Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

RAMBO,czyli....pierwsza krew!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.09.2010 13:18

Długo się zabierałem do napisania swojej pierwszej relacji ze swojego pierwszego pobytu w Chorwacji i nawet teraz nie jestem do końca przekonany czy powinienem się za to w ogóle zabierać :roll:
Kiedy czytam opisy mistrzów tego "gatunku" moje zwątpienie staje się coraz większe....Ale co tam- najwyżej poproszę żeby to wywalili w kosmos! :wink:
Nie będę ukrywał,że bodźcem na "tak" była też..........zuzka :wink: dzięki której tytuł jest właśnie taki a nie inny.... :smo: :smo: :smo:
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 09.09.2010 13:19

A gdzie schowałeś ten opis ?
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 09.09.2010 13:29

Dawaj dalej, czytam i KIBICUJĘ :wink: :sm:
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 09.09.2010 13:35

niech moc będzie z Tobą !
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.09.2010 13:36

Po latach spędzonych nad polskim morzem....na Mazurach przyszedł w końcu czas na wyjazd "za granicę" :wink:
Nosiliśmy się już z tym od jakiegoś czasu,ale ze względu na małe dzieci strach nam nie pozwolił na wprowadzenie tych planów w życie...
Trzeba by się jakoś zabrać za znalezienie miejsce docelowego.Tylko.....jak go szukać??? (niestety o Cro-forum dowiedziałem się dopiero kilka miesięcy później :cry: ),stąd też może wybór miejscowości był taki a nie inny.
Zabrałem się więc za....Allegro.Trochę ofert tam znalazłem,ale były to głównie hotele,a to nas za bardzo nie interesowało.Szukaliśmy jakiejś chaty, ewentualnie pokoi u prywatnych osób.Nie bardzo byłem zorientowany co do regionu w który chcemy jechać.
W ogóle to wiedziałem tylko,że...chcę jechać! :oczko_usmiech:
No i w końcu znalazłem.
Šukosan.
Dwa pokoje, aneks kuchenny,łazienka, 100 metrów od morza, cena 37 euro za to wszytko.
Pasuje?
Pasuje! :oczko_usmiech:
Po rozmowie z resztą ekipy czy im to odpowiada, pora na rozmowę z polskim "pośrednikiem" :wink:
Skutki tej rozmowy pozytywne.Kobiety mają garnuszki w kuchni,faceci miejsce do grillowania i ławeczkę do napijania trunków wszelakich.
Cóż- trzeba słać kasę i rezerwować!
No i wtedy pojawiły się pytania.A czy aby nie oszuka??? Może to jakiś "skręt" i nasze 300 e poszło się.....??A dlaczego Polak się w to angażuje??
Ale w końcu kasa "poszła" i zostało oczekiwanie na dzień wyjazdu... :D

c.d.n :wink:
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 09.09.2010 14:07

anakin no i świetnie...brava za odwagę. :lol:
Przyznaję.... Tytuł intrygujący i zostałam zwabiona. :lol:

Pozdrawiam serdecznie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 09.09.2010 14:29

Psy - ostatnia krew...nie ważne :wink:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 09.09.2010 14:31

Tytuł intrygujący, aż poszukałam kto to i co opisała nijakazuzka Może być ciekawie. :D
monia85
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) monia85 » 09.09.2010 15:00

Będę tu klikać :P
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 09.09.2010 16:00

A, to byłeś z zuzką? :lol:
viggen_wawa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) viggen_wawa » 09.09.2010 16:49

No, Anakinie inicjację masz za sobą... a tekst już klasykiem gatunku Alfredem pachnie. Czekam na więcej :o :o :o :D :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 09.09.2010 17:28

Pierwsza krew? A nie midichloriany? :lol:

PS Jedziesz do Bydgoszczy?
To chyba jedenastego ... :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.09.2010 18:28

Nastał wreszcie upragniony dzień......dzień wyjazdu!
Sam wyjazd musiał być nieuchronnie poprzedzony pakowaniem! No i zaczęło się....... :roll: :
grube kurtki ( jakby było zimno),
kalosze ( jakby lało),
parasole ( żeby kurtek nie przelało)
A wszystko to razy......4!!! :roll: :wink:
Więc pytam....gdzie my jedziemy? Bo przyszło mi na myśl,że w międzyczasie Pani Żona zmieniła rezerwację na np......Suwałki.
Ale jednak nie- jedziemy do Chorwacji!
Więc zaczęło się wywalanie połowy tego majdanu z samochodu i po jakichś dwóch godzinach można było w końcu jechać..... :lol:
Piątek - godz.18.00 niepomny i mający w "głębokim poważaniu ostrzeżenia wszechwiedzących tego forum:)) wyruszamy!
Samej trasy nie będę opisywał bo i po co :wink: Jechaliśmy Chyżne- Bratysława- Gyor- Veszprem( droga 82) - Zagrzeb- Zadar.....
Kto jechał- wie doskonale jak ona wygląda, a jeżeli ktoś nie jechał...polecam!
Żadne z nas nie było nigdy wcześniej w Chorwacji,ale towarzystwo stwierdziło,że mam prowadzić, bo czytam......Cro.pl! 8) i z związku z tym jestem taki "mondry" i obeznany :oczko_usmiech:
Ponieważ nie przewidzieli żadnej dyskusji w tym temacie trzeba się było dostosować! :lol:

Słowacja spoko ( jak wiadomo do Żyliny jest jak jest,a potem luz :wink: ),tankowanie w Bratysławie i kierunek na Gyor,skąd zjazd na Veszprem i już M7 wprost na Letenye!

I dojeżdżamy w końcu do granicy.Ciekaw jestem co myślą sobie celnicy kiedy widzą całe "tabory" Polaków podjeżdżających do...."odprawy"??? Jedziemy ( i wyglądamy) jak jacyś...uchodźcy polityczni :lool: Więc podjechaliśmy i my, wypchanymi po brzegi samochodami, z walającymi się kocami, butelkami, jakimiś termosami......
Towarzystwo śpi, w aucie ogólna demola i myślę - "Nie ma ch...! Zaraz nam każe wyjść na zewnątrz , rzuci na maskę, a na koniec powywala cały ten majdan do przydrożnej fosy"!!!

Na całe szczęście moje "czarne" wizje nie miały żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości :oczko_usmiech: Jeżeli ktoś na świecie zorganizował by konkurs na najbardziej znudzonego celnika we wszechświecie- gość z całą pewnością nie miałby problemu z załapaniem się na "pudło" :oczko_usmiech:

ps.
z zuzką nie byłem,ale przecież...nic straconego! :lool:
weldon- faktycznie 11.09 do Bydgoszczy zajeżdża sam Lord Vader :devil: ,ale niestety nie będzie mi dane "zaczerpnąć" mocy na żywo :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 09.09.2010 18:48 przez anakin, łącznie edytowano 2 razy
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 09.09.2010 18:37

anakin jak Ćma zwabiona .... tytułem... :lol: lecę do światła... :oczko_usmiech: Początek niczego sobie :D czyli ......czekam na cdn

Pozdrawiam
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 09.09.2010 19:21

Dobry wieczór wszystkim zainteresowanym! :smo:
jolando! Specjalnie taki tytuł,coby ktokolwiek tu zajrzał! :oczko_usmiech:

Ponieważ był już pierwszy kontakt z chorwackim celnikiem, teraz pora na pierwszy z chorwackimi............drogami.
Sporo się naoglądałem Waszych zdjęć ukazujących chorwackie autostrady....
A tymczasem......Jadę...jadę....i se tak myślę (bo jak jadę to se tak lubię czasem pomyśleć :wink: ) Więc myślę se:' czy to na pewno ta autostrada"??? "Może mi się coś pomyliło i nie jadę tam gdzie bym chciał"???Szczerze powiedziawszy to mam dosyć mieszane uczucia co do odcinka Letenye- Zagrzeb....Niby nawierzchnia lepsza niż w Polsce,ale jakby...podobna... Nijak ma się do tego co widziałem na forum!
Po chwili moje "rozmyślania" zeszły na dalszy plan, a to z uwagi na czerwoną diodę migającą na wskaźniku poziomu gazu! :evil: Co prawda Pb-95 w drugim baku było wystarczająco,ale co plin to plin! :oczko_usmiech: Wiec jadę i szukam....nie znajdując nigdzie!Podobny problem ma jak widzę kilka samochodów na PL- wjeżdżamy na kolejne stacje- wyjeżdżając z nich z dosyć kwaśnymi minami..... :cry:

W końcu ( już chyba za Lucko,choć nie jestem pewien) jest:

Obrazek

Stoimy i stoimy....
Przed nami ( ma początku) jakieś 15 samochodów! :evil: Ale myślę - spoko! Przecież gaz tankuje się stosunkowo szybko,więc nie powinno to długo trwać! Trwało "tylko"...2 godziny! :evil:
Ale cóż....niewiedza kosztuje! W tym przypadku kosztowała te ponad 12o min. :cry:
W między czasie kiedy tak staliśmy cierpliwie :lool: :lool: w kolejce po gaz,między samochodami zaczął łazić jakiś dziadek ( polski dziadek,rzecz jasna) i...popychaś stojące auta, coby nie robiły za dużych odstępów od siebie. Miało to wg niego sprawić,że będzie szybciej szło! :lool:
Więc pytam grzecznie i mówię człowiekowi,że to niczego nie zmieni.bo tankowanie trwa ile trwa......Wtedy słyszę żebym "nie cwaniakował" :evil: . Grzecznie proszę: "odejdźcie dziadku",a dziadek dalej swoje! :roll:
Myślę: "zara trze będzie dziadka wywalić w beret bo nie odejdzie",ale z drugiej strony- przecież jadę na wakacje, nie będę se ich zaraz na wstępie psuł ich jakimś...trutniem!
Nadmieniam,że rejestracja jego samochodu zaczynała się od Wielkiej ( jak mówią w..Białymstoku :lol: ) Litery "W".... :roll:

Od pierwszej wali polsko-polskiej na obcej ziemi uchroniła mnie oczywiście...małżonka! Małżonka i...Moc! :sm:
Ostatnio edytowano 11.10.2010 13:11 przez anakin, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies