Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czestochowa - Zadar ?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vqsoft
Odkrywca
Czestochowa - Zadar ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 10.07.2012 13:19

Panowie jak proponujecie jechac ?
mój plan to
Częstochowa - Chałupki - potem A-1 aż do Olomouc potem Brno - Brelcav - Wiedeń - graz - Maribor - Zagrzeb - Zadar
Kiedyś jechałem przez Cieszyn ale tamten kawałek do autostrady w Zilinie słabo wspominam

co wy na to ?
jakieś utrudnienia na trasie ?
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 10.07.2012 13:40

Dobra trasa - możesz smigać.
Pivko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pivko » 10.07.2012 14:20

ja z Czestochowy smigam na banska bystrice i budapeszt, 3 raz i nie nazekam, a zawsze troche kasy zostaje na piwko :) (BB-Zvolen omijam)
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 10.07.2012 14:58

Ten kawałek do Cadcy i Ziliny jest nie taki straszny. I tak tan jest sporo ograniczeń, więc się nie poszaleje. ja zawsze jeżdżę przez Zwardnoń - Cadca - Żylina.
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 10.07.2012 21:50

Dokładnie tak jechałem w sobotę (A1 - Chałupki - Olomouc - Brno - Brelcav - Wiedeń - Graz - Maribor - Zagrzeb - Zadar). Trasa szybka i bezproblemowa nie licząc korka na autostradzie SLO-HR, ale to ponoć częsta sytuacja.
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 11.07.2012 09:08

Arek - widzę ze jesteś z mojego rodzinnego miasta :)
pytanie - czy na shelu w czechach są winiety austriackie w nominalnej cenie ??
jak wyglada droga do chałupek - bez korków ?
nigdy tamtędy nie jechałem
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 11.07.2012 21:46

Witam więc ziomala :D
Na Shellu zaraz za granicą polsko-czeską kupisz bez problemu austryjacką winietkę. Cena 212 koron czeskich. Można płacić kartą. Przed samymi Chałupkmi troszkę rozkopali drogę (jest ruch wahadłowy) ale czy są korki, to niestety nie powiem. Jechałem nocą więc bez problemów.
prezesm
Podróżnik
Cieszyn - Split

Nieprzeczytany postnapisał(a) prezesm » 13.07.2012 10:17

Czy odcinek w Czechach z Cieszyna do granicy ze Słowacją jest płatny ? I czy dalsza trasa przez Ziline, Trnave, Bratysławę, kolejno Graz, Maribor, Zagrzeb i na Split jest optymalnym rozwiązaniem ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2012 21:06

vqsoft napisał(a):

co wy na to ?
jakieś utrudnienia na trasie ?

W/g mnie trasa optymalna, dobre drogi, tylko jak widzę jesteś z Wawy więc omijaj "gierkówkę" koło Bełchatowa, jedź przez Łódź (ale to chyba wiesz).
Użytkownik usunięty
Re: Cieszyn - Split

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2012 21:09

prezesm napisał(a):Czy odcinek w Czechach z Cieszyna do granicy ze Słowacją jest płatny ? I czy dalsza trasa przez Ziline, Trnave, Bratysławę, kolejno Graz, Maribor, Zagrzeb i na Split jest optymalnym rozwiązaniem ?

Odcinek w Czechach do granicy i dalej aż do Ziliny jest bezpłatny.
Trasa ok.
JacekL
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JacekL » 19.07.2012 13:28

Trasa przez Żylinę jest ok, ale w dzień radzę omijać szerokim łukiem trasę nr 86 z Katowic do Bielska bo remonty i zwężki w kilku miejscach, najgorzej przed Tychami.
(Wracałem z Cro w niedzielę)
piko
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piko » 29.07.2012 14:26

JacekL napisał(a):Trasa przez Żylinę jest ok, ale w dzień radzę omijać szerokim łukiem trasę nr 86 z Katowic do Bielska bo remonty i zwężki w kilku miejscach, najgorzej przed Tychami.
(Wracałem z Cro w niedzielę)

A po co na Katowice w kierunku Cieszyna?
Śmigamy prosto DK1 odbijamy w Podwarpiu(ok 7 km za Siewierzem) na kierunek Pyrzowice (nie pomylić się, bo oznakowanie na Cieszyn jest w zupełnie drugą stronę), dojeżdżamy do A1 i ciągniemy nią aż do Żor, tam wjeżdżamy na "wiślankę" czyli DK81 i w skoczowie wjeżdżamy znowu na DK1 ok 15 -20km od Cieszyna.
Jak ktoś będzie naprawde szalał to 1,5 godziny jest z Częstochowy w Cieszynie.
piko
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piko » 29.07.2012 14:28

Podłączę się,
za 2 tygodnie startujemy z Częstochowy na Igrane. rozważam 2 trasy do Zagrzebia
pierwsza na Cieszyn, przez Czechy, na Mosty do Ziliny a potem w kierunku Budapestu autostradami. Wychodzi ok 1430 km w jedną stronę.

Druga to Cieszyn, Brno, Wiedeń, przez Słowenię, wychodzi mi ok 1280 km.

Różnica w kosztach praktycznie żadna - przez Słowację i Węgry zaoszczędzę w obie strony 30€ na winietach w Słowenii, ale na paliwo wydam ok 100 zł więcej.

Która trasa bardziej wygodna i mniej męcząca dla jednego kierowcy?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 29.07.2012 14:37

Możesz jechać przez Czechy i Austrię i ominąć autostradę w Słowenii. nadkładasz jakieś 30-40 minut i oszczędzasz 30 euro.
Do Granicy z Czechami lepiej jechać: za Siewierzem (w m. Podwarpie) na S1 kier. Pyrzowice , tam na A1 jechać nią do końca (Świerklany) a tam na Wodzisław i Chałupki. Zaraz za granicą PL/Cz zaczyna się autostrada D1.
Tak jak to opisałeś w poście wyżej ;) :)
piko
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piko » 29.07.2012 14:39

dzięki, poszukam na forum tras obiazdowych przez Słowenię.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone