Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Olsztyn - Pula - Dubrovnik

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fasi
Cromaniak
Olsztyn - Pula - Dubrovnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 22.06.2010 11:24

Na wstępie witam wszystkich jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum :)

Za około 3 tygodnie planuję ze znajomymi wypad do Chorwacji. Będzie to nasza pierwsza podróż w tamte strony. Jedziemy jednym autem w 4 osoby, planujemy jechać non-stop bez noclegów na trasie - mamy 4 kierowców na pokładzie więc może jakoś się uda. Jedziemy z namiotami i planujemy zacząć zwiedzanie od Puli, tam przekimać się po raz pierwszy w CRO, a następnego dnia ruszać na południe, i tak dalej aż do Dubrovnika, gdzie chcemy zatrzymać się na 3-4 dni.

Planujemy podróż autostradami (za wyjątkiem Słowenii z wiadomych względów) i chcemy dotrzeć na miejsce szybko i bezpiecznie. Nasza wstępna trasa do CRO przedstawia się następująco:

Olsztyn - Warszawa - Cieszyn - Brno - Wiedeń - Graz - podróż przez Słowenię na patencie (Mureck-Lenart-Ptuj) - Zagrzeb - Pula

Z uwagi na Wasze wieloletnie doświadczenie, oraz fakt, że będziemy jechać non-stop z północno-wschodniej polski proszę o ewentualne uwagi co do samej trasy. A może lepiej byłoby jednak wykupić słoweńską winietę i podciągnąć do Istrii jadąc słoweńską autostradą i nie pakując się do Zagrzebia?

Zapewne podobne tematy były wałkowane dziesiątki już razy (proszę wierzyć mi na słowo, używałem szukajki) więc proszę o minimum zgryźliwości i łagodny wymiar ewentualnej kary :)
Pozdrawiam z Warmii!
Mirek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.06.2010 11:39

A nie dasz rady sam podjąć decyzji?

Płacę 30 euro i jadę (z Graz) 400 km w ciągu czterech i pół godziny

albo

jadę jakieś 6 -7 godzin (z ominięciem autostrady na Słowenii) i 450 km ale oszczędziłem 30 euro?

Dla mnie to jest dycha na osobę, za jakieś dwie godziny wakacji ...
5 euro za godzinę siedzenia za bezdurno.
Ja bym się nie woził ... zwłaszcza jak jednym skokiem jedziesz ...

Ale decyzja należy do ciebie :wink:

PS A do Graz jedź tak, jak zaplanowałeś.
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 22.06.2010 11:39

Znając trochę tamte drogi nie bawiłabym się w objazdy Słowenii tylko jechałabym autostradą na Lublianę a potem na Koper. Wybrzeżem Istri drogą szybkiego ruchu lub drogą wzdłuż wybrzeża dotrzesz szybko do Puli.
Po Chorwacji tez nie jeżdziłabym autostradą - jordanką wzdłuż wybrzeża zobaczysz więcej i zatrzymasz się tam gdzie Ci się spodoba.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 22.06.2010 11:48

Dzięki wielkie za szybki odzew :)
Co do jazdy autostradami po samej Chorwacji to planujemy podróż po nich ale dopiero jak będziemy ciągnęli z powrotem do Polski. Jazda do Dubrovnika tylko i wyłącznie lokalnymi drogami właśnie ze względów turystyczno-krajoznawczych :)
talkus
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) talkus » 22.06.2010 18:57

Hej fasi
Ja jadę 4 lipca z Giżycka i planuję jechać przez Słowację i Węgry. Zawsze to trochę bliżej i chyba taniej na autostradach.
Robię przystanek na nocleg w Chyżnym.
pozdr
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 22.06.2010 19:31

Jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze
Pierwszy grosz taki
Skoro jedziecie pierwszy raz do Chorwacji na wakacje objazdowe jedźcie tak jak zaplanowałeś ( z objazdem Słowenii ) i dalej autostradami Chorwackimi ale nie kierunek Istria. Zacznijcie swój podbój od okolic na wysokości wyspy Pag.
Grosik drugi
Podróżowanie jadranką jak najbardziej ok choć czasami męczące uciążliwe ale wynagradzają widoki. Im dalej na południe tym piękniej. Też już tak kiedyś podróżowałem. Dalej Promosten - Rogoznica - Trogir - Omiś dadzą wam już 100% zachwyt. Im dalej tym szczytowanie będzie osiągać swoja kulminację hhhhhhee to woli żartu.
Grosik trzeci
Dlaczego nie Istria? Dlatego że jest tam zwyczajnie tłoczno a najprościej banalnie. Chorwację którą chcecie zobaczyć to ta dalsza i uwierzcie mi szkoda czasu na Istrię. Nie mam prawa nic za was planować więc powodzenia w odkrywaniu wspaniałego kraju.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 22.06.2010 19:45

consett0805 napisał(a):Dlaczego nie Istria? Dlatego że jest tam zwyczajnie tłoczno a najprościej banalnie.

Mimo wszystko, masz pozdrowienia z Istrii :wink:

Obrazek

Istarski boškarin (banalny)
Heterka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Heterka » 23.06.2010 09:49

consett0805 napisał(a):Jeśli mogę wtrącić swoje 3 grosze
Pierwszy grosz taki
Skoro jedziecie pierwszy raz do Chorwacji na wakacje objazdowe jedźcie tak jak zaplanowałeś ( z objazdem Słowenii ) i dalej autostradami Chorwackimi ale nie kierunek Istria. Zacznijcie swój podbój od okolic na wysokości wyspy Pag.
Grosik drugi
Podróżowanie jadranką jak najbardziej ok choć czasami męczące uciążliwe ale wynagradzają widoki. Im dalej na południe tym piękniej. Też już tak kiedyś podróżowałem. Dalej Promosten - Rogoznica - Trogir - Omiś dadzą wam już 100% zachwyt. Im dalej tym szczytowanie będzie osiągać swoja kulminację hhhhhhee to woli żartu.
Grosik trzeci
Dlaczego nie Istria? Dlatego że jest tam zwyczajnie tłoczno a najprościej banalnie. Chorwację którą chcecie zobaczyć to ta dalsza i uwierzcie mi szkoda czasu na Istrię. Nie mam prawa nic za was planować więc powodzenia w odkrywaniu wspaniałego kraju.

Co do trzeciego grosza to nie masz racji. Sama 2 lata temu przez głupie wpisy na forum o Istrii nie zrezygnowaliśmy z wakacji tam. A tym czasem spędziliśmy WSPANIAŁE wakacje w Porecu i zwiedziliśmy część półwyspu. Jest to inna Chorwacja, ale równie wspaniała i warta zobaczenia.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.06.2010 09:58

consett0805 napisał(a):Dlaczego nie Istria? Dlatego że jest tam zwyczajnie tłoczno a najprościej banalnie. Chorwację którą chcecie zobaczyć to ta dalsza i uwierzcie mi szkoda czasu na Istrię.

Na Istrii byłem cztery razy i nie żałuję tam spędzonego czasu.
Istria to też Chorwacja i warto ją zobaczyć :D

Samo Anđeli znaju kako je u raju

Noći Istarske
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.06.2010 10:28

mirko napisał(a):Mimo wszystko, masz pozdrowienia z Istrii :wink:

Mirko .... ( z nieba mi spadłeś) :D :wink:

Szukam lokum w Puli lub okolicy, dla 2 osoób (+50). Studio, pokój ewentualnie apartament.
Szukam tutaj: http://www.apartmani-hrvatska.com/
ale nic nie mogę znaleźć sensownego a jeżeli już to nie odpisują.
Termin od 24.07.2010 do 31.07.2010 r.
Możesz coś polecić w dobrym miejscu, z widokiem na morze. ? ( sprawa pilna )

....... bardzo dziękuję za przysługę. :lol:
pzdr.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 25.06.2010 10:56

Napisz na e-mail (kontakt z Mirko), to Ci cos' polece :wink:

:papa:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.06.2010 11:11

mirko napisał(a):Napisz na e-mail (kontakt z Mirko), to Ci cos' polece :wink:
:papa:

Poszło ..... będę za kilka godzin. Muszę chwilowo wyjechać.
pzdr.
:lol: :lol: :hut:
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 25.06.2010 13:53

consett0805 napisał(a):Grosik trzeci

A ja właśnie za 13 dni wyjeżdźam z żoną na Istrię. W zeszłym roku byliśmy poniżej Omisia w Medici. Zaliczyliśmy z przygodami Dubrownik - jednodniowy wypad. Teraz chcemy na Istrię bo z niej blisko do Wenecji. Chcemy ją też zobaczyć. Przeczytałem na forum kilka opisów Istrii, jej zakątków, miasteczek, osobliwości. Chcemy to zobaczyć. Obawiam się tylko gorszej pogody niż mieliśmy rok temy w Medici. Zawsze to bliżej Alp, które napewno wpływają na pogodę na Istrii.
A może Mirko, którego bardzo serdecznie pozdrawiam, opowie nam coś o tym?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 25.06.2010 18:13

Na Istrii polecam odwiedzić:

NP Brijuni, Hum, Motovun, Livade (obiad-trufli), Grožnjan
http://www.istra.hr/en/attractions_and_activities

Pogoda Istra-statystyka:
temperatura powietrza,

Obrazek

słoneczne dni,

Obrazek

również pozdrawiam
BOLETUS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BOLETUS » 26.06.2010 09:26

Dziękuję Mirko.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone