Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkany w TV

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Diego M
Cromaniak
Bałkany w TV

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 09.01.2005 10:27

Jutro w TV POLONIA / poniedziałek10.01./o godz.10:25 oraz 22:15 dokumentalny film o najnowszej historii krajów b.Jugosławii p.t.Serce bałkańskie. :lol: :hut:

pzdr :papa: :papa:
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 09.01.2005 21:02

A jeżeli chcecie na żywo oglądać chorwacką TV lub posłuchać radia, to na stronie http://www.mymedia.pl/index.php trzeba wybrać RADIO albo TV i wpisać kraj - w tym przypadku Croatia.
Do odbioru tych programów wymagany jest Real Player.

Miłego (i dobrego) odbioru.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 10.01.2005 00:33

No i mnie nie znajduje :(

Plumek
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 10.01.2005 01:45

"A jeżeli chcecie na żywo oglądać chorwacką TV lub posłuchać radia, to..."
Slawekk ! Ekstra! Wielkie dzięki! :D

Diego M - również dzięki! :D
jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 10.01.2005 02:42

Plumek napisał(a):No i mnie nie znajduje :(

Plumek

Mnie tez nie :(
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 10.01.2005 11:03

Diego M napisał(a):Jutro w TV POLONIA / poniedziałek10.01./o godz.10:25 oraz 22:15 dokumentalny film o najnowszej historii krajów b.Jugosławii p.t.Serce bałkańskie. :lol: :hut:

Film przedstawia życie codzienne mieszkańców, problemy narodościowe, zabytki i historię MACEDONI.
Jest to jeden z biedniejszych krajów bałkańskich. Oczywiście mieszkają też tam Polacy a z jedną rodaczką mieszkanką Skopie autor filmu przeprowadza wywiad.

(Po zobaczeniu filmu zrobiło mi się smutno, ubogi to jest kraj, dużo biednych ludzi ............. zresztą może sami zobaczycie)
:cry: Pozdrawiam
michalina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalina » 25.02.2005 13:15

hej

W poniedziałek TVP 1 godzina 20.55
Sztuka serbskiego dramaturga Dusana Kovacevića "Profesjonalista"

na stronie ktora podaje - opis

http://www.e-teatr.pl/artykuly/6789.html
pozdrav
michalina
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 05.03.2005 11:31

Dzisiaj/tj 05.03.o.godz.01:35/ w TVP1 film pt<Rany> jug-niem-fr jak przeczytałem w dodatku GW film o I połowie lat 90 w Jugosławii.
Napewno ciekawa propozycja tylko ta godzina-trzeba bedzie go nagrać.

pzdr
michalina
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) michalina » 05.03.2005 15:57

Streszczenie filmu (pobrane ze strony panoramafirm.com.pl)

Początek lat 90., Belgrad. Przyjaciele, niewiele ponad dziesięcioletni Pinki i jego rówieśnik Szwab, podziwiają mieszkającego w pobliżu Faję, który właśnie wrócił z Niemiec. Imponuje im, że jest dobrze ubrany, nosi złotą biżuterię i zawsze jest w towarzystwie atrakcyjnej kobiety. Nie zwracając uwagi, że prowadzi podejrzane interesy, w każdą środę idą do jego domu, by obejrzeć w telewizji popularny program Puls ulicy, który prowadzi ich sąsiadka Lidija (Vesna Trivalić). Gości ona w studiu idoli chłopców - znanych przestępców i najniebezpieczniejszych gangsterów. Nastolatkowie jeszcze nie wiedzą, że Pinki jako siedemnastolatek również zasiądzie przed kamerami u boku dziennikarki. Tymczasem drogi kolegów rozchodzą się. W Jugosławii wybucha bowiem krwawa wojna domowa. Do spotkania Pinkiego (Dušan Pekić) i Szwaba (Milan Marić) dochodzi ponownie po kilku latach, gdy mieszkańcy Belgradu świętują zakończenie działań wojennych. Niestety, między dawnymi przyjaciółmi dochodzi do nieporozumień, co prowadzi do tragedii.
reż. Srdjan Dragojević
wyk. Dušan Pekić, Milan Marić, Dragan Bjelogrlić, Branka Katić
prod. Niemcy/Francja 1988 r.
Diego M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Diego M » 05.03.2005 18:31

michalina napisał(a):Streszczenie filmu (pobrane ze strony panoramafirm.com.pl)

Początek lat 90., Belgrad. Przyjaciele, niewiele ponad dziesięcioletni Pinki i jego rówieśnik Szwab, podziwiają mieszkającego w pobliżu Faję, który właśnie wrócił z Niemiec. Imponuje im, że jest dobrze ubrany, nosi złotą biżuterię i zawsze jest w towarzystwie atrakcyjnej kobiety. Nie zwracając uwagi, że prowadzi podejrzane interesy, w każdą środę idą do jego domu, by obejrzeć w telewizji popularny program Puls ulicy, który prowadzi ich sąsiadka Lidija (Vesna Trivalić). Gości ona w studiu idoli chłopców - znanych przestępców i najniebezpieczniejszych gangsterów. Nastolatkowie jeszcze nie wiedzą, że Pinki jako siedemnastolatek również zasiądzie przed kamerami u boku dziennikarki. Tymczasem drogi kolegów rozchodzą się. W Jugosławii wybucha bowiem krwawa wojna domowa. Do spotkania Pinkiego (Dušan Pekić) i Szwaba (Milan Marić) dochodzi ponownie po kilku latach, gdy mieszkańcy Belgradu świętują zakończenie działań wojennych. Niestety, między dawnymi przyjaciółmi dochodzi do nieporozumień, co prowadzi do tragedii.
reż. Srdjan Dragojević
wyk. Dušan Pekić, Milan Marić, Dragan Bjelogrlić, Branka Katić
prod. Niemcy/Francja 1988 r.

Dzieki za streszczenie :lol:

Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 06.03.2005 11:50

Oglądałam...

To nie był film w moim guście... :( Ale może ja za głupia jestem, żeby zrozumieć przekaz autora... Jeśli chodziło o to, żeby pokazać jakich degeneratów wychowała Serbia po wojnie - udało im się.
Po zastanowieniu się myślę, że to był film o niszczycielskiej sile wojny, braku perspektyw i celu w życiu, a także o biedzie, jakie to były skutkiem wojny domowej. To swoistego rodzaju ubolewanie nad wszechobecną beznadzieją i próba wyrwania się z niej, co owocuje kompletną utratą ludzkich uczuć...

A jaki był Wasz odbiór tego filmu?

Plumek
Dalmatino
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatino » 06.03.2005 17:11

fajny film sie uśmiałem a zwłaszcza z tego ojca, już go chyba widziałem raz w "Undergoundzie". A tak wogóle możliwe że film produkowany był w '88 bezsensu troche :/

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone