Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Które piwo made in HR preferujecie?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.03.2004 15:48

Mnie prawdę mówiąc żadne nie smakuje tak jak nasz żywiec (zawsze zabieram parę zgrzewek) ale nie żałuję bo wolę crno vino np. Babić albo likiery np. Kruskovac czy Pelinkovac.
Choć generalnie uważam że ich piwo nie jest złe to chyba nie jest to najmocniejsza strona HR

A co wy sądzicie?

P.S.
oczywiście piwka z cro-maniakami nigdy nie odmawiam :lol:
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 14.03.2004 17:18

jolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek » 14.03.2004 18:23

Sokool! Czyżby lokalny patriotyzm? :lol: Ale popieram!!! A zwłaszcza dębowe, dłuuuugo warzone, mniam :lol: Pozdrowienia!
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 14.03.2004 19:05

Moja opinia jest taka : Karlovacko to dobre piwo , przede wszystkim dlatego , że kojarzy się z wakacjami. Wszakże nie pijemy go gdzie indziej jak tylko podczas urlopu w Chorwacji. Ale jako rodowity Poznaniak przyzwyczajony jestem oczywiście do Lecha i to piwo nigdy mi się nie znudzi. Karlovacko natomiast tak jak już pisałem , jest dobre , ale prawdę powiedziawszy myslę , że po miesiącu picia zatęskniłbym za naszymi rodzimymi browarami.
Jednakowoż , za cenę przedłużenia urlopu w Chorwacji z 2 tygodni do miesiąca zgodziłbym sie pić ich piwo nawet przez 3 miesiące :)
Piotr Lutynski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piotr Lutynski » 14.03.2004 19:21

Witaycie!

A mnie niestety nie smakuja obecnie nasza polskie piwa... sa wedlug mnie kwasidlami (bez urazy tak ja czuje) o tym samym w zasadzie smaku - i nie chodzi mi o goryczke, bo ta jak wiadomo jest meritum piwa :D
Ja najbardziej lubie Paulaner (przeniczno-drozdzowe)...
A z Chorwackich najbardziej smakuje mi Karlovacko.... ale o piwach juz bylo nie dawno w watku karlovacko (czy jakos tam)

Ze skautowsko-piwnym pozdrowieniem: Piotr :D
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 14.03.2004 20:55

Ja nie wiedziałem co się pije i wiozłem zgrzewkę PILSNERA, ale już wiem jak to nadrobić w tym roku. Zabiorę też soczek imbirowy dla osłody. :roll:
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 14.03.2004 22:27

Knicz Mirosław napisał(a):Ja nie wiedziałem co się pije i wiozłem zgrzewkę PILSNERA, ale już wiem jak to nadrobić w tym roku. Zabiorę też soczek imbirowy dla osłody. :roll:

Domyślam się o czym myślisz/firma ma swoje przyzwyczajenia :wink: /ale w tym upale nic nie zastąpi zimnego piwa z lodówki. Ja osobiście preferuję "Ożujsko", nierówna się wprawdzie z "Żywcem" czy "Tyskim" ale i tak piwo w Chorwacji z roku 2003 a z roku 1999 kiedy byłem tam pierwszy raz, jest bez porównania lepsze.
Pozdrowienia GAJUS.
SNIPER
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SNIPER » 15.03.2004 09:05

Zdecydowanie Karlovacko, ponieważ przypomina coś z mniej wytrawnych piw, np. Tyskie lub Okocim.
Natomiast Ozujsko już jest bardziej wytrawne i przypomina raczej Żywiec.
8)
Ermeland
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ermeland » 15.03.2004 09:35

o ja zawsze zaopatruję się po drodze w Kelta :lol:
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 15.03.2004 10:07

....musze powiedziec ze tak jak wy diskutujecie o piwie w Dalmacji sie gada o winie, wytrawne, z nutka taka i owaka, ochlodzone czy nie z czym i dlaczego, natomiast piwo dopiero wchodzi od paru lat. Dal przecientnego chorwata widaje sie bic wazne ze by piwo bilo zimne. A ci z moich rodakow ktory niby chca bic "lepszi" w kajpach pija opce piwa. Natomias wiekszosc Chorwatuw nadal uwaza ze sa najlepsze piwa z Czech i Slowacji, a niejeden tez zna Zywiec.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 15.03.2004 10:19

Tez tak Leonie uważałem do momentu gdy nie zobaczyłem statystyk spożycia piwa w różnych krajach. Okazuje się że statystycznie, "na główę" Chorwaci piją więcej piwa niż Polacy 8O
Zdziwiło mnie to trochę bo byłem przekonany że w HR wino uber alles. Chyba że Wam Zagrzeb i pozostałe "nie wybrzeże" zawyża statystyki :)
A co do ulubionego browarka to w Polsce Lech ale Pils/sprzedawany tylko w Pyrlandii :)/ i ostatnio Dębowe Mocne/ach ten patriotyzm lokalny/ w Chorwacji bardziej wolę Ozujsko a najbardziej smakuje mi słoweńskie Lasko.
PZDR
ZDZISŁAW
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZDZISŁAW » 15.03.2004 19:42

Witajcie-myślę że będę odmieńcem ale ja preferuję w kraju tylko WARKA STRĄG lub żadziej Gingers , a w Chorwacji podczas mojego pierwszego urlopu w2003 na plaży w Baśce Wodzie zimne z pianką 3x0,5l duszkiem jedno za drugim T O C Z O N E... zaś wieczorem na tarasie o 24 godz żona mi podawała zimne z lodówki KARLOWACKIE i dodawała że to tylko tu iteraz bo w domu to tylko herbatka i to tylko jak będę zasługiwał.
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 15.03.2004 19:51

Swoją drogą toczone (czy po chorwacku toceno) to nie jest nazwa piwa. To po prostu piwo z kegów (czy jak kto tam woli beczek :D ).
ZDZISŁAW
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZDZISŁAW » 15.03.2004 20:41

Musisz wziąś poprawkę że jestem nowicjuszem i z językiem poza naszym i dawych przyjaciół to jestem" noga" , że to piwo z beczki to mi na słowa pokazywane wytłumaczyła Chorwatka ,która mnie obsługiwała i to też było KARLOWACKO
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 15.03.2004 21:36

....statistiki pica piwa poprawiaja latem turisci i budowlanci u nas piwo od pol litra w brazowych butelkach naziwaja sie zidarka (budowlaniec)
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone