Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przyczepka towarowa

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ischaboot
Globtroter
przyczepka towarowa

Nieprzeczytany postnapisał(a) ischaboot » 07.02.2010 12:01

Witam.
Na forum nie znalazłem podobnego wątku.
Chciałbym spytać o podróż z przyczepką towarową. Mam forda galaxy z 2008 ale jak zwykle z trójką dzieci ledwo mieszczę się z bagażami a wzięłoby się zawsze więcej (jeżdżę pod namiot na campingi).
Czy ktoś ma jakieś praktyczne wskazówki co do rodzaju przyczepki (nie wiem czy kupić czy wynająć), spalanie, ubezpieczenia, dodatkowe opłaty na campach, promach, winiety autstrady, obciążenie - hamulce na górskich trasach, dodatkowe wyposażenie związane z przyczepką, itp. wreszcie czy warto?). Nadmieniam, że box dachowy już przerabiałem ale i tak to za mało
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.02.2010 12:28

Ze względu na ograniczenia prędkości i poręczność zestawu nie pchałbym się w tego typu rozwiązanie. Jeśli masz za mało przestrzeni bagażowej w zestawie auto + box dachowy a masz hak możesz pomyśleć jeszcze nad takim rozwiązaniem. Jeśli i to Ci nie wystarczy to zrewiduj listę pakunkową :wink:
ischaboot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ischaboot » 07.02.2010 12:35

w galaxy mam tył bagażnik otwierany do góry. poza tym 450 l. to za mało. trochę mało praktyczne choc pomysł niezły
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.02.2010 12:45

Chciałem to zaproponować, Rysio jedna był szybszy.
Wadą tego rozwiązania jest cena. Box tylny montowany jest tylko do specjalnego bagażnika, a obecnie przystosowanych bagażników hakowych, do boxa, wybór jest niewielki.
Montuje się go do platformy bagażowej, do której w zależności od potrzeb, zakładasz bagażniki rowerowe (max 3), kosz na np upolowaną zwierzynę, czy właśnie box.
Taka platforma to cena ok 900 zł, box ok 1550 zł. Zamiast boxu dostępna jest też specjalna, bardzo mocna i oczywiście wodoszczelna torba, cena ok 650 zł.
Wadą platformy jest brak uchylania, co powoduje trudność w otwieraniu tylnej klapy.
Kilka lat temu były w ofercie bagażnik hakowe przystosowane do w/w boxu z funkcją odchylania, ale Thule nie ma go już w ofercie.
Ten bagażnik czasami występuje na rynku wtórny, gdybyś był ew zainteresowany, ma namiary na mojego klienta, który taki właśnie bagażnik chce sprzedać. Nie znam ceny.
Wszystkie nowe, obecnie sprzedawane, odchylane bagażniki Thule nie są przystosowane do montażu boxa, może jakaś oferta na nowy sezon będzie, nie wiem, ale wszystko co widziałem w przygotowaniu, nie rozwiąże tego problemu.
Napiszę do Thule, też mnie to interesuje.
Nie wiem czy wiesz, ale są boxy o pojemności 650 l, to naprawdę bardzo dużo, cena ok 2500 zł.
ischaboot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ischaboot » 07.02.2010 13:08

slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 07.02.2010 13:11

jedz chlopie z przyczepka i niczym sie nie przejmuj, jazda na urpol to nie wyscigi. wg mnie wazne jest to aby przyczepa byla sprawna technicznie a szofer o niej nie zapomnial.

te wynalazki na hak sa wg mnie totalnie nie praktyczne, zeby nie powiedziec smieszne, i chyba wyprodukowane glownie w celu przelecenia portfela kupujacego.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.02.2010 13:18

slawek66 napisał(a):
te wynalazki na hak sa wg mnie totalnie nie praktyczne, zeby nie powiedziec smieszne, i chyba wyprodukowane glownie w celu przelecenia portfela kupujacego.

Dobrze, że napisałeś, "wg mnie".
Widać, nie znasz tego rynku, nie wiesz jak wiele osób chwali wszelkie rozwiązania na haku.

Z pokazaną przyczepką, ja może i bym pojechał, ale nie dalej jak na działkę, z zapasem mięsa do wędzenia. :D Jakie to kółka, jaka jest jej pojemność :?:
Ale to tak jak Sławek zaznaczył--wg mnie.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.02.2010 13:26

Miałem okazję z taką przyczepką jeździć. Nadaje się to to do podpięcia za rower w nie do auta i jazdy 1000 km po autostradach. Od 50-60 km/h to g... podskakuje jak ping pong od 80 jest lepiej bo leci za autem a nie jedzie. Przy hamowaniu zawsze się zastanawiałem które drzwi mi obije :)
ischaboot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ischaboot » 07.02.2010 13:32

tak naprawdę decydując się na przyczepkę (pewnie większą od tej pokazanej na allegro) po prostu nie chcę się ograniczać z bagażami (namiot campus nevada 4+4, pięć krzeseł, śpiowory, materace, duży stół, pawioln ogrodowy i mnóstwo duprel - córki od 9 do 14 lat więc swoje potrzeby już mają) oraz ewentualnym prowiantem (gotowe jedzenie, lodówka stacjonarna ok. 50 l., zgrzewki z napojami itd) dlatego pytam o praktykę - przede wszystkim z ludźmi, którzy mają w tym względzie doświadczenie. zgadzam się że to nie wyścigi. i tak z rodziną nie pojedziemy szybciej niż 100 -110 tym bardziej, że jedziemy ze znajomymi, którzy ciągną przyczepę kamingową dwuosiową.
ważne też jest bezpieczestwo stąd pytam o hamulce w przyczepce bo trasy są "górskie" a nie chcę zajeździć hamulców w samochodzie.

np. http://allegro.pl/item914985773_przycze ... rskie.html

pewnie nie będę kupować bo wynajem można zorganizować od 35zł/dobę więc na 14 dni koszty nie są duże a potrzebuje taką przyczepkę wyłącznie na taki wyjazd
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.02.2010 14:06

Taka przyczepka nie potrzebuje hamulców. Ekwipunek turystyczny jest lekki więc nawet w połączeniu z masą przyczepki na hamulcach w Twoim bolidzie nie zrobi to żadnego wrażenia tym bardziej że pojedziesz wolniej i większość hamowań będzie od silnika. Jeśli będziesz wypożyczał sprawdź koniecznie luzy na mocowaniu kuli i czy dyszel jest prosty, bo po 1 nie ma nic bardziej wk.... niż stukanie od luzu zaś prosty dyszel uchroni cię przed wyprzedzeniem przez przyczepkę w razie konieczności nagłego hamowania.

http://www.hac.hr/?task=ces&stask=2 - tu masz cenniki chorwackie.
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 07.02.2010 15:03

przyznac sie musze ze takiego czegos (mowie o tym czyms mocowanym na hak) nie widzialem jeszcze na aucie, a pracuje na drodze wiec aut widzialem juz kilka.
przyczep roznej masci jezdzi za to duuuuzo.
swiadczy to prosto ze nie jest to rozwiazanie dobre, gdyby takie bylo ludzie by z tym jezdzili.
dobrze rozumuje ?
jasno kolega napisal ze jedzie na kemping 5-cio osobowa rodzina i musi duzo betow zabrac (jego sprawa czy potrzebne czy nie), jesli duzo to pewnie i ciezko.
ciekaw jestem jaka jest waga tego ,,czegos,, wraz z niezbednymi akcesoriami i jak sie to ma do dopuszczalnego nacisku na hak.

jesli jedziecie na dwa auta i wleczecie kemping to dlaczego do kempingu nie wsadzisz to co sie nie zmiesci do auta ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 07.02.2010 15:30

Dopuszczalny nacisk na hak najczęściej wynosi 75kg. Nawet gdyby ten bagażnik wraz z mocowaniem ważył 25 kg to jeszcze pozostaje na worek kartofli :wink: Śpiwory, ciuchy itp. szpej waży zdecydowanie mniej, a to że nie widziałeś jeszcze czegoś takiego na drodze, no cóż, powiedz ile aut jeździło z boxem na dachu 15 lat temu :wink:

Edit:

jesli jedziecie na dwa auta i wleczecie kemping to dlaczego do kempingu nie wsadzisz to co sie nie zmiesci do auta ?

Dokładnie to samo pomyślałem :)
ischaboot
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ischaboot » 07.02.2010 17:08

co do ładowania w ten drugi camping klamotów to zwyczajnie nie lubię kogoś prosić i liczyć na siebie. z doświadczenia wiem, że nikt nie odmówi ale nie lubię się kimś wyręczać. zresztą kolega ma też swoje rzeczy i to wcale nie mało.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.02.2010 18:36

Kiedyś jeździłem z takim zestawem.

Mała, bez oporów powietrza, rowery na przyczepce.

Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.02.2010 19:37

Sławku--to, ze czegoś nie widziałeś , nie musi świadczyć o tym, że to coś jest złe. W tym przypadku normalne jest, że przyczepy widujesz, są one przecież "od zawsze z nami", a to co pokazał Rysio i ja trochę rozwinąłem, to nowość, to coś co wchodzi na nasz rynek. Np Holendrzy, jak może wiesz, to naród,który bez roweru nie potrafi żyć--jak ten naród najczęściej wozi rowery :?: Na haku właśnie.
Nie wchodzę też w dyskusję, czy pytający musi cały ten bagaż zabierać ze sobą, to jest jego sprawa, co wiezie na urlop. :D
Niektóre bagażniki na hak, głównie te lepsze, przystosowane do wożenia 4 rowerów i właśnie boxa, powinny mieć nacisk ta kulę 80 kg, tak jest zaznaczone w instrukcjach.
Masz rację, wyjazd na urlop, to nie wyścig, chociaż czytając niektóre wypowiedzi różnych nawiedzonych rekordzistów, można mieć wątpliwości, czy aby na pewno tak jest.
Ale podróż z pokazaną przyczepką, starą, którą, znowu Rysia wspomnę, toż to udręka, a nie spokojna jazda. Chce jechać z przyczepką, niech jedzie, ale dla własnej wygody i własnego bezpieczeństwa niech wybierze coś bardziej nadającego się na dalsze wyjazdy.
Takie jest moje zdanie, a co nie wolno mi tak myśleć :?: :D
Ostatnio edytowano 07.02.2010 20:56 przez Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone