Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trogir za i przeciw

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gosiek_k
Autostopowicz
Trogir za i przeciw

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiek_k » 14.06.2010 09:42

Witam , mam kilka pytań dotyczących Trogiru, przeszukałam forum lecz nie znalazłam takich informacji które rozwiałyby moje wątpliwości, wiec jeśli możecie to pomóżcie . Jedziemy pierwszy raz do Chorwacji ( 4osoby dorosłe i 7 latek ) po długim zastanawianiu się jakie miasto wybrać padło na Trogir .W internecie wyszukaliśmy opinie o tym mieście i tu właśnie zaczyna się problem , jedni piszą że jest tam pięknie ale znalazło się tez kilka informacji o niezbyt czystej wodzie w morzu i kiepskich plażach a jesteśmy typowymi maniakami plaż i morza więc to dla nas priorytet. Czy moglibyście sie na ten temat wypowiedzieć i coś doradzić ? Wiadomo gusta są różne ale zmartwiła nas ta rzekomo brudna woda i kiepski dostęp do plaż .Jeżeli tak to czy możecie polecić jakaś miejscowości z pięknymi plażami i ładnym morzem ? Czy z Trogiru jest prom na KRK ? Chcielibyśmy pozwiedzać również kilka wysepek a z tego miasta jest chyba tylko prom na jedna wysepkę. I jeszcze jedno pytanko, jedziemy 20.08.2010 i chcielibyśmy na miejscu wybrać noclegi w jakimś apartamencie , czy w tym okresie nie jest to zbyt niebezpieczne ? Dziękuje z góry za podpowiedzi
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.06.2010 10:10

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=25826

I wszystko na ten temat.

Pzdr
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.06.2010 12:02

Sam Trogir na pobyt letni nie bardzo się nadaje.. Chyba, że na kilka kwietniowych dni.. klimatyczny apartamencik czy pokoik w obrębie starówki...
Pozdrawiam
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 14.06.2010 12:40

Zacznę od końca z mojego doświadczenia. 20 sierpień w prawdzie to koniec miesiąca, ale wtedy siedzi tam jeszcze mnogo tz. europejczyków zachodnich. Więc w tym okresie dobrze i tanio trafic jest wyzwaniem ale nie niemożliwym. Trogir to niewątpliwie piękne miasto i godne polecenia, ale tylko zwiedzenia kilka wycieczek dzienno-wieczornych i można popatrzeć sobie na przybywające piękne jachty "bogaczy" Godne zwiedzenia.
Teraz plaże i woda która was bardzo interesuje. Jestem fanem pływania i nurkowania i dla mnie te walory maja główne priorytety gdzie zacumować. I z dotychczasowych pobytów w Chorwacji niestety tam było z tymi sprawami najgorzej i przenieśliśmy się w inne miejsce dalej na południe.
Moja rada Riwiera Makarska lub dalej na południe okolice Dubrovnika tam znajdziecie wszystko to co chcecie i to gwarantuję w 100%. Trogir na wycieczkę lub Dubrovnik
Polecam serdecznie
pawlos72
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawlos72 » 14.06.2010 14:46

gosiek_k napisał(a):Witam , mam kilka pytań dotyczących Trogiru, przeszukałam forum lecz nie znalazłam takich informacji które rozwiałyby moje wątpliwości, wiec jeśli możecie to pomóżcie . Jedziemy pierwszy raz do Chorwacji ( 4osoby dorosłe i 7 latek ) po długim zastanawianiu się jakie miasto wybrać padło na Trogir .W internecie wyszukaliśmy opinie o tym mieście i tu właśnie zaczyna się problem , jedni piszą że jest tam pięknie ale znalazło się tez kilka informacji o niezbyt czystej wodzie w morzu i kiepskich plażach a jesteśmy typowymi maniakami plaż i morza więc to dla nas priorytet. Czy moglibyście sie na ten temat wypowiedzieć i coś doradzić ?

Trogir to piękne miasto. Byliśmy tam w podobnym zestawie 4+1 ( dziecko 9lat) również w podobnym terminie. Miejscem byliśmy totalnie oczarowani ( to było nasze pierwsze doświadczenie z Cro). Cudowna starówka z super klimatem, szczególnie wieczorami. Ale na plaże jeździliśmy poza miasto, choć to nam nie przeszkadzało, bo chcieliśmy poznać różne plaże, a odległości są niewielkie . Dodam, że mieszkaliśmy na lądzie, nie wyspie, co jest istotne ze względu na korki na moście łączącym wyspy. Jeśli chodzi o plaże, to najbardziej przypadła do gustu plaża w Kasteli blisko lotniska ( 10 min jazdy samochodem), z fajną płytką zatoczką otoczoną skałkami. Dno piaszczyste , co dawało zadowolenie szczególnie dziecku. A dla starszych nurkowanie wśród skał. Dla nas 100% zadowolenia.
:D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.06.2010 15:38

Hm.. w Kaštelach zona przemysłowa Splitu...Jeśli bliskość Trogiru jest priorytetem, to chyba jednak najlepiej ulokować się na Čiovo.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 14.06.2010 19:03

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Hm.. w Kaštelach zona przemysłowa Splitu...Jeśli bliskość Trogiru jest priorytetem, to chyba jednak najlepiej ulokować się na Čiovo.

W pełni popieram to tylko ze względu na tę alternatywę. bo i Ciovo nie do końca mnie wzięło. Może od strony otwartego morza, ale tam cinko z infrastrukturą. Reszta to ja nie widok na Split to na Seget gdzie właśnie stacjonowałem no i... właśnie różnie to bywa ludzie różnie odbierają. Wy decydujecie i nikt niema prawa decydować za was. Ja jednak nadal upieram się przy Rivierze Mkarskiej. Zobacz sobie na google foty np z Brela, Pisak. Baska Voda, Mimice , Tucepi i wiele innych. Niewątpliwie to będzie waszym odzwierciedleniem na następne wypady do Cro. Tak na marginesie ja byłem pierwszy raz w bardzo bliskich okolicach Dubrovnika i to stało się moim wyznacznikiem na następne podróże do tego pięknego kraju. Dobrze radzę Pozdrawiam :D
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 15.06.2010 07:42

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Hm.. w Kaštelach zona przemysłowa Splitu...Jeśli bliskość Trogiru jest priorytetem, to chyba jednak najlepiej ulokować się na Čiovo.

I należy unikać miejsc na Ciovo od strony Trogiru, ponieważ są głównie przystanie do cumowania i woda jest brudna. Jeżeli Ciovo to tylko od strony morza.
gosiek_k
Autostopowicz
Brela

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiek_k » 15.06.2010 10:40

dziękuje za pomoc , po dłuższym zastanowieniu rezygnujemy z Trogiru i zdecydujemy się chyba na miejscowość Blela , tam ponoć plaże i woda są naprawdę piękne , jak wygląda w tej miejscowości sprawa z promami ? Czy najbliższy port jest W Split ? , chcielibyśmy popłynąć na jednodniowe wycieczki np na Korculę i Pag , również wyspa Krk i jej wodospady by nas interesowały ale odległość jest dość spora czy jest prom ze Split na krk ?
raw
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) raw » 15.06.2010 11:00

Pierwszy raz byliśmy w Trogirze z rodzinką w 2003 w czerwcu i oczywiście było w miarę spokojnie ze względu na miesiąc.W 2009 roku na kilka godzin zatrzymaliśmy się wracając z pobytu na Hwarze w zatoczce blisko miasta (brudna woda itd..). Masa narodu snująca się po ulicach,samochody,skutery itd.Myślę,że w sierpniu będzie kulminacja jeśli chodzi o tłok.
Byliśmy swego czasu w Marusici myślę,że i Mimice Pisak,Brela będzie rozsądniejsze niż Trogir, ale najbardziej będę zachwalał Hvar.Na wyspach jest to "coś" czego nie zawsze można znaleźć na stałym lądzie.
witia
Cromaniak
Re: Brela

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 15.06.2010 11:35

gosiek_k napisał(a):...również wyspa Krk i jej wodospady by nas interesowały ale odległość jest dość spora czy jest prom ze Split na krk ?

Małe sprostowanie: Wyspa KRK, ale wodospady KRKA - to nie to samo :wink:
Jeśli bym miał coś podpowiedzieć, to zdecydowanie poleciłbym wyspy.
Pozdrawiam :)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser
Re: Brela

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.06.2010 11:48

gosiek_k napisał(a):dziękuje za pomoc , po dłuższym zastanowieniu rezygnujemy z Trogiru i zdecydujemy się chyba na miejscowość Blela , tam ponoć plaże i woda są naprawdę piękne , jak wygląda w tej miejscowości sprawa z promami ? Czy najbliższy port jest W Split ? , chcielibyśmy popłynąć na jednodniowe wycieczki np na Korculę i Pag , również wyspa Krk i jej wodospady by nas interesowały ale odległość jest dość spora czy jest prom ze Split na krk ?

A do sprostowania powyżej dodam jeszcze, że to zupełnie inny region wybrzeża..
N.P. Krka, bo za pewne o to Ci chodzi(ten park narodowy znajduje się na lądzie, w okolicach Šibenika) ...
Na wyspę Krk ze Splitu nie popłyniesz (taki rejs trwałby pół dnia, albo lepiej; ; gdyby takowa linia istniała, ale nie istnieje; rejs Split - Rijeka trwa całą noc). Byłby numer, gdybyś po całym dniu telepki Jadranką wjechał lub popłynął na Krk i tam szukał wodospadów....To by się porobiło...

Z Makarskiej riviery możecie sobie organizować wycieczki sami lub korzystać z baaardzo licznych ofert miejscowych agencji turystycznych (które znajdą Was same.. ofert do wyboru, do koloru... fish pickniki, rejsiki itp.); poczytajcie o tym na forum, bo informacji multum.
Korčula z Breli na jeden dzień, to jeszcze jak Cię mogę, ale nie myśl, ze w ciągu jednego dnia to zobaczysz całą wyspę.. stolicę wyspy to i owszem. Jedź do miejscowości Ploče,popłyń do m.Trpanj, podjedź do Orebića i z Orebića popłyń (może najlepiej bez auta) do m.Korčula (innej możliwości właściwie nie ma, bo w tym roku zlikwidowali prom Drvenik - Korčula).
Z Pagiem to daj sobie spokój (wyspy w jedeń dzień nie zobaczysz!!!) i na zastępny rok wybierz się tam na wypoczynek.
Z Makarskiej jest połączenie do Sumartinu na Braču, ale to nie bardzo ma sens, bo, jak już wspominałam wczesniej żądnej wyspy w jeden dzień nie zobaczysz!.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 15.06.2010 13:14 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
gosiek_k
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiek_k » 15.06.2010 13:04

dziękuje za to sprostowanie co do KRK ... gafa :oops: , pozdr
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 15.06.2010 14:10

No tak mała wpadka z tym Krk i Krka zdarza się hhhhee. Cieszy mnie jedno że opinie są porównywalne z moimi. Ja na te wakacje wybrałem Brela i okolice. Tak na marginesie też wybrałem odwiedziny jednodniowe na wodospadach Krka odpoczynek od słonej wody :)
baak4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) baak4 » 15.06.2010 14:40

a jak jest na Ciovo Slatine ?
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone