WITAM WSZYSTKICH...
można powiedzieć, że jest tu nowy (po ilości postów) jednak forum śledzę prawie że na bieżąco
Zbierałem się zbierałem, aż w końcu się zebrałem.
Postaram się opisać po krótce nasz wyjazd do Chorwacji, który miał miejsce w dniach 3.08 - 13.08 2009
Ale od początku:
Wyjazd planowaliśmy w 4 osoby, ostatecznie pojechaliśmy w 7 + moja kuzynka, która dołączyła do nas w Cro drugiego dnia ponieważ była na Słowenii w podróży służbowej. Czyli łącznie 8 osób , 2 samochody (Audi A4 combi i VW Passat combi, oba 1.9 TDi)
Wyjazd z Wrocka ok. godz 15.
1 Cel: Kędzierzyn Koźle PKP po odbiór 2 pasażerów z Zawiercia (pozdro dla Robala i Kasi)
2 Cel: Głubczyce: ostatecznie dopakowanie aut w lodówki turystyczne i prowiant na drogę (w domu u rodziców), dotankowanie aut po brzegi i w drogę...
I tu się zaczyna nasza PIERWSZA podróż do Chorwacji. Wiek uczestników: 23-26 lat
Granicę z Czechami przekroczyliśmy w Piotrowicach Wielkich o 19, dalej zakup winiet i jazda...
Austria: kupno winiet, na autostradzie postój na przekąskę i rozprostowanie kości  dalej Wiedeń, Graz
Następnie wiadomo Słowenia ze swoimi magicznymi drogami (płatnymi). Jakoś udało nam się przejechać, chociaż mieliśmy w pewnym momencie problem bo nawigacja pokazywała jechać jakąś tam drogą a tam znak z uśmiechniętym autem (winieta) ale zaufaliśmy nawigacji (w obu autach AutoMapa 5.5.1) i dobrze nas poprowadziła bo okazało się że droga płatna zaczynała się za 2 czy 3 km a my zjechaliśmy tuż przed nią i dalej poszło już dobrze i Chorwacja WELCOME TO
Dodam, że był to wyjazd w ciemno, ale tak zupełnie w ciemno, bo nawet nie wiedzieliśmy co będzie naszym ostatecznym celem podróży. Będąc już na chorwackich autostradach (pełen szacunek za te drogi notabene warte swojej ceny) ustaliliśmy, że będzie to Omiš ponieważ kolega, z którym planowaliśmy podróż już tam kiedyś był jako dziecko.
W Omišu byliśmy ok. 14. Nadmienię, że ja przejechałem tą trasę sam bez spania a drugim aucie było dwóch kierowców także się zmieniali.
Po godzinie znaleźliśmy kwatery (przypominam dla 8 osób).
CDN
(jeśli są chętni)