Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

-= Kanał na Pag - petycja na NIE =-

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Asia&Grześ
Croentuzjasta
-= Kanał na Pag - petycja na NIE =-

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 23.05.2011 12:57

Witajcie! Pomóżcie!

Jako stały wakacyjny bywalec na Wyspie Pag, w naszym ukochanym CRO, dowiedziałem się o tamtejszych staraniach prywatnej inicjatywy w sprawie wybudowania kanału, który to niby miał by rozwinąć i usprawnić żeglugę na tej wyspie.
Inwestycja ta, ma na celu podzielenie wyspy na II części z kilkoma mostami, zburzenia zabytków na Starym Pagu, zburzenia zabytkowych hal portowych - magazynów soli, zasypania Solany Pag - wytwórni soli i oczywiście na miejscu tym usypanie terenu pod inwestycje budowlane tegoż inwestora.
Ktoś by powiedział - no ba, super inwestor! Z rozmachem ! Może....ale jak się ktoś dokładnie przyjrzy tej budowli, to zauważy jej wiecej negatywów niż plusów!
I tak też zrobili to wyspiarze z Pagu - zobaczyli, jakie to niesie zagrożenie, co inwestor prywatny chce zrobić i zniszczyć, i stworzyli internetową petycję do swojego rządu o zatrzymanie tej bulwersującej inwestycji z kanałem. Rozwój rozwojem ale nie w tak agresywny sposób!
Dlatego, jeżeli jest ktoś przeciw i chce pomóc ludziom z Pagu, to proszę o podpisanie petycji, to nic nie kosztuje a możesz wpłynąć na zmianę decyzji.

Jeżeli ktoś chce wiecej informacji, czyli Zielona Lista -> kliknij

Petycja do podpisu -> kliknij

Zobacz ilu już podpisało -> kliknij

Powiem tak, 7-dem lat mętnej wody na Pag....nie uśmiecha mi się....Podzielenie wyspy znowu na II części....fatalny pomysł! ....

Pozdrawiam
Grzegorz Wabnic
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.05.2011 13:20

Podpisano :idea:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.05.2011 13:28

Też - chaciałbym wrócić na Pag, na taki jaki znam.
Tylko czy aby nie za bardzo się mieszamy w wewnętrzne sprawy innego kraju?
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 23.05.2011 13:38

No to i ja.
Prawda jest taka,że jak będą chcieli to zasypią żwirem jak Primosten! :evil:

Coby Niemców w dupy nie uwierało! :evil:
Asia&Grześ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asia&Grześ » 23.05.2011 13:42

Oczywiście masz rację Jacku S, zapewne rząd zrobi przesiew w nazwiskach i krajach w tej petycji, ale da im to do myślenia, że nie tylko miejscowi coś tam się buntują czy negują - ale i zagranica widzi to inaczej a tym bardziej turyści, czyli ich prawie główna kasa :).
Oby nasze podpisy coś dały, bo bezradnie siedzieć w Polsce i potem tam jechać i patrzeć na to......wole działać ot choćby podpisem pod petycją:):)

Dzięki za wyspiarzy z Pagu za podpisy....

Pozdrawiam :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 23.05.2011 17:55

I ja jestem przeciwny takim rozwiązaniom 8)
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 23.05.2011 17:58

8O Matko Boska 8O
Podpisane, serce boli... nie rozumiem tego zupełnie :( Mam nadzieję, że się uda.
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 23.05.2011 18:10

Również nie rozumiem. :roll: Trzeba jednak coś robić, działać. Może coś to da! :idea:

Podpisałam.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 23.05.2011 18:23

No jasne, że podpisałem.
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 23.05.2011 19:03

podpisane
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 23.05.2011 19:14

podpisane
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 23.05.2011 19:35

E, ten, tego...

A można się gdzieś zapoznać ze stanowiskiem drugiej strony ?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 23.05.2011 19:54

Jedno z zagrożeń..
Cytuję " ... zniszczone i zagrożone stare miasto PAG ...... ".

Moim zdaniem bzdury lub wielka nadinterpretacja. Nikt przy zdrowych zmysłach nawet tak nie myśli.
Bardziej bym obstawiał na lobby turystyczne które obecnie mają monopol na Pag. Przy tym zamiarze i jego rozmachu, obawiają się mocnego inwestora który może zbudować np. sieć hoteli, hotelików. Wówczas prywatne apartamenty faktycznie mogą (powinny) czuć się zagrożone.
Dla samej wyspy Pag, ja zagrożenia za bardzo nie widzę.
helen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) helen » 23.05.2011 20:20

woka napisał(a):Jedno z zagrożeń..
Cytuję " ... zniszczone i zagrożone stare miasto PAG ...... ".

Dla jasności, tu nie chodzi o starówkę miasta Pag, tylko o Stare Miasto Pag

Stari grad Pag (Stare Miasto) znajduje się o kilometr od asmego Pagu. Stare Miasto niegdyś było wielkie i bogate miasto umocnione silnymi murami. Portem wyjściowym dla miasta był Kosljun, miejscowość na zachodniej stronie wyspy. W Starym Mieście eksploatowano sól i był tam port przeznaczony dla łodzi średniej wielkości. W Starym Mieście istnieją liczne pozostałości murów i domów, resztki dróg i fortyfikacji, oraz dobrze zachowane części klasztoru franciszkańskiego i kościoła romańskiego Św. Marii. Pierwsza wzmianka o tym kościele pochodzi z roku 1192.

Swoją drogą urocze miejsce:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=294 ... &start=135

Im dłużej o tym myślę, tym coraz mniej wierzę, że ktoś pozwoliłby na zniszczenie zabytków :?

Takie coś znalazłam : http://www.pps-pag.com/index.php?option ... g&Itemid=2

i świeżutkie: http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=117127&tx_ttnews[backP%20id]=23&cHash=29fd31d61c
stratos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) stratos » 23.05.2011 23:00

Podpisane a Pag to na wszelki wypadek pozwiedzam w tym roku
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko