Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Winieta on-line na Węgry!!!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stadim
Autostopowicz
Winieta on-line na Węgry!!!!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) stadim » 12.04.2010 12:28

Witam,
Jest to mój pierwszy post ale czytam forum od kilku lat i teraz mam kłopot.
Ostatnio jeździłem do Chorwacji przez Węgry i kupowałem zawsze winietkę przed wyjazdem on line płacąc kartą. Tak też było i w tamte wakacje. Nagle w styczniu oglądam wydruk transakcji i tu kwota w forintach za jakąś usługę (PPO LIGHT 2010) złożyłem reklamację ale okazuje się iż kupując winietę w tamtym roku trzeba było się zarejestrować i oni sobie sami teraz pobierają roczną opłatę za rejestrację karty (automatycznie pobierane co rok). Miał może ktoś z Was podobny problem? I jak można zrezygnować z ich usług? Wszystko po węgiersku i nie mogę nic zrozumieć. Tylko zakup winietek i rejestracja po angielsku. Piszą też że regulamin tylko po HU i ewentualne reklamacje też ale nie ma żadnego adresu.
Ostatnio edytowano 13.04.2010 00:18 przez stadim, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.04.2010 12:46

Mam ten sam problem.

Na razie jeszcze nie wiem jak z tego zrezygnować.
Co prawda mam czas bo ta opłata została pobrana w 01/2010 więc następna dopiero za rok, ale wolałbym wcześniej z tego zrezygnować.

A ta opłata to jest za korzystanie z serwera (tak jak u nas płatne konta wp.pl lub onet.pl), LIGHT to znaczy jakby że top jest ten najniższy pakiet.

Taniej będzie po prostu przy wjeździe na Węgry zakupić e-winietę na stacji benzynowej, też można płacić kartą.

Jak ktoś rozwiąże jak z tego zrezygnować będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.04.2010 12:49

A tak z ciekawości - o jakiej kwocie mowa?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.04.2010 12:53

+/- 40 PLN (2490 HUF) zależne od kursu oczywiście.
11.01.2010 to było 39,07 PLN dokładnie
malczykos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malczykos » 12.04.2010 15:01

Ale dobrze, że w ubiegłym roku zapłaciłem gotówką. :D Co prawda w Euro po jakimś mega niekorzystnym kursie ale nie mam teraz żadnych problemów z dziwnymi kwotami doliczonymi do rachunku.
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 12.04.2010 20:24

stadim napisał(a):Witam,kupowałem zawsze winietkę płacąc kartą.

malczykos napisał(a):Ale dobrze, że w ubiegłym roku zapłaciłem gotówką. Co prawda w Euro po jakimś mega niekorzystnym kursie ale nie mam teraz żadnych problemów z dziwnymi kwotami doliczonymi do rachunku.

Powiedzcie, bo z dwóch postów wynikają inne wnioski. Czy samo użycie karty płatniczej do zapłaty za winietę ma takie skutki jak opisuje stadim czy mowa tutaj o płatnością kartą ale po wcześniejszym zarejestrowaniu się na stronie autostrad?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.04.2010 20:31

podszywacz napisał(a):
stadim napisał(a):Witam,kupowałem zawsze winietkę płacąc kartą.

malczykos napisał(a):Ale dobrze, że w ubiegłym roku zapłaciłem gotówką. Co prawda w Euro po jakimś mega niekorzystnym kursie ale nie mam teraz żadnych problemów z dziwnymi kwotami doliczonymi do rachunku.

Powiedzcie, bo z dwóch postów wynikają inne wnioski. Czy samo użycie karty płatniczej do zapłaty za winietę ma takie skutki jak opisuje stadim czy mowa tutaj o płatnością kartą ale po wcześniejszym zarejestrowaniu się na stronie autostrad?

Płatność kartą w punkcie sprzedaży na terenie Węgier nie powoduje żadnych dodatkowych kosztów.
Chodzi tylko o zakup on-line (czyli po wcześniejszym zarejestrowaniu się na stronie PPO) przed wyjazdem (w takiej sytuacji masz komfort że nie trzeba o tym myśleć po drodze).
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 12.04.2010 20:50

junkers111 napisał(a):Chodzi tylko o zakup on-line.

Dzięki junkers.
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 12.04.2010 21:31

W zeszłym roku właśnie chciałem tak kupić winietę, zarejestrowałem się, ale... doczytałem gdzieś, że właśnie opłata będzie odnawiana co roku, a nigdzie nie było napisane, jak zrezygnować, więc odpuściłem sobie ten zakup. Nie ustrzegło mnie to jednak przed spamem n/t jakiegoś węgierskiego lotto; pomogło dopiero wpisanie adresu na "czarną listę" u mojego dostawcy poczty (nie dało się inaczej zrezygnować);
stadim
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) stadim » 13.04.2010 00:20

podszywacz napisał(a):Powiedzcie, bo z dwóch postów wynikają inne wnioski. Czy samo użycie karty płatniczej do zapłaty za winietę ma takie skutki jak opisuje stadim czy mowa tutaj o płatnością kartą ale po wcześniejszym zarejestrowaniu się na stronie autostrad?

Już się poprawiłem . Chodziło oczywiście o zakup on-line.

Ale problem istnieje, gdyż po zalogowaniu się jest opcja kontakt i formularz do tego ale nie odpowiadają na maile. Jakiś czas temu napisałem do nich po angielsku a teraz użyłem Google translate i napisałem po węgiersku. Niestety w obu przypadkach bez odzewu.
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 13.04.2010 08:05

stadim napisał(a):
... Ale problem istnieje, gdyż po zalogowaniu się jest opcja kontakt i formularz do tego ale nie odpowiadają na maile. Jakiś czas temu napisałem do nich po angielsku a teraz użyłem Google translate i napisałem po węgiersku. Niestety w obu przypadkach bez odzewu.

Wienietami wegierskimi handluje warszawski PZMot. Może oni pomoga Ci wyplatać sie z tej sytacji. Może maja jakieś swoje kanały czy kontakty, moze coś podpowiedzą.
tomb
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomb » 15.04.2010 14:29

Wg mnie niepotrzebnie się przejmujesz. Ja bym w takiej sytuacji zachował wysłanego maila z rezygnacją z usługi i zablokował płatność w swoim banku.
I problem istnieć przestanie :D
stadim
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) stadim » 15.04.2010 14:42

To nie do końca tak jest. Owszem wydrukowałem sobie zrzut strony z formularzem, w którym napisałem o rezygnacji ale to jest tylko strona www więc zawsze mogą powiedzieć, że nie kliknąłem "wyślij", gdyż nie ma nigdzie podanego normalnego maila. Ponadto dowiedziałem się z działu reklamacji, iż mając dane mojej karty mogą ponownie za rok ją obciążyć. Jedyną alternatywą jest zablokowanie karty i wyrobienie nowej. Niestety nie wiem ile taka usługa kosztuje, gdyż nie miałem czasu jeszcze skontaktować się z "karto-linią" a pani z działu reklamacji nie wiedziała.
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 25.04.2010 16:23

@stadim i inni, którzy mieli kłopoty przy kupowaniu online.

Tu jest zestawienie możliwości płatności online za winietę, a tu nawet wykaz oficjalnych partnerów. Będę wdzięczny jeśli ktoś odpisze który z tych oficjalnych dystrybutorów naciąga na opłaty po roku. Przyda mi się to niedługo, bo zamierzam jednak kupić winietę przed wyjazdem i chcę wiedzieć od kogo. Innym cromaniakom też się taka informacja przyda.

Przejrzałem stronę tego pozaoficjalnego dystrybutora, i nie zauważyłem nic o dodatkowych opłatach, wręcz pisali że nie stosują żadnych ukrytych opłat. No i można po angielsku ... Czy to u nich kupowałeś?

Pozdrowienia
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.04.2010 20:01

Doctor Wu napisał(a):@stadim i inni, którzy mieli kłopoty przy kupowaniu online.

Tu jest zestawienie możliwości płatności online za winietę, a tu nawet wykaz oficjalnych partnerów. Będę wdzięczny jeśli ktoś odpisze który z tych oficjalnych dystrybutorów naciąga na opłaty po roku. Przyda mi się to niedługo, bo zamierzam jednak kupić winietę przed wyjazdem i chcę wiedzieć od kogo. Innym cromaniakom też się taka informacja przyda.

Przejrzałem stronę tego pozaoficjalnego dystrybutora, i nie zauważyłem nic o dodatkowych opłatach, wręcz pisali że nie stosują żadnych ukrytych opłat. No i można po angielsku ... Czy to u nich kupowałeś?

Pozdrowienia

Wydaje mi się że żaden z tych partnerów nie pobiera opłat rocznych.

To była firma PPO i z tego co znalazłem z informacji w sieci to chyba od 11.04.2010 firma zarządzająca węgierskimi autostradami rozwiązała umowę z firmą PPO (myślę że za to że wprowadzała użytkowników w błąd i kazała sobie płacić opłaty ze konto e-mail).
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies