Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Napiwki

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
neomaster
Turysta
Napiwki

Nieprzeczytany postnapisał(a) neomaster » 28.07.2008 12:19

Witam wszystkich!
Słuchajcie, jak wygląda sprawa napiwków w Chorwacji. Głównie chodzi mi o hotele, sprzątanie pokoi, bagaże itp. Czy należy zostawiać takowe i ile.
Z góry dzięki.
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.07.2008 13:27

Reguły nie ma - napiwki są oczywiście mile widziane :lol: , aczkolwiek niekonieczne (jak często jest we Włoszech).

Z moich obserwacji - knajpa, itd. nie wynika, że Chorwaci specjalnie oczekują napiwków - w miejscowościach rzadziej uczęszczanych (Sumartin, Brodarica) i nie tylko (czyli też w Skradinie, Breli, Supetarze, Starim Gradzie) spotkałem się nawet kilka razy z sytuacją, że przed napiwkami się wręcz czynnie :!: bronili - wyglądało, że nie wiedzieli o co chodzi.

Z drugiej strony jeżeli napiwku nie otrzymali - bo akurat naprawdę nie było za co (w moim przypadku Trogir, Dubrovnik) - nie dają nic po sobie poznać. Np. w hotelach, gdzie napoje zamawia się do kolacji, większość ludzi kazała zapisać rachunek na pokój i tyle. Każdy z obsługi był uśmiechnięty i zadowolony.

Myślę, że trzeba do tego podejść normalnie - jak jesteś zadowolony
z obsługi, jedzenia itd., tudzież, jeżeli ktoś zrobił dla Ciebie więcej, niż trzeba, wypada coś zostawić - mniej (zaokrąglić rachunek) czy więcej (10-15%).

Sądzę, że warto pokazać za granicą, że Polak to nie jest niewdzięczny dusigrosz, tylko potrafi nkogoś docenić.
Poza tym każdy obdarowany w Chorwacji, zawsze był bardzo wdzięczny z "faktu obdarowania" choćby kilkoma kunami i przy następnym spotkaniu zawsze zagadał i jeszcze bardziej się starał.

Pozdrowienia i miłego pobytu (również dzięki zostawionym napiwkom) :D :wink:
neomaster
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) neomaster » 28.07.2008 13:47

Wielkie dzięki. Rozjaśniłeś mi sytuację.
pozdrawiam
asik NS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik NS » 28.07.2008 14:13

To ja przy okazji spytam jak należy płacić w restauracji - pozostawiając rachunek i pieniądze na stole czy przy kontuarze, barze? - w jakimś przewodniku przeczytałam że właśnie nie mile jest widziane pozostawianie na stoliku.
Pozdrawiam
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 28.07.2008 15:02

asik NS napisał(a):To ja przy okazji spytam jak należy płacić w restauracji - pozostawiając rachunek i pieniądze na stole czy przy kontuarze, barze? - w jakimś przewodniku przeczytałam że właśnie nie mile jest widziane pozostawianie na stoliku.
Pozdrawiam
Ja zawsze zostawiam kasę na stole oczywiście z napiwkiem.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 28.07.2008 15:05

asik NS napisał(a):To ja przy okazji spytam jak należy płacić w restauracji - pozostawiając rachunek i pieniądze na stole czy przy kontuarze, barze? - w jakimś przewodniku przeczytałam że właśnie nie mile jest widziane pozostawianie na stoliku.
Pozdrawiam

Osobiście , w restauracjach zawsze płaciłem przy stoliku. Dostawałem wcześniej rachunek na talerzyku i płaciłem kelnerowi.
Widziałem , że dużo osób tak robiło, ale czy inni podchodzili do baru i tam płacili? Nie wiem, nie przyglądałem się.
:wink:
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 28.07.2008 15:36

Ja zawsze płaciłem przy stoliku, "do rąk własnych" tej osobie, która mnie obsługiwała, bo lubię usłyszeć "hvala" i sam z uśmiechem powiedzieć "hvala" :D .
Jak nie miałem drobnych, chcąc zostawić napiwek mówiłem żeby wydali mi nieco mniej z większego nominału.
asik NS
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) asik NS » 28.07.2008 19:17

Dziękuje bardzo, do gustu zwłaszcza przypadło mi rozwiązanie "do rąk własnych"
Pozdrawiam
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 28.07.2008 19:39

napiwek = napojnica
w restauracjach wystarczy zaokraglić rachunek :wink:
np. 352kn na 360kn
hajduczek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hajduczek » 10.08.2010 04:33

Witam ...a takie pytanko...jeśli w większości mam zamiar płacić kartą ...to po pierwsze ...czy idę płacic do kontuaru (terminal-pin),czy kelnerzy mają terminale bezprzewodowe?i drugie pytanie ....jak wtedy z napiwkiem?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 10.08.2010 07:59

Jak tak sobie teraz myślę, to w żadnej restauracji w której byliśmy teraz, ani w Primosten, ani w Trogirze, ani w Splicie, ani w Orebicu nie było płacenia kartą. I teraz nie wiem, czy nie było bo "nie było" czy tylko tego nie sprawdziliśmy :)

My zawsze zaokrąglamy rachunek w górę i zawsze płaciliśmy przy stoliku.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone