napisał(a) Robert_Leszno » 13.07.2017 21:27
Witam. Byłem w ubiegłym tygodniu na tym szczycie. Szlak nie jest specjalnie trudny jednak należy przede wszystkim mieć dobre buty, najlepiej powyżej kostki, ze względu na dużą ilość ruchomych kamieni. Krótki opis: wyjście z portu cały czas prosto pod górę (w kierunku apteki), przejście pod Jadranką i aż do cmentarza jest to droga betonowa o dużym kącie nachylenia, następnie przechodzi się na drogę szutrową i po kilkuset metrach jest wejście na szlak w lewo wyraźnie oznaczony tabliczkami. Szlak do przełęczy prowadzi głównie po kamieniach, miejscami dużo luźnego materiału, kąt nachylenia raczej średni. Po drodze jeszcze przed przełęczą na takim pośrednim szczycie jest mała kapliczka z Matką Boską. Po wyjściu na przełęcz mamy możliwość wyboru wyjścia na Sv. Pascal (krótszy wariant - szczyt bezpośrednio nad Gradacem) lub na Sv. Ilia - górkę nieco cofniętą w kierunku Ploce (ze szczytu nie widać Gradaca, a dopiero Brist). Ja poszedłem na tę drugą. Na początku jest krótkie zejście szlakiem, a potem zaczyna się podejście, ale nie ma tam już wyraźnego szlaku, tylko na kamieniach namalowane są czerwone kropki. Podejście odbywa się po skałkach, dużych kamieniach. Strome jest tylko podejście na sam szczyt - myślę, że ostatnie 20-25 minut. Całe wejście zajęło mi 2h 23min. a nie jestem specjalnie wprawiony w te "klocki". Warto było bo widoki po drodze oraz ze szczytu są fantastyczne. Ciekawostką są pastwiska dla bydła w dolinach między szczytami - kto je tam pędzi? I jeszcze dodam, że optymalną godziną wyjścia z Gradacu jest 5-6 rano, potem będzie zbyt gorąco żeby bezpiecznie zakończyć wycieczkę. Na szczycie jest puszka w której jest zeszyt z "księgą gości", długopis też był. Ogólnie polecam - fajna odmiana od leniuchowania nad wodą.