napisał(a) Trebor » 09.02.2006 18:03
Odpowiadam więc szybko, póki pamiętam. Wjeżdżasz do Doboju od północnej strony. Przejeżdżasz miasteczko i za nim trafiasz na skrzyżowanie, na którym droga w prawo prowadzi na Banja Lukę (na mojej mapie nr 4). Skręcasz w nią. Jedziesz prosto, z tego, co pamiętam jakiś kilometr, może troszkę więcej i pojawia się po prawej stronie... rodzaj drogowskazu ze znaczkiem lpg. Skręcasz w drogę wskazaną ową tabliczką (w prawo) i jeszcze chwilę jedziesz wąską drogą, która prowadzi na teren jakiejś bazy przemysłowej: tu po lewej ręce zobaczysz dystrybutor z lpg. Trafisz na pewno, bo ja tam trafiłem mając tylko informację (oczywiście z nieocenionego Forum cromaniaków), ze gaz w okolicach Doboju jest przy drodze na Banja Lukę. Oczywiście nie ma tam mowy o płatnościach kartą, za to biorą bez problemu euro, najlepiej odliczone. Ja wyciągnąłem dosłownie garść moniaków (po 1 euro i 50 centów), Bośniak lekko zbladł, ale zaraz się uśmiechnąl i oczywiście przyjął. To jest bardzo przydatna stacja - gazu w Bośni jest dosłownie jak na lekarstwo, a ta stacja jest bardzo blisko naszej trasy tranzytowej. I jak tam zatankujesz to zrobisz ładny kawałek drogi...