Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pierwsza relacja Brela-Cavtat i nie tylko

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krzysiek M.
Croentuzjasta
Pierwsza relacja Brela-Cavtat i nie tylko

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 01.09.2009 11:36

Wreszcie zdecydowałem sie na zamieszczenie realcji z pobytu w CRO. Był to nasz 6 wyjazd i dzięki temu mam skalę porównawczą a także moge skupic sie na istotnych z mojego punktu widzenia szczegółach. Moge robić literówki nie zamieszczać ogonków i kreseczek. Prosze o wybaczenie.
1. Wyjechaliśmy z Nysy o 18.35 w dniu 14.08 i przez przejście graniczne w Zlatych Horach udaliśmy się do Chorwacji na wymarzone wczasy. Naszym celem na pierwsze 7 dni pobytu była Brela.
Przejechaliśmy trase przez Czechy: Zlate Hory-Olomouc-Brno i dalej Bratysława.Na węgrzech zastosowałem innowację co do trasy i zrezygnowałem z nocnego przejazdu trasą 86 a wybrałem się autostradą M-1 do Gyor a następnie droga 81 i dalej autostrada M7 wzdłóż Balatonu do CRO. GByło dalej ale bezpieczniej niż nocny wyjazd w pełni sezonu drogą 86. Pierwsze tankowanie zaliczyłem na Węgrzech(benzyna bezołowiowa 95) cena za litr 306 HUF do przyjęcia :wink:
Następnie przejzad przez grancę i ju z byliśmy w CRO. Na autostradzie ruch raczej duży. Spokojnym tempem udałem się do Breli gdzie znalazłem się po przejechaniu 1186 km o godzinie 10.20.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 01.09.2009 11:43

Będą fotki :?:
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 01.09.2009 11:44

2. Znajdujemy sie w miejscowości Brela -dzielnica SCIT. Apartament u niejakiegoi Ante Mustapica. 2 sypialnie , salon,taras,kuchnia,łazienka,balkon i klima. To wszystko za 70 EUR. Trochę drogo ale to w końcu Brela i w sierpniu. Gospodarz bezkonfliktowy, sąsiedztow mówiące po czesku i niemiecku. Ogólnie spoko. Plaża po schodkach w dół około 4 min piechotą(autem się nie da).
Plaża rewelacyjna. Mała płytka zatoczka,żwirek ,idealna dla dzieci.Ale też skałki do poskakania do wody. Do plaży Punta Rata 10 min spacerkiem.Byliśmy tam raz ale później nie chciało nam sie tamj chodzić.
Od apartamentu do centrum Breli 20 min spacerkiem. Spacerek do Baska Voda zajmuje 55 min.(warto :!: )Promenada bardzo malownicza idealna do wieczornych spacerów.Na razie kończę bo rodzinka przyszła ze szkoły i przedszkola CDN
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 01.09.2009 11:45

Fotki bedą jak je wgram do kompa odgrzebie instrukcje ich wklejania na forum bo jeszcze sie nie naumiałem
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 01.09.2009 13:11

Naumiej się, naumiej bo zapowiada się ciekawie.
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 02.09.2009 07:56

Pobyt w Breli to głównie leżenie na plaży i odpoczynek. I tu kolejne spostrzeżenia:na plaży słychać język rosyjski i rumuński. Idąc wzdłuz apartamentowców spotykamy duzo luksusowych samochodów z rosyjskimi rejestracjami. To duza zmiana w porównianiu do lat poprzednich.
Po kilku dniach palżowania czujemy ,że trzeba sie gdzies ruszyć.
3.Jedziemu do MOSTARU.
Wybieramy trase przez Vgorac i Ljubuskij nastepnie lewym brzegiem Neretwy do Mostaru. Trasa malownicza, przepaście,strome podjazdy ale jest super. Przed południem docieramy doi starego miasta. Najpierw parking 10 kuna za godzine! zdzierstwo!!! Okazało sie ,że bardziej opłaca się płacić w euro( 2 e za godzine)
Potem zwiedzanie: most, meczet, zakup dywanu za 30 e,posiłek złożony z burka i piwka.
W sumie bardzo klimatyczne miejsce i polecam je do zwiedzania. Jedynie temperatura koszmarnie wysokoa dochodząca do 38-40 stopni.
4. Wyjeżdzamy z Mostaru ,tankujemy paliwko(1e za litr, płatne kartą) i jedziemy na wodospady KRAVICA.Jedziemy prawym brzegiem Neretvy. Dojazd zajmuje nam około godzinki. Wodospady robią piorunujące wrażenie. Są ogólnie dostępne i bezpłatne. Bośniacy jeszcze nie wiedza ,że mogą za to brać pieniądze :lol: . Brak komercji w porównaniu do CRO :!:
Kąpiel w górskiej wodzie cudownie orzeźwiająca. Można pochodzić po wodospadach i bawić sie jak dzieci pod kaskadami zimnej wody. Podobało nam się bardzo.
Potem pozostał nam już tylko powrót do Breli i zasłuzony odpoczynek.
5. Kolejne dni aż do sobotniego poranka to plażowanie i utrwalanie opalenizny. Spotykam rodaka na plaży. Miło usłyszeć polski język w potoku ruszczyzny :!:
CDN
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 02.09.2009 08:41

krzysiek M. napisał(a): Przed południem docieramy doi starego miasta. Najpierw parking 10 kuna za godzine! zdzierstwo!!! Okazało sie ,że bardziej opłaca się płacić w euro( 2 e za godzine)

Nie bardzo rozumiem 2 E to ok.15kn czyli więcej niż 10kn?
bannanc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bannanc » 02.09.2009 09:35

A czy my czasem nie byliśmy na tej samej plaży. Ja z Polski wyjechałem 15.08.2009r w Breli byłem do 29.08.2009r na ulicy Frankopańskiej 91. Wraz z rodziną i ze znajomymi zajmowaliśmy całe piętro, razem 4 apartamenty. Na plaży zawsze rozbijaliśmy sie obok tych skałek gdzie można było poskakać. Schodząc schodkami na plażę, po prawej stronie były apartamenty w budowie, a po lewej drzewka oliwek. Aż żal było wyjeżdzać.
Iwona1973
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona1973 » 02.09.2009 10:09

Żal,żal-zgadzam się też tam byłam od 18 lipca-Frankopanska 91,drugie piętro.Ach ten widok z tarasu ....widoki nieziemskie... :lol: :lol: :lol:
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 02.09.2009 11:47

Plaża ta sama :D tylko termin inny. My rozbijaliśmy sie pod drzewkami koło ławki.
Pomyłka co parkingu: 2 BAM czyli 1 EUR sorry :oops:
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 02.09.2009 16:16

Torac napisał(a):
krzysiek M. napisał(a): Przed południem docieramy doi starego miasta. Najpierw parking 10 kuna za godzine! zdzierstwo!!! Okazało sie ,że bardziej opłaca się płacić w euro( 2 e za godzine)

Nie bardzo rozumiem 2 E to ok.15kn czyli więcej niż 10kn?

też tak myslę

jestem ciekaw za ile osób płaciłes te 70 Euro
bannanc
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bannanc » 03.09.2009 07:59

My za całe piętro w cztery rodziny płaciliśmy 160 euro. 9 dorosłych osób i
6 dzieci, oczywiście bez klimy.
brokers7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) brokers7 » 09.02.2011 19:25

Może jakieś fotki ??

Powrót do Nasze relacje z podróży