Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kiedy do kiedy trwa sezon plażowy w HR???

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.03.2005 10:27

Ciekaw jestem kiedy właściwie rozpoczyna się a kiedy kończy sezon plażowy w Chorwacji?
Mam na myśli taką pogodę, która umożliwia wypoczynek na plaży i korzystanie z ciepłego morza.
Zdecydowana większość z nas jeździ do HR w miesiącach czerwiec-lipiec-sierpień. A kto bywał w HR w miesiącach wcześniejszych bądź późniejszych i jakie ma wrażenia klimatyczno-pogodowe?
Jak to jest w maju i wrześniu?
A może komuś udało się trafić na dobrą pogodę w kwietniu i październiku?
Kiedy najwcześniej można jechać a kiedy najpóźniej?
Czy np. w maju i wrześniu jest różnica w temperaturach pomiędzy Dalmacją a Istrią?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 18.03.2005 12:07

:D
No - ja przeważnie właśnie NIE jeżdżę na dłużej do Chorwacji w miesiącach czerwiec - sierpień.
Np. w ubiegłym roku byłam między 12 a 25 października :) I udało mi się nawet raz skorzystać z kąpieli morskiej :) Było wręcz gorąco, a i woda ciepła. Moje pluskanie się nie trwało co prawda długo (jakieś 30 minut, z "plażowaniem" 1,5 h), ale plaża była cudownie pusta, choć miejscowość to kurort - bo było to w Baškiej Vodzie (czyli bardzo na południe). W samej miejscowości były jeszcze niedobitki turystów, ale akurat była pora obiadowa. Z plaży wypędziła mnie nagła burza :) Do auta dotarłam już całkiem mokra od deszczu - taki słodkowodny prysznic hehe :) Ale i tak było cudownie.
Poza tym pogoda była do przyjęcia - w ciągu dnia krótki rękawek, troszkę wiało tylko. Wieczorami i w nocy było chłodno - trzeba się było cieplej ubrać.
Z kolei 4 lata temu byłam w lutym na Istrii. O kąpieli nie było mowy - nie jestem aż tak odważna - ale spacerować nadmorskim deptakiem w promieniach słońca i chłonąć ciepełko - jak najbardziej:) Temperatura w słońcu dochodziła do 20 stopni - można było chodzić w samej bluzce.
Innym razem byłam w 2 połowie września również na Istrii - spokojnie uzbierało się kilka dni na plaży i w wodzie :)
Ale pamiętam czasy (jakieś 15 lat temu), kiedy jeździliśmy z rodzinką do Baškiej Vody przez 3 lata z rzędu i zawsze we wrześniu. Zawsze było upalnie. Raz to nawet był ogromny pożar i była ewakuacja kempingu Baško Polje. Ale my i tak mieliśmy wyjeżdżać jakoś za 2 dni, więc po powrocie z ewakuacji (wszystko zostało na kampie) spakowaliśmy manatki i pojechaliśmy do Polski.
Ponieważ ja nie lubię siedzieć plackiem w jednym miejscu i nudzić się na plaży dłużej niż 2 dni - mnie taka pora wojaży po Chorwacji odpowiada. Chętnie wybieram kwiecień czy październik i wyruszam w podróż. Ale jeśli chcesz się smażyć i zażywać kąpieli morskich całymi dniami - to nie jest to najlepsza pora.
Ciekawe, jakie doświadczenia pogodowe mają inni wielbiciele Cro ;)

Plumek
Suzana
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Suzana » 18.03.2005 12:16

A ja pamiętam takie rzeczy:
Kiedy mieszkaliśmy w Chorwacji (byłam wtedy małą dziewczynką), w Rijece, to w marcu, przed południem jeździliśmy na narty w góry (jakieś 50 km na północ od Rijeki), a po nartach prosto nad morze :D
To była frajda! Ze spodni narciarskich rozbierać się do stroju kąpielowego!
Morze oczywiście nie było tak ciepłe, jak latem, ale temperatura przypominała Bałtyk w czasie jego dodatniego apogeum ;) W każdym razie kąpać się dało.

Suzana
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 18.03.2005 15:51

Ja dwa razy byłem w drugiej połowie września,
- w 2002r Pakostane i Primosten (Dalmacja), pogoda ładna, od +25 do 28 stopni, ostatnie dwa dni pochmurno z przelotnym deszczem, silny wiatr do tej pory pływałem codziennie, morze było ciepłe.
- w 2003r Crikvenica (Kvarner), same słoneczne dni +29,+ 30, trochę wiatru, woda ciepła ale w ostatnie kilka dni "przyszedł " zimny prąd i była chłodniejsza czyli pewnie taka jak w Bałtyku (sierpień). Zrobiłem też wycieczkę na Istrię, jak widać na zdjęciu (25.09. godż. 14.26) obok , -pogoda dopisywała a byłem tak " ciepło" ubrany bo będąc w kościołach nie wchodzę do nich w podkoszulku i krótkich spodniach.

Osoby, które nie lubią upału to polecam wrzesień ( 2 x byłem też w pierwszej połowie) na odpoczynek. Poza tym jest wtedy mniej turystów, kwatery, wycieczki statkiem, muzea tańsze a i na drogach nie ma dużego ruchu - ale to już odbiegam od tematu.

Pozdrawiam :)

(same krakusy tylko się wypowiadają?)
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 18.03.2005 23:05

krakuscity napisał(a):(same krakusy tylko się wypowiadają?)

Rzeczywiście, same krakusy. To i ja dołączę, chociaż w temacie mam niewiele do powiedzenia, bo zawsze jeździłem w lipcu.

No może nie do końca nie w temacie, bo raz w 2002 roku właśnie w lipcu trafiłem na wrześniową pogodę. Chorwacko wrześniową, bo zimno nie było, ale pogoda bardzo zmienna. Prawie codziennie i słońce i przelotny deszczyk, przed którym chowaliśmy się do morza, bo cieplej. Do tego kilka ostrych burz.

Mieliśmy wtedy w apartamencie polską telewizję i z zazdrościliśmy tym, którzy byli nad Bałtykiem, bo w Polsce w tym czasie były upały do 30 C.
Tylko Bałtyk był zimny jak zwykle, to i zazdrość mniejsza.

Wniosek - wszystko zależy od szczęścia.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 18.03.2005 23:22

Byłem w różnych miesiącach.Był i luty.Był pażdziernik.Był listopad.Był kwiecień.Było też lato.
W te chłodniejsze miesiące trzeba wybrać ośrodek z basenem.
To dla tych co lubią wodę.W te miesiące po i przed sezonem można zwiedzać do woli,nie spłynie wtedy po plecach ani kropelka potu.
Objechałem kiedyś cro wybrzeże od Puli do Dubrownika w lutym i byłem bardzo zadowolony.
KAMA
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KAMA » 21.03.2005 13:42

MorskiPas napisał(a):
krakuscity napisał(a):(same krakusy tylko się wypowiadają?)

Łodzianki taz!Ja byłam koniec czerwc i w sierpniu..Zawsze podoga super,raz tylko mielismy deszczyk,ale po godzince znowu słoneczko...Upał -ale ja to lubie.Troszke obawiam sie pogody w tym roku, robi takie psikusy...Pozyjemy ,zobaczymy.Wazne ze tam bede! :P
Izawid
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Izawid » 03.04.2005 21:37

a ja byłam w czerwcu i jestem bardzo zadowolona :wink: słoneczko grzało, ładnie sie opaliłam 8) pogoda super, padalo tylko 1 raz - taka ciepła burza (lało jak z cebra przez godzine a potem mozna było isć na plażę) :D
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 04.04.2005 08:39

Tutaj możecie obesrować jak zmienia się pogoda w HR:
http://www.izor.hr/webcameng.htm

A ja też dorzucę swoje trzy grosze.
1. Koniec czerwca- wyspa Pag - bardzo ciepło, woda bardzo ciepła, ale od czasu do czasu wiał bardzo silny wiatr. Chmury zatrzymywały sie na szczytach gór .... na lądzie.

2. wakacje..... standartowo, bardzo bardzo ciepło....

3. koniec września pierwsze dni października - na jachcie. Tydzień z czego dwa dni były deszczowe i chłodne ale nie zimne. Woda 24 - 25 stopni (poza linią brzegową :!: ), dwa dni upalne wręcz a dwa dni bardzo ciepłe ale z chłodzącym wiaterkiem.

Natomiast zeszłoroczny wyjazd zaskoczył mnie bardzo. 4 dni na wyspie Hvar były pochmurne a wieczorem było zimnawo.... a była to druga połowa lipca....

W tym roku jadę 19.08 do chyba 4.09..... zobaczymy...
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 04.04.2005 09:03

pewnie nic nowego nie dopowiem
droga połowa sierpnia i pierwszy tydzień wrzesnia
pogoda chyba akutratna tzn upalnie i przyjemny chlodek wieczorem , mozna swobodnie spacerowac w Dubrowniku :) morze cieple choc po silnych wiatrach czasem ciepla woda ucieka w gląb morza :).
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 04.04.2005 10:00

Jacek, zrywałeś migdały z drzwewa jak idzie sie do sklepu?
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 04.04.2005 10:10

ewa.z napisał(a):Jacek, zrywałeś migdały z drzwewa jak idzie sie do sklepu?
do tego na górce ??
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 04.04.2005 10:26

Tak
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 04.04.2005 10:41

ewa.z napisał(a):Tak

nie nie zrywalismy ale zawsze objadalismy sie figami rosly tuż przy drodze w polowie drogi do tej kapliczki. z brzegu ( od strony drogi) byly już oberwane i trzeba bylo zeskakiwac z tego murku na dól , alez byly słodkie a najbardiej te które juz spadły na ziemie :P 8)
ewa.z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa.z » 04.04.2005 10:45

A ja sobie przywiozłam te wielkie osty co rosły też po drodze do sklepu :lol:
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone