Trasa przejazdu: Poznań - Wrocław - Boboszów - Olomouc - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Split (prom na Hvar) - Jagodna
I tu zaznaczyć warto, że trasa przez Wrocław, Boboszów i Olomouc wydaje mi się być lepsza od popularnej też trasy przz Lubawkę, Hradec Kralove i Znojmo. Przejazd przez Wrocław wcale nie taki zły (tu polecam opis kol. Rajkuba:
forum/viewtopic.php?t=6965&postdays=0&postorder=asc&start=42 ) a trasa przez Czechy zdecydowanie szybsza.
Po wjechaniu do Czech należy jak najszybciej wykupić winietę, bo ani się człowiek spostrzeże, jak już jedzie tą pseudo-autostradą i stoją panowie policjanci i łapią. Mnie wyhaczyli na pierwszym odcinku przed Olomoucem (nawet nie wiedziałem, że już obowiązuje winietka). Policjant pomachał lizakiem, więc zastopowałem, przygotowany na mandat (oczywiście jechałem za szybko). Ale okazało się, że gościu nie ma w łapie suszarki, tylko patrzałki (lorneta) i przyfilował mnie bez nalepki. Ale się przejechał, bo ja nalepkę już miałem (kupiłem z głupia frant może ze 2 kilometry wcześniej), tylko nie była przylepiona zgodnie z ichnimi przepisami - po prawej na dole (patrząc od strony kierowcy), tylko po lewej na górze i to tak wysoko, że prawie jej nie było widać pod tym przyciemnionym paskiem w górnej części szyby.
Policmajster wyraźnie wkurzony coś tam na mnie nakrzyczał, ale puścić musiał...
Za Brnem pojechałem autostradą na Bratysławę i później przez Breslav na Wiedeń, ale (co wiem z drogi powrotnej) można jechać z Brna przez Mikulov (też autostrada - na starszych mapach jej nie ma) a dalej bardzo dobra, szeroka droga w Austrii.
W Chorwacji uwaga na policję - lubią stać przed punktami poboru opłat i kasują za zbyt późne zwalnianie - są ograniczenia, na które nie zwraca się na ogół uwagi, wyhamowując "po swojemu".
W Słowenii za ten króciutki odcinek (0.80 EUR) zapłaciłem kartą MasterCard - uwaga - przyjmują tylko karty "wypukłe". Na polskie - 3.13 PLN (przyszło już zestawienie z Banku). Na stacjach benzynowych w Słowenii trzeba uważać - mi gościu doliczył do rachunku 2 paczki papierosów, skubaniec.
PozdraV
J.