Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

... to Mykonos!

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mahadarbi
Cromaniak
... to Mykonos!

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.07.2011 21:57

O Cykladach marzyłam od dawna. Rozwód z Chorwacją musiał wreszcie nastąpić, po pięciu latach umęczenia (bo do takiego już punktu wreszcie doszłam) w aucie, Po 16, 17, 20 godzin w jedną stronę. Bez dziecka, potem z dzieckiem, gdzie dwa dni trzeba spędzić w podróży. Fajnie, ale nie pięć razy z rzędu :roll: Kiedy doszłam do konkluzji, że urlop w Chorwacji kojarzy mi się już tylko z przysłowiowym hasłem 'krew, pot i łzy', zmieniłam plany i ruszyłam do Grecji (po raz czwarty zresztą :D Cyklady były moim 'must be'. To kwintesencja Grecji, żadna wyspa, żaden inny region nie jest tak malowniczy i urzekający. Biała, kubistyczna zabudowa, małe domki z płaskimi dachami, chroniące od wiecznie szalejacych meltemi są tu tak wszechobecne, że po kilku dniach mamy wrażenie, że jesteśmy w niebie. Biel domków, wielki błękit nieba i morza, turkusowe, jakby doklejone do chatek drewniane balustrady i czerwone kopułki monastyrów... Tak, wiedziałam, że muszę tam kiedyś pojechać!
Ostatnio edytowano 08.10.2011 15:22 przez mahadarbi, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.07.2011 22:01

jestem pierwszy :lol: i czekam na ciąg dalszy :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 16.07.2011 22:04

dobry wieczór :)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.07.2011 22:12

Witajcie :-)

Problem w tym, że chyba zapomniałam, jak się wkleja zdjęcia...
Kejter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejter » 16.07.2011 22:32

mahadarbi napisał(a):Witajcie :-)

Problem w tym, że chyba zapomniałam, jak się wkleja zdjęcia...

mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 16.07.2011 22:55

Zanim jednak wsiądziemy na prom w Rafinie, dokładnie opracowuję plan wycieczki. Mykonos bowiem to coś dla wymagających, ale bynajmniej nie leniuchów :-) Żadne polskie biuro nie ma w swojej ofercie wylotów na Cyklady, z wyjątkiem łączonych tras: Santorini-Mykonos (Triada bodajże). Zobaczenie Cyklad więc to spore poświęcenie, biorąc pod uwagę, że wszystko, od A do Z trzeba sobie załatwić samemu. To lubię! Minimalizuje mi to do minimum spotkanie pana X. czy Y. z tej samej ulicy, jak to bywało w przypadku Cro ;/

No to płyniemy! :-)

Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.07.2011 23:53

No to płyniemy :)

Problem wklejania znika - będzie pięknie , kolorowo , cykladowo . . .

Czekam na ciąg dalszy

Pozdrawiam
Piotr
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 17.07.2011 00:23

Może się tak troszkę wtrymolę w relacje, ale jak tam wygląda sprawa kwater, czy jest coś na wzór chorwackich apartamentów u gospodarzy, jakie są ceny, czy jest jakieś forum jak te, w którym inni użytkownicy polecają właśnie kwatery i jak to kosztowo, po moim pierwszym razie w Chorwacji miałbym punkt odniesienia finansowy w kwestii wynajmu kwater itd, przepraszam za ot i jakbym mógł prosić o chociaż krótką odp.Poza tym dołączam do grona widzów i śledzę relacje. :D
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 17.07.2011 08:21

Hej kochana.... :)
ojoj, Mykonos, będzie bajkowo, cykladowo i chyba trochę drogo :)
Pisz duuużo i szybko, nam do wyjazdu zostało 1,5 tyg. I jak wszystko pójdzie dobrze to będzie i zdrada i wysepka nieopisywana na forum. I pewnie też będzie drogo, ale co tam, na razie ciii. Ja zbyt późno zabrałam sie za organizację "na własną rękę" i nijak nie udało mi się zgrać tanich lotów z Berlina z ofertami na miejscu. Tak więc zdani jesteśmy na ofertę jedynego biura podróży, które tam lata. Postawiliśmy sobie granicę, do której cena last minut musi spaść, jak zapłacę, to dopiero napiszę dokąd się wybieramy. Nie chcę zapeszać.

Wyspa Mykonos zawsze wydawała mi się poza zasięgiem, naoglądałam się zdjęć i nawzdychałam swego czasu. Jestem gotowa na podróż w te biele i błękity, dużo zdjęć proszę.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 17.07.2011 13:45

Też jestem,poczytam i pooglądam.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 17.07.2011 16:19

Mykonos to podobno grecka ibiza :) Czy tak jest rzeczywiście?

Czekam na fotki!

Pozdrawiam
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.07.2011 16:21

Helen, Piotr, Mireks, witajcie kochani! Kopę lat! :-)

Strasznie się cieszę, że jesteście i zaglądacie w inne wątki. A to forum jakoś wyjątkowo przyciąga... Może z racji tego, że tyle rzetelnych uwag można tu znaleźć, tyle podpowiedzi i sugestii.

Bardzo chciałabym się 'sprężyć', żebyś Helen jeszcze przed wyjazdem wszystko przeczytała, ale nie obiecuję. Jestem tak rozmemłana po tych Cykladach, tak nieogarnięta i nieuporządkowana, że to chyba nic innego, jak depresja pourlopowa. Po Chorwacji też mi się zdarzała, ale tym razem wydźwięk jest tak silny, że obawiam się, że przepadłam kompletnie :-) Cyklady mnie wciągnęły totalnie!
Obiecuję, że dziś dopłyniemy do Mykonos chociaż ;-)

Helen, nie mów, że też Cyklady?! Chociaż rąbek tajemnicy zdradź! :-)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 17.07.2011 16:21

No to ja se siądę.
Tym bardziej,że Grecja w bliżej niesprecyzowanej przyszłości... 8)

mahadarbi napisał(a): typowo gejowska wyspa.

Ale w związku z powyższym na pewno nie Mykonos.
Ostatnio edytowano 17.07.2011 16:37 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.07.2011 16:27

flejm napisał(a):Może się tak troszkę wtrymolę w relacje, ale jak tam wygląda sprawa kwater, czy jest coś na wzór chorwackich apartamentów u gospodarzy, jakie są ceny, czy jest jakieś forum jak te, w którym inni użytkownicy polecają właśnie kwatery i jak to kosztowo, po moim pierwszym razie w Chorwacji miałbym punkt odniesienia finansowy w kwestii wynajmu kwater itd, przepraszam za ot i jakbym mógł prosić o chociaż krótką odp.Poza tym dołączam do grona widzów i śledzę relacje. :D

Flejm, żeby nie mieć wyrzutów sumiena z odpowiedziami - odpowiem już teraz :-)

Kwatery istnieją, owszem, apartamenty do wynajęcia są na całej wyspie, ale ja mieszkałam w hotelu. Wiem z opowieści, że nawet na tak snobistycznej Mykonos można było znaleźć w sezonie apartement za 40 Euro, więc, jak na tę wyspę, to całkiem niewiele za dobę ;-) Trzeba jednak przestawić znacznie myślenie z chorwackich opowieści o kwaterce za 25-30 Euro. Cyklady windują ceny podwójnie lub potrójnie. No ale to oczywista oczywistość. To najdroższa z Cyklad wyspa.
Nie sądzę jednak, żebyś teraz coś znalazł w tej cenie. Ale popróbować można.
Ostatnio edytowano 22.08.2011 22:24 przez mahadarbi, łącznie edytowano 1 raz
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 17.07.2011 16:30

piter83pl napisał(a):
Mykonos to podobno grecka ibiza :) Czy tak jest rzeczywiście?

Tak jest rzeczywiście :-) mega rozrywkowa, typowo gejowska wyspa. Dwie plaże wiodą prym w iście hiszpańskim stylu: Paradise i Super Paradise. Podczas mojego pobytu gościli tam hiszpańscy rezydenci, najlepsi didżeje z Ibizy. Roger Sanchez, którego zresztą miałam okazję poznać na Ibizie (sic! ;-) ściągał pewnej wtorkowej nocy tłumy nawet z Aten :-)

Pozdrawiam!
Ostatnio edytowano 22.08.2011 22:26 przez mahadarbi, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone