napisał(a) Dziadek Maciek » 07.02.2010 12:45
Chciałem to zaproponować, Rysio jedna był szybszy.
Wadą tego rozwiązania jest cena. Box tylny montowany jest tylko do specjalnego bagażnika, a obecnie przystosowanych bagażników hakowych, do boxa, wybór jest niewielki.
Montuje się go do platformy bagażowej, do której w zależności od potrzeb, zakładasz bagażniki rowerowe (max 3), kosz na np upolowaną zwierzynę, czy właśnie box.
Taka platforma to cena ok 900 zł, box ok 1550 zł. Zamiast boxu dostępna jest też specjalna, bardzo mocna i oczywiście wodoszczelna torba, cena ok 650 zł.
Wadą platformy jest brak uchylania, co powoduje trudność w otwieraniu tylnej klapy.
Kilka lat temu były w ofercie bagażnik hakowe przystosowane do w/w boxu z funkcją odchylania, ale Thule nie ma go już w ofercie.
Ten bagażnik czasami występuje na rynku wtórny, gdybyś był ew zainteresowany, ma namiary na mojego klienta, który taki właśnie bagażnik chce sprzedać. Nie znam ceny.
Wszystkie nowe, obecnie sprzedawane, odchylane bagażniki Thule nie są przystosowane do montażu boxa, może jakaś oferta na nowy sezon będzie, nie wiem, ale wszystko co widziałem w przygotowaniu, nie rozwiąże tego problemu.
Napiszę do Thule, też mnie to interesuje.
Nie wiem czy wiesz, ale są boxy o pojemności 650 l, to naprawdę bardzo dużo, cena ok 2500 zł.