Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Gdzie wykupić ubezpieczenie

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arek71
Croentuzjasta
Gdzie wykupić ubezpieczenie

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 11.06.2011 08:29

Pytanie do osób które przed wyjazdem kupują dodatkowe ubezpieczenie .Jaką firmę wybrać ,mam zamiar wykupić :KL,NNW,OC oraz ASSISTANCE samochodu.Na jaką sumę się ubezpieczacie i jakie płacicie składki.Pozdrawiam i dziekuje.[/i][/b][/url]
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 11.06.2011 10:26

Co do Assistanece to wszystko zależy od wieku samochodu. Jeżeli masz samochód starszy niż 10lat to zostaje ci jedynie PTU. Najlepiej przejdź się do jakiegoś agenta który prowadzi kilka ubezpieczalni i doradzi ci najlepsze rozwiązanie.
Co KL,NW itd. to ja zazwyczaj wykupuję dodatkowe w Elvi z tego względu że znajomy się tym zajmuje. Co do stawek to już nie pamiętam bo on zawsze mi doradza jakie stawki w euro wykupić, ale przeważnie są to te z wyższej pułki.
lobuz_21
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lobuz_21 » 11.06.2011 11:20

Witam. Ja zastanawiam się nad assistance w SKIP w wersji VIP MAX. Minusy to cena i brak ochrony w Bośni (a może znów bym tam wyskoczył do Medjugorie i do Mostaru, a podrodze zakupił świetną wiśniówkę i bajeczne owoce - o wiele taniej niż w HR), plus to taki, że holowanie w Polsce bez limitu a w Europie do 800 km w dowolnie wskazane miejsce. Poza tym w przypadku awarii auto zastępcze do 5 dni, a rok ubezpieczenia to 270 zł. Ewentualnie z tańszych i krótkoterminowych to znalazlem w Generali (bez konieczności posiadania u nich OC)7, 15 lub 30 dni. Osobiście mam w PZU Auto Pomoc ale tylko na Polskę, miałem z nimi do czynienia i byłem bardzo zadowolony. Może czekałem na podstawienie auta z 1,5-2 godziny ale podstawili Citroena C4, co kilka dni telefon co tam w warsztacie, obsługa super - niestety na Europę ich oferta jest trochę mniej konkurencyjna niż w/w. Zastanawiam się jeszcze nad niemieckim ADAC w wersji za coś koło 80 EURO (cała Europa - bogatszy pakiet), jednakże nie wiem czy gdyby coś się stało to w "ferworze walki" podołam z konsultantem z moim niemieckim - no i taki minus, że po roku automatycznie u nich wszystko się odnawia, a jak chcesz zrezygnować to musisz pisemnie ich powiadomić. Tych trzech będę jedynie rozwarzał, mam co prawda jeszcze chwilę czasu bo wyjeżdzam we wrześniu. Pozdrawiam
mkjk
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkjk » 17.06.2011 08:49

transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 17.06.2011 12:30

Moja żona ma wykupionego Startera na swój samochód. Korzystała z niego 2 razy ale tylko w Polsce (raz padł jej aku, drugi raz zimą chcąc uniknąć czołówki uciekła do rowu i nie mogła sama wyjechać) i była bardzo zadowolona. Za granicą niestety z własnego doświadczenia nie wiem chociaż sam się zastanawiam nad kupnem assistance u nich. Jedyny minus to holowanie za granicą w obrębie 100km czyli do najbliższego serwisu.
arek71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek71 » 17.06.2011 14:35

Witam wszystkich Cro Maniaków. :) Od dnia w kturym napisałem pierwszy post w tym temacie , troszkę pytałem u agentów firm ubezpieczeniowych. Najleprzą ofertę otrzymałem z Generali.Za ubezpieczenie: KL-100000 ZŁ- na każdą osobę, NNW30000, OCo100000, OCr10000 ,ubezpieczenie obejmuje 4 osoby i jest na 14 dni cena 160 zł.Ubezpieczenie assistance 30 zł -nie warzne gzie auto jest ubezpieczone, (OC-AC). O wiek autka nikt mnie nie pytał.Pozdrawiam :D :D
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 19.06.2011 16:50

Będąc również zainteresowanym kwestią ubezpieczenia pojazdu poświęciłem trochę czasu i zapoznałem się z ofertą firmy starter24. Może komuś się to przyda.

Ubezpieczenie w starter 24 typu COMFORT
Koszt 199 zł za 12 miesiecy suma ubezpieczenia 10 000 euro, przypisany do samochodu (więc niezależnie kto go prowadzi), nie ma ograniczenia wiekowego auta, ubezpieczenie obejmuje teren Polski i krajów europejskich z wyjątkiem Mołdawii, Białorusi oraz azjatyckiej części Turcji.
Świadczenie działa od następnego dnia po zaksięgowaniu wpłaty na koncie towarzystwa. Obsługa zdarzenia rozpoczyna się od chwili zgłoszenia jego u operatora pod wskazanym numerem w Polsce.

Holowanie za granicą do 100 km wraz z kierowcą i pasażerami. Jeżeli to dzień świąteczny to towarzystwo organizuje i pokrywa koszty parkingu strzeżonego do 3 dni i odholowanie samochodu do warsztatu (oczywiście nie pokrywają kosztów naprawy w warsztacie, części i dostarczonego paliwa gdy wykonują na miejscu).

Organizują i pokrywają wyłącznie koszt wynajmu samochodu zastępczego (tej samej klasy) nawet do 7 dni nie dłużej jednak niż na czas naprawy. Kaucję i depozyt trzeba zapłacić samemu oraz koszty użytkowania autostrady płatne, paliwo.

Pokrywają koszty kontynuacji podróży lub powrotu do domu wszystkim pasażerom pojazdu. Autobusem, busem, pociągiem I klasa wraz z transportem do i z dworca gdy odległość wynosi do 1000 km. Powyżej 1000 km. Samolotem klasa ekonomiczna wraz z transportem do i z lotniska. Tutaj jest warunek, że aby dowieźć do miejsca kontynuacji podróży odległość musi być mniejsza niż do miejsca zamieszkania.

Pokrywają koszty zakwaterowania ze śniadaniem wraz z przewiezieniem z miejsca naprawy samochodu maxymalnie 3 doby hotelowe do max 3 gwiazdkowym, jednak nie dłużej niż na czas naprawy.

Samochód zastępczy, kontynuacja podróży bądź powrót do domu oraz zakwaterowanie to świadczenia rozłączne. Z tego wynika, że można tylko wybrać każde z osobna, ale jednak ubezpieczyciel daje możliwość łączenia ich na ograniczonych zasadach. I tak, można połączyć wynajęcie pojazdu i zakwaterowanie w hotelu, ale świadczenie to nie może przekroczyć 5 dób. Albo zakwaterowanie w hotelu i powrót do miejsca zamieszkania lub kontynuowanie podróży, przy czym zakwaterowanie nie dłużej niż jedną dobę.

W przypadku gdy nie ma możliwości naprawienia samochodu z uwagi na brak części, lub naprawa trwała by powyżej 5 dni towarzystwo na nasz wniosek pokrywa koszty transportu samochodu do miejsca zamieszkania.

Pokryją koszty związane z odbiorem samochodu po naprawie(tylko dla kierowcy). Taksówką, gdy odległość do 50 km. Autobusem, busem, pociągiem I klasy wraz z transportem do i z dworca gdy odległość do 1000 km. Samolotem klasa ekonomiczna wraz z transportem do i z lotniska gdy odległość powyżej 1000 km. Lub na pisemny wniosek wyślą kierowcę kierowcę zastępczego, ale wtedy pokryć należy koszty paliwa, płatnych autostrad i zapewnić pełne ubezpieczenie OC i AC pojazdu.

Źródło: http://www.starter24.pl/oferta,13/start ... rt,22.html
Ostatnio edytowano 19.06.2011 19:44 przez danielZS, łącznie edytowano 1 raz
jaceek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jaceek1 » 19.06.2011 17:05

W mbanku ubezpieczenie assistance na całą europę ważne 1 miesiąc tylko 15zł nieważne jakim autem jedziesz, możesz jechać nie swoim autem, jako pasażer a nawet nie musisz mieć auta
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 19.06.2011 18:03

Dla porównania ze starter24 przeczytałem warunki w Skip. Poniżej przedstawiam ich ofertę. Skupiłem się na Classic z uwagi na wiek pojazdu. Dla młodszych samochodów tj. do 10 lat są inne typy ubezpieczeń różniące się ceną i długością holowania pojazdu i czasem wynajęcia samochodu zastępczego. I tak
Skip vip 200 opłata 100 zł holowanie do 200 km, auto zastępcze do 3 dni
Skip VIP 500 opłata 150 zł holowanie do 500 km, auto zastępcze do 10 dni
Skip VIP max opłata 270 zł holowanie do 800 km, auto zastępcze do 10 dni
Do każdej ceny należy dodać roczną składkę członkowską 20 zł.

Ubezpieczenie przypisane do samochodu

Ubezpieczenie w skip vip CLASSiC
Koszt 160 zł za 12 miesięcy plus 20 zł coroczna składka członkowska brak max sumy ubezpieczenia obejmuje więc każdorazowa sytuacje w okresie ubezpieczenia. Przypisany do samochodu (więc niezależnie kto go prowadzi), ograniczenie wiekowe auta od 11 do 15 lat (tylko w tym wariancie, bo w innych tylko auta do 10 lat), ubezpieczenie obejmuje teren Polski i krajów europejskich (wyszczególnionych w opisie nie ma jednak Bośni i Hercegowiny).
Świadczenie działa od następnego dnia od godz. 12.00 po rozszerzeniu członkostwa. Obsługa zdarzenia rozpoczyna się od chwili zgłoszenia jego u operatora pod wskazanym numerem w Polsce.

Holowanie za granicą do najbliższego ASO, kierowcę i pasażerów odtransportować do najbliższego hotelu Jeżeli to dzień świąteczny to towarzystwo organizuje i pokrywa koszty parkingu strzeżonego do 3 dni i odholowanie samochodu do warsztatu (oczywiście nie pokrywają kosztów naprawy w warsztacie, części i dostarczonego paliwa gdy wykonują na miejscu).

Organizują i pokrywają wyłącznie koszt wynajmu samochodu zastępczego (klasy A i B) do 3 dni. Kaucję i depozyt trzeba zapłacić samemu oraz koszty użytkowania autostrady płatne, paliwo. Wskazuje się na użytkowanie pojazdu tylko na terytorium państwa w którym doszło do zdarzenia.

Pokrywają koszty kontynuacji podróży lub z powrotu do domu wszystkim pasażerom pojazdu. Autobusem, pociągiem I klasa wraz z transportem taksówką do i z dworca.

Pokrywają koszty zakwaterowania w najbliższym hotelu 3 gwiazdkowym ze śniadaniem wraz z przewiezieniem z miejsca zdarzenia max. 3 doby hotelowe, jednak nie dłużej niż na czas naprawy.

Samochód zastępczy, kontynuacja podróży bądź powrót do domu oraz zakwaterowanie to świadczenia rozłączne. Z tego wynika, że można wybrać tylko jedno z nich, ubezpieczyciel nie daje możliwość łączenia ich ze sobą.

Nie ma opcji odholowania pojazdu do miejsca zamieszkania.

Pokryją koszty związane z odbiorem samochodu po naprawie(tylko dla kierowcy). Taksówką, gdy odległość do 100 km. Pociągiem I klasy wraz z transportem do i z dworca .

Pokryją koszty złomowania pojazdu za granicą.

Organizują telefoniczne tłumaczenie rozmowy np. z Policją, czy służbą zdrowia.

Dodatkowe świadczenie medical assistance, gdy w wyniku wypadku istnieje konieczność przewiezienia poszkodowanego do placówki medycznej organizują transport i pokrywają jego koszty, świadczenie nie obejmuje kosztów leczenia.

Źródło: http://www.skip.com.pl/assistance-dla-auta
Ostatnio edytowano 19.06.2011 19:58 przez danielZS, łącznie edytowano 2 razy
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 19.06.2011 19:43

Dla porównania przedstawiam także ofertę mbanku

Assistance w mbanku auto 24h wariant Premium (dotyczy obszaru europy)
Trzeba posiadać rachunek w mbanku, nie ma wymogu co do wieku pojazdu. Nie ma określonej wartości ubezpieczenia, natomiast wskazuje się na ilość świadczeń w roku. I tak naprawa na miejscu zdarzenia 2 razy, holowanie 2 razy, zakwaterowanie w hotelu 1 raz, samochód zastępczy 1 raz, powrót do miejsca zamieszkania lub kontynuacja podróży 1 raz, odbiór pojazdu 1 raz.

Ubezpieczenie przypisane dla osoby

Istnieje możliwość ubezpieczenia na okres 1 miesiąca za kwotę 15 zł, ochrona przedłużana jest automatycznie na kolejne miesiące. Pieniądze pobierane są z rachunku. Oczywiście w każdej chwili można w określony regulaminem sposób zrezygnować z ochrony, wtedy obowiązuje ona do końca miesiąca za który opłacona była składka

Ubezpieczenie obowiązuje od pierwszego dnia następnego miesiąca po tym w którym przystąpiono do ubezpieczenia.

Holowanie do 1500 zł do punktu naprawy, albo do miejsca zamieszkania. brak pokrycia kosztów parkingu strzeżonego.

organizują wynajem samochodu zastępczego (tej samej klasy) i pokrywają koszty na max 3 doby. Z wyjątkiem kosztów związanych z eksploatacją pojazdu.

Pokrywają koszty kontynuacji podróży lub powrotu do domu wszystkim pasażerom pojazdu. Autobusem, pociągiem I klasa wraz z transportem do i z dworca gdy odległość wynosi do 1000 km. Powyżej 1000 km. Samolotem klasa ekonomiczna wraz z transportem do i z lotniska.

Pokrywają koszty zakwaterowania ze śniadaniem wraz z przewiezieniem do hotelu maxymalnie 3 doby hotelowe do max 3 gwiazdkowego. Koszt za osobę do 200 euro/doba.

Samochód zastępczy, kontynuacja podróży bądź powrót do domu oraz zakwaterowanie to świadczenia rozłączne. Można wybrać tylko jedno z nich.

Pokryją koszty po naprawie, w formie jednorazowego przejazdu wskazanego przez towarzystwo po odbiór samochodu w celu dojechania do miejsca zamieszkania lub miejsca docelowego podróży do 1000 zł.

Pokryją koszty złomowania samochodu do 1000 zł.

żródło: http://www.mbank.pl/indywidualny/ubezpi ... tml#tabs=2
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 21.06.2011 22:54

Oferta PTU
Ubezpieczenie przypisane do samochodu. Wyróżniamy 2 warianty różniące się limitami tj. Lux i Standard. Wariant dla europy nie obejmuje Czarnogóry i wysp w Chorwacji. Są do wyboru również warianty krótkoterminowe na 15, 30 i 60 dni. Nie ma ograniczenia wiekowego pojazdu.

Ubezpieczenie PTU Standard (Lux) Europa krótkoterminowy

Świadczenie działa od następnego dnia po zawarciu umowy.

Holowanie za granicą do najbliższego warsztatu wybranego przez towarzystwo, lub jeżeli jest to dzień świąteczny to na parking strzeżony a następnie do warsztatu, lub do miejsca zamieszkania ubezpieczonego, limit kosztów 220 euro (Lux 4500 zł). Limit kosztów usprawnienia pojazdu na miejscu zdarzenia z wyłączeniem kosztów części zamiennych do 100 euro (Lux 100 euro). Pokrycie kosztów parkingu strzeżonego do 3 dób (Lux 3 doby).

kierowcę i pasażerów odtransportują wybranym przez towarzystwo środkiem komunikacji do najbliższego hotelu 2 lub 3 gwiazdkowego i dodatkowo pokrywa koszty zakwaterowania max do 3 dni (Lux do 3 dni) do wysokości sumy ubezpieczenia 150 euro/dobę od osoby (Lux 150 euro/dobę od osoby). Nie wspomina się o śniadaniach.

Jeżeli według oceny PTU na terenie europy samochód nie będzie naprawiony w ciągu 3 dni od zdarzenia to organizują i pokrywają wyłącznie koszt wynajmu samochodu zastępczego do czasu naprawy max do 3 dni (Lux do 7 dni). Samochód wybiera PTU. Kaucję i depozyt trzeba zapłacić samemu oraz koszty użytkowania autostrady płatne, paliwo. Według mojej oceny dziwny ten warunek i raczej na auto zastępcze nie ma co liczyć.

Pokrywają koszty kontynuacji podróży gdy te nie są wyższe od kosztów powrotu do domu lub pokryją koszty powrotu do domu wszystkim pasażerom pojazdu. Taxi do 50 km, Autobusem lub pociągiem I klasa bez transportu do i z dworca. Wynajętym samochodem na max 24 godziny, jeżeli przejazd pociągiem do miejsca zamieszkania trwałby dłużej niż 8 godzin, samolotem bez dojazdu do i z lotniska.

Pokrywają koszty zakwaterowania w najbliższym hotelu 3 gwiazdkowym ze śniadaniem wraz z przewiezieniem z miejsca zdarzenia max. 3 doby hotelowe, jednak nie dłużej niż na czas naprawy.

Samochód zastępczy, kontynuacja podróży bądź powrót do domu oraz zakwaterowanie to świadczenia rozłączne. Z tego wynika, że można wybrać tylko jedno z nich, ubezpieczyciel nie daje możliwość łączenia ich ze sobą.

W wariantach krótkoterminowych nie ma dodatkowego świadczenia odbioru samochodu.

Pokryją koszty złomowania pojazdu za granicą.

Organizują telefoniczne tłumaczenie rozmowy np. z Policją, czy służbą zdrowia.

Źródło: http://www.ptu.pl/?page=1043&group_id=5 ... d_id=58267
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 22.06.2011 11:59

Warto spwdzic ceny w Mbanku. Trzeba miec konto u nich.
KL i NNW maja w dobrych cenach.
Sprawdzic mozna przez system składnia wniosków on-line. Ceny w 3 wariantach są.
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 22.06.2011 13:08

kichol - napisałem, że w mbanku jest jena oferta na europę nazywa się premium i kosztuje 15 zł za miesiąc. Dodam, że jest stosunkowo atrakcyjna. Minusem jest ubezpieczenie osoby a nie pojazdu, oraz określona ilość usług na dany rok i to raczej można z nich skorzystać 1 raz w roku.

Na przykład PTU lux za 15 dni 80 zł, a oferta jest dość słaba - stawiają głównie na holowanie.
mspalony
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mspalony » 17.07.2011 11:38

A czy ktoś z Was korzystał z któregoś z tych ubezpieczeń Assistance poza Polską ? Na papierze wszystko ładnie wygląda, a jak jest w praktyce?
luk006
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) luk006 » 17.07.2011 13:26

Ja kiedyś korzystałem z PZU Autopomoc w Chorwacji. Auto - jak to się mówi - rzuciło palenie :D . Kręcił, kręcił i za cholere nie chciał zapalić. Telefon na infolinie w Polsce, po godzinie przyjechała laweta, a samochód jak na złość zapalił :D . Mogę się wypowiadać w samych superlatywach.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone