Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wróciłem - Trogir, Hvar (Zavala), Tucepi

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 04.07.2005 08:47

W sobotę niestety :( wróciłem z tegorocznej wyprawy do Chorwacji. Odwiedziliśmy a raczej przebywaliśmy w trzech miejscach. Jeśli macie ochotę na świeże informacje - pytajcie.
Na początek dodam jeszcze - wyprawa w ciemno, noclegi w apartamentach, 2 samochody (gaz, disel), 4 osoby.
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 04.07.2005 09:00

Napisz ja było w Zavali. Planuję Hvar za rok.
Jakie jest morze w tej okolicy? (płytkie czy od razu głębokie, skały czy płasko itp, mokre czy suche :-D )
Jakiej wielkości jest ta miejscowość?
Może masz jakieś fotografie?
Pzdr.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 04.07.2005 09:03

Zvala to mała mieścina.
Nie jest od razu głeboko. Nalezy pamiętać, że Hvar nie proponuje zbyt wielu plaż, jest to raczej skalista wyspa. W samej Zavali jak już gdzies na forum pisano są dwie plaże ( ja widziałam jedną) + mae zatoczki ze zwirkiem wśród skałek.
Cicho, spokojnie.
aandja21
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) aandja21 » 04.07.2005 09:06

a jak wyglada Trogir? jest co ogladac?, jak z cenami? stacja LPG?

wybieram sie w okolice 16.07, dokladnie do G. Okrug

pozdrawiam
koltonek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) koltonek » 04.07.2005 09:06

Witaj
To napisz tez cos o Tucepi, wybieram sie tam na poczatku wrzesnia i chcialem zapytac o ceny (standardowo) :lol:
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 04.07.2005 09:48

krzysiekrz napisał(a):Napisz ja było w Zavali. Planuję Hvar za rok.
Jakie jest morze w tej okolicy? (płytkie czy od razu głębokie, skały czy płasko itp, mokre czy suche :-D )
Jakiej wielkości jest ta miejscowość?
Może masz jakieś fotografie?
Pzdr.

Fotografie oczywiście mam, chociaż nie jest ich wiele. W tym roku bardziej skupiłem sie na kamerce. Postaram się jutro zrobić jakąś galerię z tej wyprawy i wrzuce ją na moją stronkę - www.chorwacja.mmj.pl

Zavala to niewielka miejscowość na południowum brzegu wyspy. Niektórzy mogliby użyć określenia - dziura. Aby do niej dojechać, trzeba przejechać przez tunel o długości 1.4 km, wyryty w skale, gdzieniegdzie przeciekający, nieoświetlony - pierwsze wrażenie - niesamowite. Ruch w nim odbywa się wahadłowo ale sygnalizację świetlną wyłączają o godz. 22.00. :D Woda o wiele czystsza niż na Rivierze Makarskiej, porównywalna z płw. Peljesać. W samej Zavali są plaże w postaci wyżwirowanych zatoczek - bardzo przyjemne i klimatyczne. Wzdłuż brzegu przez całą miejscowość biegnie wybetonowana ścieżka-chodnik (jakieś 1.5 - 2 km). Miejscowość położona jest 7 km od Jelsy - urokliwego miasteczka.
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 04.07.2005 10:07

Pozdro Radek!W przyszlym sezonie wybieram sie do Zavali.Gdzie mieszkales.Jak bylo ze zdobyciem ap. w ciemno(cena)Co powiesz o SKALINADZIE.?
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 04.07.2005 10:14

aandja21 napisał(a):a jak wyglada Trogir? jest co ogladac?, jak z cenami? stacja LPG?

wybieram sie w okolice 16.07, dokladnie do G. Okrug

pozdrawiam

Trogir - bardzo ładne miasteczko, wąskie uliczki, mnóstwo kawiarenek. Mam do niego jakiś sentyment i byłem w nim (obok) już trzeci rok z rzędu - zawsze 3-4 dni.
Z LPG w Chorwacji nie ma większych problemów. Mogę powiedzieć, że mapy z ze stacjami "Plinu" które krążą po internecie wymagają dość sporego uaktualnienia :) - w szczególności jeśli chodzi o autostradę Zagrzeb-Split. Powstało tam kilka nowych stacji na których można zatankować gaz. Cena - zawsze ta sama - 3.05 kuny. Mój współpodróżnik, który jedździ na tym paliwie, zrobił tylko jakieś 300 km na benzynie (a w sumie zrobiliśmy ok. 3000 km).
Jeśli chodzi o ceny - to nic specjalnie się nie zmieniło - my nocowaliśmy we Vranjicy (5 km obok Trogiru). Za apartament dla 4 osób - dwie sypialnie, łazienka, kuchnia, taras nad samym morzem, klimatyzacja (poprostu nic dodać, nic ująć) płaciliśmy 45 euro (cena stargowana z 60 euro). Czyli wyszło nieco ponad 11 euro na osobę.
Jeśli chodzi o napoje - mieliśmy ze sobą ponieważ w chorwacji są dość drogie.
Piwo - w kafejce 10-12 kun. W markecie 6-6.5 kuny za puszkę, natomiast 4.5 kuny za butelkę plus kaucja 3 kuny.
Chleb 5.5 - 6 kuny.
Wino - począwszy od 11 kun/litr i więcej.
Lody - 4 kuny/gałka (gałki w Trogirze są takie jak u nas trzy :D )
Ropa (moje autko to disel) - 6.96 kuny.
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 04.07.2005 11:28

m82m napisał(a):Pozdro Radek!W przyszlym sezonie wybieram sie do Zavali.Gdzie mieszkales.Jak bylo ze zdobyciem ap. w ciemno(cena)Co powiesz o SKALINADZIE.?

Do Zavali dojechaliśmy w Czwartek 23 czerwca i muszę stwierdzić, że nie obyło się bez problemu z szukaniem apartamentu. Podjechaliśmy na koniec Zavali (w okolice tego mini-portu jeśli się orientujesz) no i zaczeliśmy poszukiwania. Okazało się, że w tym rejonie jest wszystko zajęte. Po ok. 2-2.5 godziny poszukiwań (a w południe, w upale takie poszukiwania są wyjątkowo męczące) znależliśmy apartament dopiero ok. 200 m wcześniej, jeszcze kilkadziesiąt metrów za piekarnią idąc w kierunku Ivan Dolać. Cena wyjściowa to 50 euro. Udało nam się zbić na 45 euro.
Podczas poszukiwań był jeszcze wolny apartament za 35 euro, z którego zrezygnowaliśmy ze względu na niski standard, oraz za 50 euro babka proponowała nam komplet - dwuosobowy piękny apartament + osobny dwuosobowy pokój. Z tej ostatniej opcji też zrezygnowaliśmy ponieważ jedna z par czułaby się poszkodowana.
Winid
Plażowicz
Pytanie o cenę paliw

Nieprzeczytany postnapisał(a) Winid » 04.07.2005 12:10

Rozumiem, że nie jeździliście na benzynie. Ale może pamiętasz jakie są tam teraz ceny etyliny 95? Bardzo mnie nurtuje aktualna cena. Wkrótce tam jadę... :wink:

Pozdrawiam
Robert
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 04.07.2005 12:24

Pozdrawiam,

Pytanie Zavala:
Jak tam z zaopatrzeniem w żarcie? jest jakiś sklep i co można w nim kupić? Czy trzeba jednak do jelsy co rano? Piszesz, że jest piekarnia ok. A są rybacy i sklep z rybami? Czy jest sklep z mięchem? Facet u którego mamy zarezerwowany ap. dał mi odręczną mapę, na której zaznaczył targ. Byłeś na tym tagru? Jak oceniasz?
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 04.07.2005 12:54

W Zavali sklepu nie ma. Jest piekarnia w której sprzedają w detalu, ale są to raczej tylko własne wyroby: słodkie bułki, pieczywo (jakieś 2-3 rodzaje). Dodatkowo jest szafa chłodnicza z nabiałem - kefir, jogurt, ser. Wszystko w niewielkich ilościach. Czynna jest do 10.00 rano. (także dobrze jest nie zapić wieczorem żebu zdążyć rano po pieczywko :D ). Sklepu z miesem ani z rybami nie ma.
Do Jelsy jest dokładnie 7 km - niby blisko, ale po drodze tunel, wąska i kręta droga. W sumie w nocy lepiej się nią jeździ niż w dzień, ponieważ jest tak ciemno, że blask świateł ostrzega cię przed nadjeżdżającymi z przeciwka samochodami i wiesz już że za chwilkę zza zakrętu coś się wyłoni.
Szczerze mówiąc o targu nie słyszałem - być może gdzieś zbierają się jakieś przekupki, ale sądzę że jeśli już to wcześnie rano.
Ostatnio edytowano 04.07.2005 12:59 przez RadekS, łącznie edytowano 1 raz
RadekS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 04.07.2005 12:57

Natomiast jeśli chodzi o ceny w Jelsie - w marketach raczej normalnie. Być może minimalnie drożej ale napewno nie o przysłowiowe 20%.
Dla przykładu moge powiedzieć, że chleb w Jelsie kupowaliśmy po 5.5 kuny - była to jedna z niższych cen za duży bochenek biorąc pod uwagę całą wyprawę.
Ostatnio edytowano 04.07.2005 13:05 przez RadekS, łącznie edytowano 1 raz
RadekS
Odkrywca
Re: Pytanie o cenę paliw

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadekS » 04.07.2005 13:01

Winid napisał(a):Rozumiem, że nie jeździliście na benzynie. Ale może pamiętasz jakie są tam teraz ceny etyliny 95? Bardzo mnie nurtuje aktualna cena. Wkrótce tam jadę... :wink:

Pozdrawiam
Robert

Etylina 95 - 7.5 kuny

Pozdrawiam.
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 04.07.2005 14:16

RadekS napisał(a):Natomiast jeśli chodzi o ceny w Jelsie - w marketach raczej normalnie. Być może minimalnie drożej ale napewno nie o przysłowiowe 20%.
Dla przykładu moge powiedzieć, że chleb w Jelsie kupowaliśmy po 5.5 kuny - była to jedna z niższych cen za duży bochenek biorąc pod uwagę całą wyprawę.

Dzięki za info.

dopiero w tym roku przyszło mi do głowy przeprawiać się na drugą stronę hvaru. Zostanie mi jeszcze ivan dolac i camp fkk przy nadmorskiej drodze jelsa-stari grad.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone