napisał(a) RadekS » 04.07.2005 10:14
aandja21 napisał(a):a jak wyglada Trogir? jest co ogladac?, jak z cenami? stacja LPG?
wybieram sie w okolice 16.07, dokladnie do G. Okrug
pozdrawiam
Trogir - bardzo ładne miasteczko, wąskie uliczki, mnóstwo kawiarenek. Mam do niego jakiś sentyment i byłem w nim (obok) już trzeci rok z rzędu - zawsze 3-4 dni.
Z LPG w Chorwacji nie ma większych problemów. Mogę powiedzieć, że mapy z ze stacjami "Plinu" które krążą po internecie wymagają dość sporego uaktualnienia
- w szczególności jeśli chodzi o autostradę Zagrzeb-Split. Powstało tam kilka nowych stacji na których można zatankować gaz. Cena - zawsze ta sama - 3.05 kuny. Mój współpodróżnik, który jedździ na tym paliwie, zrobił tylko jakieś 300 km na benzynie (a w sumie zrobiliśmy ok. 3000 km).
Jeśli chodzi o ceny - to nic specjalnie się nie zmieniło - my nocowaliśmy we Vranjicy (5 km obok Trogiru). Za apartament dla 4 osób - dwie sypialnie, łazienka, kuchnia, taras nad samym morzem, klimatyzacja (poprostu nic dodać, nic ująć) płaciliśmy 45 euro (cena stargowana z 60 euro). Czyli wyszło nieco ponad 11 euro na osobę.
Jeśli chodzi o napoje - mieliśmy ze sobą ponieważ w chorwacji są dość drogie.
Piwo - w kafejce 10-12 kun. W markecie 6-6.5 kuny za puszkę, natomiast 4.5 kuny za butelkę plus kaucja 3 kuny.
Chleb 5.5 - 6 kuny.
Wino - począwszy od 11 kun/litr i więcej.
Lody - 4 kuny/gałka (gałki w Trogirze są takie jak u nas trzy
)
Ropa (moje autko to disel) - 6.96 kuny.