fijasek napisał(a):Mam pytanie do Madzi1981 jak byś mogła napisać wiecej informacji na temat Slatiny a konkretnie o miejscach plażowania ewętualnie jakieś fotki na maila. W tym roku wybieramy sie na Ciovo drógi raz ,bodajze od 03.07-15.07 i chciałbym w tamtych rejonach plażować.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Witam:) Na ciovo znajduje się wiele plazyczek, ja z racji ciekawskiego nosa chyba zwiedziłam je wszystkie
Niewątpliwie najbardziej zaludnioną plażą jest plaża w centrum Okrug Gornji wzdłuż drogi. Jest to plaża żwirkowa z leżakami dość płytka oddzielona bojami. Przy niej znajduje sie kilka barów na wolnym powietrzu tam zjesz rybke z grilla lub cevapi i inne szybkie dania. Ciężko tam jednak znaleść miejsce jadąc koło południa,bowiem od rana ludzie już układają swoje ręczniczki i zaklepują miejsce.
Kierując się z mostu od Trogiru w lewo na Slatinę po drodze już w Arbaniji można znaleść sobie plażyczkę przy drodze (można zaraz obok postawić sobie autko). Są to ładne pasy również żwirku
choć malo zacienione. Dno jest dość kamienne choć stopniowo płytkie a nawet bardzo płytkie.
My najbardziej upodobalismy sobie plażę na Slatinie zwaną przez chorwatów Kava (nie bardzo to rozumiem bo na mapie plaża Kava jest na Okrugu Dolnji ,może widocznie są dwie
Kierując sie cały czas na koniec wyspy w Slatinie konczy sie asfatowa droga i zaczyna sie hm...jakby jakaś droga usypana (ale bardzo dobra,nie ma czego sie obawiać,my mamy bardzo niski zderzak ale dawalismy rade bez problemu) tam stoi szlaban a przy niej pani która bierze 5 kun za autko na całą dobę. Tam moim zdaniem jest raj na ziemi (postaram sie podesłać fotkę,która i tak nie odda w pełni uroku)Skalna, dość głeboka (skakałam na bombę
) z różnymi skalnymi skałkami,pieknymi muszelkami wyrzuconymi na skały, i bardzo ciepłą woda! jest to dość zaciszne miejsce niestety nie ma zadnego sklepiku,wiec trzeba wziąść torbę jedzonka i picia. W zeszłym roku oglądalismy burzę na drugim brzegu (okolice Trogiru a w oddali Split) Niebo kotłowało się,sypało piorunami, deszcz padał do jakieś połowy drogi na morzu (myśle ze ta ciesnina ma jakies cale 4 km) ale do nas nie doszło tylko fale wzburzone rozbijały sie o brzeg. Tu na krancu wyspy jest bardzo dużo fajnych miejsc ktore z pewnoscia odkryjemy jeszcze w tym roku.
Na Okrugu Dolnji jakies 4 km od centu Ciovo jest "rajska plaża" Kierując sie na koniec okrugu dolnji bedzie znak i reklama przy drodze po lewej stronie. tam jadąc jakies 0,5 km wśród strasznego upału dojedziemy do plaży. Tam tez jest bardzo ładnie,jest tam plaża bezpośrednio przy kampingu ale jadąc dalej jest cicha zatoczka...piekne miejsca! Podobna do Murter.
Na koncu Okrug Dolnji jest plaża Kava (
) dojechac do niej mozna bezposrednio tez mozna obok siebie zostawić autko. Nie płatna,czysta, ale dość zatłoczona
Myślę ze troszkę pomogłam wyborze. jaki domek juz wybraliscie? Postaram sie podesłać na maila jakies fotki, ale kiepsko z nimi w tym roku bo nawalił nam aparat o czym przekoanalismy sie na dwa dni przed odjazdem... Kupilismy nowy w Cro ale nie odwiedzilismy juz tych miejsc z poprzednich dni...Pozdrawiam.