Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja 4x4, czyli 4 nogi i 4 łapki w Dalmacji :)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pocztówka28
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pocztówka28 » 20.10.2010 22:24

Nareszcie wymarzona, wyczekiwana i upragniona Chorwacja była w naszym zasięgu. Obaw było mnóstwo...pierwszy raz, jedziemy sami, tak długa trasa i w zasadzie jeden kierowca ( ja jestem tzw. niedzielnym kierowcą, który wraca z imprez :D). No ale nie my pierwsi, więc powinno się udać :)

Sen o Chorwacji zaczął się już w szkole średniej, kiedy oglądałam zdjęcia mojej koleżanki z rodzinnego wyjazdu do tego pięknego kraju...jakie one były śliczne, kolorowe, takie nieosiągalne wtedy. Postanowiłam sobie, że kiedyś tam pojadę!

Minęło xxx lat ;) a ja nadal śnię ;) Jest zimny, grudniowy wieczór 2008 roku...siedzimy sobie u rodzinki i nagle ktoś zaczął temat wakacji 2009. Może by tak razem gdzieś pojechać? Na to ja nieśmiało, może do Chorwacji :D Wszyscy podłapali temat, więc zaczęło się. Ustalenie terminu, miejsca itp. Skład: pierwsze autko (2+2), 2-gie autko (2+1) i 3-cie autko my, czyli 2+pies :). Termin sierpień, nasz cel wyspa Pag...mniej więcej w marcu zaczęły się schody...jedna osoba zmienia pracę, druga osoba traci pracę...zostaliśmy sami :( Chorwacja oddala się coraz bardziej...my wystrszeni samotnym wyjazdem, jeszcze wtedy starym autkiem również rezygnujemy :( Wakacje spędzamy w Górach Stołowych, jednocześnie zastanawiając się jak to by było w Cro...

Jednak po powrocie wiemy, że następny urlop musi być w Chorwacji! Jedziemy sami, we wrześniu...dokąd? tu był największy problem. Jednak Wasze relacje, podpowiedzi pomogły nam w wyborze, za co Wam bardzo dziękujemy. Pierwszy raz jedziemy na Riwierę Makarską - miejscowość Bratuś :D :D :D

Sobota/niedziela - 4/5 września 2010r.

Godzina 4.00 pobudka. Przed nami ponad 1700 km do przejechania. Trasa chyba najczęściej wybierana przez cromaniaków: Tczew---Cieszyn---Mikulov---Graz---Bratuś. Przez Polskę bardzo sprawnie nam idzie. Już o 11.30 byliśmy w Cieszynie, a zakładaliśmy, że uda nam się dojechać na 14-15 :)! Czechy, Austra, Słowenia (cały czas autostradki) i jest! Chorwacja!!! Granicę A-HR przekroczyliśmy ok. 17! Wspomnę tylko, że planowaliśmy nocleg w Grazie, ale tak dobrze nam się jechało, że stwierdziliśmy, iż jedziemy dalej :) Najwyżej zatrzymamy się na jakimś parkingu i kimniemy kilka godzin :) Godz. 21.00 a my już za Karlovacem. Wg. nawigacji za 3 godz. będziemy na miejscu :D Co my tam o północy będziemy robić, skoro nocleg mamy zarezerwowany od jutra :D Decyzja: szukamy jakiegoś parkingu i zdrzemniemy się :) i tak właśnie zrobiliśmy.

Drzemka trwała do 5.00. Poranna toaleta, śniadanko i pora ruszać dalej :) Dopiero tutaj wyjęłam aparat :) Dlatego z tego odcinka trasy dopiero mamy jakieś fotki :)

Obrazek

Jak widać Chorwacja przywitała nas niezaciekawą pogodą... ale...przejechaliśmy ten oto tunel :)

Obrazek

...a tam piękne, błękitne niebo :D nasze buzie uhahane :D

Obrazek

Widoki miodzio, humorki nam dopisują :) Myślimy sobie.że już niedaleko :)

Obrazek

I wtedy nagle ujrzeliśmy to!

Obrazek

Nie mogłam uwierzyć, że widzę to na właśne oczy, myślę sobie - znowu śnię :D Tego nie da się opisać :) Odwracam się w drugą stronę, a tam chmury, które zostawiliśmy po drugiej stronie tunelu :)

Obrazek

Zmęczenie już daje się nam we znaki, nasz psiak już powoli traci nadzieję, że kiedykolwiek dojedziemy tam gdzie mamy dojechać :) Patrzy na nas błagalnym wzrokiem...Pora na krótki postój na rozprostowanie nóg i łapek :)

Obrazek

Mój mąż Piotr zauważył ładny parking za mostem. Więc się zatrzymaliśmy. Wtedy jeszcze nie wiedzieliśmy, że to most przez rzekę Krka :) Prawidziwe żółtodzoby z nas :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

To tam własnie zdecydowaliśmy, że skoro mamy zapas czasowy to zjeżdżamy z austrady i dalej jedziemy już wybrzeżem :) Jak się później okazało to był strzał w dziesiątkę :) Widoki zapierały dech w piersiach, a przy okazji przespacerowaliśmy się uliczkami tak tutaj na forum zachwalanym Primostenem :)

Ale to już jutro...dobranoc ;)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 20.10.2010 23:07

Miło widzieć kolejną Koleżankę i Kolegę pewnie też (czy piesek, nie wiem :wink: ), którym Amorek przywalił strzałą z napisem CRO. :wink:
I wtedy nagle ujrzeliśmy to!

Cały czas mam przed oczami ten błękit, którym poraził nas Adriatyk, jak jechaliśmy tam pierwszy raz. Choć było to a.d. 2000. :). Fantastyczne uczucie. PS. Super fotki z widoczkiem na Skradin. Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.10.2010 06:52

pocztówka28 napisał(a):I wtedy nagle ujrzeliśmy to!

A ja, w tym roku, ani w te, ani wewte tego widoku nie miałem ... :(

To i chętnie popatrzę, tym bardziej, że i ilość nóg mi się podoba ... :D
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 21.10.2010 07:55

pocztówka28, gdzieś w którejś relacji czytałam, jak określiłaś siebie beztalenciem literackim....

Ale ściemniałaś :wink: :D

Piszesz bardzo fajnie, no i zdjęcia superowe :lol: Aż się mordka śmieje :lol:

Pozdrawiam :papa: i czekam na c.d.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.10.2010 08:01

pocztówka28 napisał(a):Tego nie da się opisać ...

Trzeba próbować :wink:
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 21.10.2010 08:45

No cóż, piknie, ja jak zwykle czytam relację "świeżynek" :wink:

Te ochy i achy i zdjęcia cudne :)

Pozdrawiam
ksenia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ksenia » 21.10.2010 09:28

Też chętnie obejrzę i poczytam zapowiada się interesująco...więc pisz...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.10.2010 09:41

pocztówka28 napisał(a):Nie mogłam uwierzyć, że widzę to na własne oczy, myślę sobie - znowu śnię :D Tego nie da się opisać :) Odwracam się w drugą stronę, a tam chmury, które zostawiliśmy po drugiej stronie tunelu :)

Jadąc do Cro, trafiliście jak wielu przed Wami na tzw. pogodę "przedtunelową" i "zatunelową" :wink: :D

Czasami w drodze powrotnej jest podobnie, tzn. przed tunelem słońce, za chmury, mgła, deszcz....
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 21.10.2010 09:52

Janusz Bajcer napisał(a):Czasami w drodze powrotnej jest podobnie, tzn. przed tunelem słońce, za chmury, mgła, deszcz....

A czasami, przed tunelem leje, a za tunelem jest ... urwanie chmury :twisted:

:wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.10.2010 09:53

Bywa i tak - czyli miałeś pecha, podwójnego ..... :wink:
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 21.10.2010 11:07

Pozdrawiam wszystkich Cromaniaków.
Rozsiadam się w czytelni i oczekuję następnych odcinków tej cudownie zapowiadającej się opowieści :roll: :lol:
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 21.10.2010 11:09

Wygląda na to, że załapałem się na pierwszy rząd na widowni :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 21.10.2010 11:17

Jeżeli w pierwszym rzędzie są jeszcze miejsca, to siadam i ja... nawet w drugim ;)
Zapowiada się fajna relacja z milusińskim akcentem- takim ładnym, biszkoptowym akcentem ;)
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 21.10.2010 11:43

ciekawe jaka ta Bratuś ?
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 21.10.2010 12:49

Również dołączę do grona czytających i podziwiających uroki Chorwacji. :)
Już nie mogę doczekać się co było dalej...

Serdecznie pozdrawiam. :papa:
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies