Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

... też właśnie wróciłem :(

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 01.08.2010 19:17

Co prawda relacji raczej nie przewiduję, ale jakby ktoś miał jakieś konkretne pytania to postaram się odpowiedzieć.

Wyjazd 17.07: W-wa, B. Biała, Zwardoń, Bratysława, Graz (nocleg), Mureck, Ptuj, Zagrzeb, Baśka Voda.

Powrót 31.07: tak samo tylko nocleg w Traiskirchen, i zamiast Zwardonia przez Cieszyn.

P.
zielas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielas » 01.08.2010 19:19

Piotrze, napisz proszę jak z korkami po drodze?
Ja jadę za tydzień w sobotę na noc, tak aby być w Makarskiej koło południa w niedzielę.
Czy zanotowałeś gdzieś większe "zatwardzenia" na drodze powrotnej?
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 01.08.2010 19:27

Witaj Piotrze. Porównaj proszę trasę przez Zwardoń i przez Cieszyn. Która według Ciebie lepsza? I napisz jakie wrażenia z Baśki Vody. Czy tłok na plaży ogromny, czy dalej w stronę Breli może są jakieś miejsca, że można odpocząć trochę swobodniej. Pozdrawiam.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 01.08.2010 19:29

Korki tam:
sobota do Graz - żadnych, niedziela - na granicy Slo-Cro ok. 20 min (było ok. 9:00), zjechałem z autostrady ok 15:00 w Sestanovac, potem do Baśki luzik więc i do Makarskiej powinno być ok.

Korki z powrotem:
do Zagrzebia żadnych ale b. ciasno, autostradą jechalo się ok. 90-100/h, padał deszcz. W Lucko (sobota, ok. 14:00): kolejka do oplat kartą 1 min, do gotówki wyglądało na ok. 1 godz (3 km.)

Granica Cro-Slo: (ok. 15:00) autostradą korek od Dormuńca (pewnie 2-3 godz.), Ja jechałem starą 9 i wyskoczyłem na samej granicy więc stałem tylko pomiędzy granicami ok 20-30 min.

P.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 01.08.2010 19:42

zielas napisał(a):Piotrze, napisz proszę jak z korkami po drodze?
Ja jadę za tydzień w sobotę na noc, tak aby być w Makarskiej koło południa w niedzielę.
Czy zanotowałeś gdzieś większe "zatwardzenia" na drodze powrotnej?

Bez przesady czy można przewidzieć czy będą korki , np. na zatwardzenie polecam mydło.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 01.08.2010 21:45

Martyna 111 napisał(a):Witaj Piotrze. Porównaj proszę trasę przez Zwardoń i przez Cieszyn. Która według Ciebie lepsza? I napisz jakie wrażenia z Baśki Vody. Czy tłok na plaży ogromny, czy dalej w stronę Breli może są jakieś miejsca, że można odpocząć trochę swobodniej. Pozdrawiam.

Zwardoń: trochę sie zmieniło od zeszłego roku:
- odcinek Żywiec-Zwardoń jest skończony
- w Skalitem kanalizacja też, jedno niegroźne wahadełko
- obwodnica BB jest zamknięta, nowy objazd przez Hulankę, dużo lepszy

Cieszyn:
- omijasz BB i odcinek do Żywca
- sa roboty na mostkach i wahadło wcześniej, w niedzielę bez problemu, w sabotę ???

Ja osobiście wolę Zwardoń ale różnica jest niewielka.

W Baśce faktycznie jest tłoczno - pierwsze wrazeie to uciekać, ale można się przyzwyczaić. Plaże wąskie, obłożone ale b. długie.
W kierunku Breli raczej odosobnienia nie znajdziesz ale w przeciwnym czyli do Baśko Polije to już tak. W ogóle jest gdzie spacerowac brzegiem morza co w Chorwacji nie jest takie częste.
Miasto ma też zalety: dobre zaopatrzenie, prysznice na plaży, duzy wybór knajpek itp.

P.
Davidoff
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Davidoff » 01.08.2010 21:58

piotr62 napisał(a):Korki tam:
sobota do Graz - żadnych, niedziela - na granicy Slo-Cro ok. 20 min (było ok. 9:00), zjechałem z autostrady ok 15:00 w Sestanovac, potem do Baśki luzik więc i do Makarskiej powinno być ok.

Korki z powrotem:
do Zagrzebia żadnych ale b. ciasno, autostradą jechalo się ok. 90-100/h, padał deszcz. W Lucko (sobota, ok. 14:00): kolejka do oplat kartą 1 min, do gotówki wyglądało na ok. 1 godz (3 km.)

Granica Cro-Slo: (ok. 15:00) autostradą korek od Dormuńca (pewnie 2-3 godz.), Ja jechałem starą 9 i wyskoczyłem na samej granicy więc stałem tylko pomiędzy granicami ok 20-30 min.

P.

Witam, Mam pytanie: chodzi mi o przejście graniczne SLO-HR w Spielfeld / Sentilj. Proszę o odpowiedź, jest to dla mnie bardzo ważne. Jaka jest odległość pomiędzy granicą słoweńsko-chorwacką?
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 01.08.2010 22:03

Piotrze dzięki za info. Przeraża mnie trochę ten tłok w Baśce, ale 2 lata temu przerabialiśmy już Makarską i przeżyliśmy. To myślę,że w Baśce troszkę luźniej/ albo i nie...???/W tamtym roku Ciovo, spokojniejsze, ale jednak Makarską wspominamy dużo lepiej. A jak zejścia do wody w Baśce ? Dla dzieci , starszaków odpowiednie? A temperatura wody? Mam nadzieję,ze cieplejsza niż w Bałtyku. Jezeli mozesz napisz parę słow o tej mieścinie. Zawsze człowiek lepiej przygotowany.Pozdr.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 01.08.2010 22:15

Dwa ostatnie lata spędziłem na Ciovo (i wystarczy), plaże w Basce są podobne jak miejska w Arbaniji czyli żwirek, zejscie w miare łagodne od brzegu, lub bardziej strome ze sztucznych półwyspów.
Woda jak zupa (taka ciepła).. Po dwóch dniach będziesz wiedziala wszystko :-)
Warto zaliczyć fish-picnic Hvar - Brać, tylko uważaj bo na statku PAPA dają minimalne ilości Rakiji.
P.
piotr62
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr62 » 01.08.2010 22:19

Davidoff napisał(a):
Witam, Mam pytanie: chodzi mi o przejście graniczne SLO-HR w Spielfeld / Sentilj. Proszę o odpowiedź, jest to dla mnie bardzo ważne. Jaka jest odległość pomiędzy granicą słoweńsko-chorwacką?

Akurat to przejście to jest AUS-SLO, nie korzystałem z niego.
Jechałem przez Mureck. Trasa w Słowenii ok. 50 km.
P.
Martyna 111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martyna 111 » 01.08.2010 22:27

My byliśmy w Slatine, tak bardzo zachwalane na forum. Inaczej sobie wyobrażaliśmy. Pierwsze wrażenie/ po spacerku w strone portu / było straszne. Prawdę mówiąc chciało mi się płakać, gdzie ja przyjechałam. Widoki ładne / chociaż już nie te co w Makarskiej, ale najgorszy dla mnie był brak możliwości spacerów, jedynie slalom miedzy samochodami, a to średnio przyjemne z dwójką dzieci.Dlatego tak jestem ciekawa tej Baśki, lubimy sobie pospacerowaź po okolicy. Mam nadzieję ,że się nie zawiedziemy. Jeszcze raz dzieki.
ElciaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ElciaS » 02.08.2010 04:55

Jak lubisz spacerować to jedź do Tucepi,piękna promenada,ale luźno pewnie też nie będzie.
zielas
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zielas » 02.08.2010 06:03

piotr62 napisał(a):Korki tam:
(...)

Korki z powrotem:
(...)

Granica Cro-Slo: (...)

P.

Dziękuję Piotr za odpowiedź szybciutką.
Moje przypuszczenia się potwierdziły...

Pozdrawiam!
arti.sa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) arti.sa » 09.08.2010 08:34

piotr62 napisał(a):Warto zaliczyć fish-picnic Hvar - Brać, tylko uważaj bo na statku PAPA dają minimalne ilości Rakiji.
P.

A ktoś może polecić statek ok?
Ile teraz taki rejs kosztuje?
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 09.08.2010 14:14

Martyna 111 napisał(a):My byliśmy w Slatine, tak bardzo zachwalane na forum. Inaczej sobie wyobrażaliśmy. Pierwsze wrażenie/ po spacerku w strone portu / było straszne. Prawdę mówiąc chciało mi się płakać, gdzie ja przyjechałam. Widoki ładne / chociaż już nie te co w Makarskiej, ale najgorszy dla mnie był brak możliwości spacerów, jedynie slalom miedzy samochodami, a to średnio przyjemne z dwójką dzieci.Dlatego tak jestem ciekawa tej Baśki, lubimy sobie pospacerowaź po okolicy. Mam nadzieję ,że się nie zawiedziemy. Jeszcze raz dzieki.

Promenada wijąca się wzdłuż wybrzeża ciągnie się przynajmniej 7km od Breli z najdalszej jej dzielnicy Jakirusa tam mieszkałem perfekcyjne miejsce jak dla mnie po Basko Vode. Jest gdzie spacerować. Na długości całej promenady w Breli niema ani jednego schodka od Jakirusa po centrum jak odcinek promenady między centrum Breli a do miejscowości Baska Voda nie wiem jak wygląda wiem tylko że prowadzi tam właśnie jej dalsza część
Jeśli lubisz trudniejszy teren to z Breli dostaniesz się do Pisak to dopiero eskapada.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone