fokstrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fokstrot » 08.03.2006 11:31

dzieki za linka, widze jednak, ze jeszcze dlugo przyjdzie nam sie meczyc :]
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone