Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Letenye i do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
czekor68
Cromaniak
Letenye i do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 14.07.2010 11:52

Czy w miejscowości Letenye jadąc na Chorwacje jest przejazd autostradą i czy muszę wykupić winietę węgierska czy mam się lepiej kierować na Cakovec i i Mursko Średisce. :arrow:
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 14.07.2010 16:57

Jeżeli jedziesz 86 to jest darmowa ale uwaga trzeba wjechać na stare przejście kierując się jak znak że" przejście dla sam.ciężarowych".
Jadąc na Mursko Sredice masz jedno wachadło więcej, ale zaraz po prawej jest bankomat a po trzystu metrach stacja paliw, jak z Rybnika to w sam raz na tankowanie. Czasowo tu lub tu jednakowo wychodzi.
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 14.07.2010 17:11

Rok temu jechałem bezpośrednio z Csornej na Mursko Średiśce ale tam droga jest wąska dlatego pytam o te Letenye bo nawigacja wskazuje że tam jest najszybciej a nawet odrobinę krócej.
wielbiciel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wielbiciel » 15.07.2010 05:56

Od 86 do Lenti jest w mniarę szeroka, ale od Lenti do zjazdu na M70 jest również wąska i kręta, obrośnięta starymi drzewami i krzewami, a jakość nawierzchni w porównaniu do Mursko Sredice to przepaść. Po za tym na starym przejściu coś jest z celnikami którzy bardziej przykładają się do pracy - tak wynika z fora.
Mnie osobiście lepiej się jedzie na Mursko, a navi podaje szybszy czas przejazdu przez Lenti bo ma wpisane że jest tam autostrada a to droga ekspresowa. Natomiast według google maps masz dalej o 10km i dłużej o 3 min. Jedną z zalet dwojego zamiaru to, że omija się jedno wahadło w Redics.
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 15.07.2010 06:36

czekor68 napisał(a):Czy w miejscowo¶ci Letenye jad±c na Chorwacje jest przejazd autostrad± i czy muszê wykupiæ winietê wêgierska czy mam siê lepiej kierowaæ na Cakovec i i Mursko ¦redisce. :arrow:

Vec sam pisao o tome, stari granicni prijelaz Letenye - Gorican tijekom turisticke sezone (od 01.06. do 31.08.) otvoren je za medjunarodni putnicki promet.

Ali ako na rotoru iza mjesta Letenye skrenete na autocestu, i prelazite granicu na novom granicnom prijelazu, nisu vam potrebne vinjete na toj dionici autocesta (niti u Madjarskoj, ni u Hrvatskoj).

http://medjimurska.policija.hr/MainPu.aspx?id=15373
DENIS4
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) DENIS4 » 15.07.2010 23:17

czyli rozumiem ze ten odcinek przygraniczny jest bez winietki????
Biker_HR
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biker_HR » 16.07.2010 06:41

DENIS4 napisał(a):czyli rozumiem ze ten odcinek przygraniczny jest bez winietki????

Tocno tako, ja sam vise puta prolazio tom autocestom.... Vinjeta nije potrebna na toj dionici (kod granice), nego tek na autocesti prema Budimpesti.
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 17.07.2010 12:52

Biker_HR hvala liepa za informację
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 17.07.2010 23:06

czekor68 nie musisz jechac na stare przejście , drogą nr7 która jest obok autostrady również łączy się z tym samym (autostradowym) przejściem Przerabiałem oba opisane na forum warianty. Na dzien dzisiejszy jesli jedziesz 86-tką zdecydowanie polecam wariant "hepika"
Opcja "Rysia" też nie jest zła, tylko że teraz droga przed granicą słoweńską
to jak młodzież mówi "masakra".
Opisane trasy znajdziesz chyba w watku Trasa przez zachodnie Węgry ?
albo ktos zyczliwy podeśle ci linka (dla mnie szukajka na forum jest nie zjadliwa)
ps.
miałem na myśli dojazd do granicy trasą E65 (nie od Lenti)
pawel-l
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel-l » 18.07.2010 11:35

Czy jest sens jechać z Cakoveca drogą 35 do A2 omijając Zagrzeb z zachodniej strony (W drodze do Rijeki) ?
Kilometrowo to tyle samo, a niektórzy straszą korkami na bramkach przed Zagrzebiem.
Pytanie o stan drogi itp atrakcje.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi