Na wstępie witam wszystkich jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum
Za około 3 tygodnie planuję ze znajomymi wypad do Chorwacji. Będzie to nasza pierwsza podróż w tamte strony. Jedziemy jednym autem w 4 osoby, planujemy jechać non-stop bez noclegów na trasie - mamy 4 kierowców na pokładzie więc może jakoś się uda. Jedziemy z namiotami i planujemy zacząć zwiedzanie od Puli, tam przekimać się po raz pierwszy w CRO, a następnego dnia ruszać na południe, i tak dalej aż do Dubrovnika, gdzie chcemy zatrzymać się na 3-4 dni.
Planujemy podróż autostradami (za wyjątkiem Słowenii z wiadomych względów) i chcemy dotrzeć na miejsce szybko i bezpiecznie. Nasza wstępna trasa do CRO przedstawia się następująco:
Olsztyn - Warszawa - Cieszyn - Brno - Wiedeń - Graz - podróż przez Słowenię na patencie (Mureck-Lenart-Ptuj) - Zagrzeb - Pula
Z uwagi na Wasze wieloletnie doświadczenie, oraz fakt, że będziemy jechać non-stop z północno-wschodniej polski proszę o ewentualne uwagi co do samej trasy. A może lepiej byłoby jednak wykupić słoweńską winietę i podciągnąć do Istrii jadąc słoweńską autostradą i nie pakując się do Zagrzebia?
Zapewne podobne tematy były wałkowane dziesiątki już razy (proszę wierzyć mi na słowo, używałem szukajki) więc proszę o minimum zgryźliwości i łagodny wymiar ewentualnej kary
Pozdrawiam z Warmii!
Mirek