Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacje, których miało nie być....

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 02.09.2010 14:48

Nasza tegoroczna wyprawa do Chorwacji bardzo różniła się od tej pierwszej, z 2009 roku. Przede wszystkim tym, że pomysł ubiegłorocznego wyjazdu był bardzo spontaniczny, powstał w maju, a już na początku lipca stąpaliśmy uszczęśliwieni po chorwackiej ziemi.

Zakochani w tym kraju i nim zauroczeni, wakacje 2010 w CRO planowaliśmy już od pierwszych chwil powrotu z naszego odnalezionego Raju na Ziemi - relacja tutaj

Ale plany - planami, a rzeczywistość czasami potrafi wywrócić życie do góry nogami.

Na początku maja zupełnie nieoczekiwanie wylądowałam w szpitalu. Kilka dni znęcania się nade mną lekarzy, wykonany zabieg i wyjście z perspektywą ponownego powrotu do tego przybytku w celu wywalenia czegoś tam ze mnie, co się nazbierało, a zdaniem medyków, wcale nie było potrzebne. Tak więc Chorwacja zeszła na dalszy plan...

Po wielu badaniach i wizytach u kilku lekarzy okazało się, że nie muszą mnie kroić już, natychmiast, a być może wcale nie będę musiała iść pod nóż :D

Tak więc marzenia o CRO znów odżyły...

W czasie mojego chorowania nasi synowie zaplanowali sobie jednak wakacje na swój sposób: starszy postanowił wyjechać z dziewczyną nad polskie morze, a młodszy łobuz - wybrał jakiś obóz.

W związku z tym liczba uczestników wakacji 2010 zmalała i szykowała się nam z mężem podróż znacznie późno poślubna ( po 22 latach wspólnego kroczenia przez życie) :wink: .

Wtedy znów pojawiły się komplikacje. Szef przesunął mi termin urlopu, a że właściwie było mi to na rękę, bo zaczęła chorować moja mama, więc zgodziłam się.
W pierwszym tygodniu czerwca mama (leczona wcześniej przez rok na reumatoidalne zapalenie stawów) trafiła do szpitala. Lekarze od początku nie pozostawiali żadnych złudzeń - to na pewno nowotwór, tylko trzeba znaleźć, gdzie.
Cztery lata temu przeżywałam to samo z ukochanym ojcem - w przeciągu 9 miesięcy zniszczył go paskudny rak - wiadomość o mamie zwaliła mnie z nóg.

Znowu lekarze, szpitale, kliniki, szukanie specjalistów i ratunku gdzie się da. W końcu trafiliśmy na wspaniałego profesora hematologii w Poznaniu. Ten po wykonaniu niezbędnych badań wykluczył to, co najgorsze...
(Przy okazji wielkie dzięki dla U-li i wszystkich, którzy w sąsiednim wątku na Cropli podawali mi namiary na specjalistów i podtrzymywali na duchu

Byłam tak psychicznie styrana, że nawet nie potrafiłam się cieszyć...a myśli o jakimkolwiek wyjeździe porzuciłam dawno i do nich nie wracałam.

O urlopie i należnym odpoczynku raz po raz przypominał jednak starszy syn, no i mój kochany mąż, który pomimo tych wszystkich zawirowań rodzinno - zdrowotnych, ani na chwilkę nie tracił nadziei, że w tym roku jednak odwiedzimy Chorwację.

Tak więc, jak już wszystko się w miarę unormowało i opiekę nad mamą na 2 tygodnie przejęła moja siostra, w dwa dni przygotowaliśmy się z mężem do kolejnego wyjazdu do CRO.
Wiedzieliśmy na pewno, że będzie to Riviera Makarska, i chyba, po raz kolejny, Baška Voda....
Janisia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janisia » 02.09.2010 17:18

Czekam na ciąg dalszy który mam nadzieję nastąpi :wink:
nomad
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) nomad » 02.09.2010 18:29

Witaj sroczka66. :)

Współczuję Ci za wszelkie przeciwności, które pojawiły się w Twoim życiu o których piszesz w pierwszym poście.

Po tym wszystkim należy Ci się faktyczny wakacyjny wypoczynek i ucieczka od problemów.

Cieszę się, że będą takie chwile, więc jak najbardziej będę (co prawda już nie pierwszym gościem relacji, ale to nic :) ) obecny (w miarę swoich możliwości). :D

Po długiej przerwie na forum (brak czasu) fajnie, że ten pierwszy post jest pisany u Ciebie i przesyłam gorący uśmiech wsparcia :) nie tylko na wakacyjny czas, ale na każdy kolejny dzień.

To życzenia dla Ciebie i całej Twojej Rodziny. :)

Pozdrawiam.
Piotr.
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 03.09.2010 09:02

sroczko, mam nadzieję, ze dalej było już tylko lepiej :lol:
Iwona1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona1973 » 03.09.2010 09:33

Trzymam kciuki za zdrówko Twoje i Twojej mamy i czekam z niecierpliwością na następną relację :D
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 03.09.2010 11:57

Hejka dla wszystkich, którzy tu zajrzeli przypadkiem i dla tych, którzy bez przypadku :D

Generalnie wakacje miały upłynąć pod hasłem ODPOCZYNEK

Tak więc podróż czas zacząć.

20-21 lipca 2010 - w stronę CRO podróżowanie, po drodze małe zwiedzanie

Wyjeżdżaliśmy 20 lipca, czyli prawie w szczycie sezonu, w związku z tym trochę się bałam:
1. Korków na trasie
2. I że nie znajdziemy kwatery w ciemno

Poza tym, martwiłam się, jak sobie poradzą "dzieci" (18 i 22 lata) - w końcu nie zostają sami po raz pierwszy, ale pierwszy raz będę od nich tak daleeeeko

Wystartowaliśmy parę minut przed 6-tą.

Jak zwykle towarzyszyła nam samochodowa maskotka, czyli dziczek - metalliczek.
Obrazek

Tym razem w towarzystwie dalmatyńskiego osiołka, którego też postanowiliśmy zabrać ze sobą, aby odwiedził swoje rodzinne strony.

Obrazek

Trasa już tradycyjna - Niemcy, Austria, Słowenia, Chorwacja.

To jeszcze Niemcy - prawie jak w Dubrowniku :wink:
Obrazek

I gdzieś w Austrii
Obrazek

Ponieważ w tamtym roku trochę przez przypadek nocowaliśmy w austriackim miasteczku Bruck an der Mur i strasznie się nam ono spodobało, a nie zdążyliśmy go obejrzeć, bo trafiliśmy tam nocą - tym razem właśnie w Bruck zaplanowaliśmy nocleg.

W związku z tym na pierwszy rzut mieliśmy do przejechania 1100 km.

Na miejscu byliśmy po 17-tej. Po zakotwiczeniu w hotelu LANDSKRON, udaliśmy się na spacer po miasteczku.

Bruck an der Mur to miasteczko w Styrii, 50 km od stolicy landu Grazu. Położone jest w pięknej dolinie w Alpach. Na rynku znajduje się kilka ciekawych zabytków takich jak: stara studnia, dom wenecki, ratusz, pomnik chorób, kościół, deptak, wiele sklepików

Mnie najbardziej spodobała się fontanna i bardzo kolorowe budynki w przyratuszowych uliczkach.

Obrazek

Chciałam porozmawiać z tym jegomościem, ale nie był zbyt rozmowny...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta fontanna przepięknie wygląda wieczorem - słupy wodne podświetlone są kolorami.

Zdjęcia nocnego nie mam, ale
tu można je zobaczyć

Obrazek
Transalp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Transalp » 03.09.2010 12:08

Rozgrzewka już była.

Teraz czekam na ciąg dalszy, myślę, że będzie jak u Hitchcocka.

Pozdrawiam

Tomek
Elizasz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elizasz » 03.09.2010 12:31

też przysiądę :)
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 03.09.2010 13:24

sroczka66 napisał(a):(Przy okazji wielkie dzięki dla U-li i wszystkich, którzy w sąsiednim wątku na Cropli podawali mi namiary na specjalistów i podtrzymywali na duchu

:oops: :oops: :oops: Nic takiego nie zrobiłam... Ale jeśli jakkolwiek to moje "nic" pomogło, to ściskam serdecznie Sroczko... I mam nadzieję, że wszystko się dobrze ułoży...

Ale Ty kochana Mama jesteś - takie stare konie w domu zostały, a Ty się o nie tak martwisz! :lol:
Wierzę, że "podróż poślubna" była podróżą dotychczasowych marzeń (i przyjdą szybko następne :) ) i dodała Ci sił na co najmniej sto lat wspólnego życia w szczęściu i miłości!!! :D
renatalato
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) renatalato » 03.09.2010 14:18

Kurcze Sroczka nadaje, czytam, oglądam i czekam na cd :lol:

Powodzenia i zdrówka życzę :lol:
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 03.09.2010 14:19

U-la napisał(a):...Ale jeśli jakkolwiek to moje "nic" pomogło, to ściskam serdecznie Sroczko...

Pomogło, pomogło.....

U-la napisał(a):Ale Ty kochana Mama jesteś - takie stare konie w domu zostały, a Ty się o nie tak martwisz :lol:

A tak jakoś już mam, że się martwię i martwię :roll: :D :roll:

renatalato napisał(a):Kurcze Sroczka nadaje, czytam, oglądam i czekam na cd :lol:

Witaj Renatko!!!

Pozdrawiam serdecznie :papa:
Jolanda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanda » 03.09.2010 16:44

Witaj imienniczko :D
a żeby dużo nie gadac.. sytuacja trochę podobna do mojej ..tyle że jeszcze happy end-u nie widac :wink:
Fajnie że Wam się udało :D
Pozdrawiam Jolka
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 03.09.2010 21:48

Sroczka napisał(a):Chciałam porozmawiać z tym jegomościem, ale nie był zbyt rozmowny
Oj, no bo chłop czytał i się zaczytał :lol:

Mam nadzieję, że słoneczko chorwackie trochę Wam pomogło :D

pozdrawiam serdecznie
:D
sroczka66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sroczka66 » 06.09.2010 09:18

Cześć Jolu, witaj Tymona- miło, że wpadłyście :D

C.d.

Ostatnio byliśmy chyba w małym austriackim miasteczku....

A to zdjęcia z hotelowego okna:

Widok dzienny

Obrazek

I widok nocny

Obrazek

Kolejnego dnia, parę minut przed 8-mą, po śniadanku (wliczonym w cenę noclegu), wyruszyliśmy w dalszą część podróży. Nie było korków, których się obawiałam (za to w powrotnej drodze jak najbardziej).

Jechało się super, tym bardziej, że każdy kilometr zbliżał nas do upragnionego celu...

Gdzieś w zielonej Słowenii

Obrazek

Przed tunelem Sv. Rok

Obrazek

I widok wszystkim dobrze znany i tyle razy już pokazywany:

Jadran przed nami:
Obrazek

I Jadran z prawej:

Obrazek

Oczywiście nie obyło się bez piania z zachwytu oraz przynajmniej tysiąca ochów i achów :D :lol: :D

No i w końcu jest
Makarska Riviera
Obrazek
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 06.09.2010 10:41

Mimo wszelkich przeciwności mam nadzieję że urlop się udał.
Chętnie poczytam co tam w Baśce.
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies