napisał(a) Plumek » 18.03.2005 12:07
No - ja przeważnie właśnie NIE jeżdżę na dłużej do Chorwacji w miesiącach czerwiec - sierpień.
Np. w ubiegłym roku byłam między 12 a 25 października
I udało mi się nawet raz skorzystać z kąpieli morskiej
Było wręcz gorąco, a i woda ciepła. Moje pluskanie się nie trwało co prawda długo (jakieś 30 minut, z "plażowaniem" 1,5 h), ale plaża była cudownie pusta, choć miejscowość to kurort - bo było to w Baškiej Vodzie (czyli bardzo na południe). W samej miejscowości były jeszcze niedobitki turystów, ale akurat była pora obiadowa. Z plaży wypędziła mnie nagła burza
Do auta dotarłam już całkiem mokra od deszczu - taki słodkowodny prysznic hehe
Ale i tak było cudownie.
Poza tym pogoda była do przyjęcia - w ciągu dnia krótki rękawek, troszkę wiało tylko. Wieczorami i w nocy było chłodno - trzeba się było cieplej ubrać.
Z kolei 4 lata temu byłam w lutym na Istrii. O kąpieli nie było mowy - nie jestem aż tak odważna - ale spacerować nadmorskim deptakiem w promieniach słońca i chłonąć ciepełko - jak najbardziej:) Temperatura w słońcu dochodziła do 20 stopni - można było chodzić w samej bluzce.
Innym razem byłam w 2 połowie września również na Istrii - spokojnie uzbierało się kilka dni na plaży i w wodzie
Ale pamiętam czasy (jakieś 15 lat temu), kiedy jeździliśmy z rodzinką do Baškiej Vody przez 3 lata z rzędu i zawsze we wrześniu. Zawsze było upalnie. Raz to nawet był ogromny pożar i była ewakuacja kempingu Baško Polje. Ale my i tak mieliśmy wyjeżdżać jakoś za 2 dni, więc po powrocie z ewakuacji (wszystko zostało na kampie) spakowaliśmy manatki i pojechaliśmy do Polski.
Ponieważ ja nie lubię siedzieć plackiem w jednym miejscu i nudzić się na plaży dłużej niż 2 dni - mnie taka pora wojaży po Chorwacji odpowiada. Chętnie wybieram kwiecień czy październik i wyruszam w podróż. Ale jeśli chcesz się smażyć i zażywać kąpieli morskich całymi dniami - to nie jest to najlepsza pora.
Ciekawe, jakie doświadczenia pogodowe mają inni wielbiciele Cro
Plumek