Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Dojazd do Podobuce na plw. Peljesac

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jagaa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jagaa » 23.08.2009 20:02

Witam, za pare dni wyjezdzamy do Podobuce na Peljesacu.

Automapa sugeruje, że jadąc od strony Trstenika mamy zjechać na lewo z drogi 414 (prowadzącej do Orebica) w miejscowości Potomje i jadąc tą nieoznaczoną drogą podobno dojedziemy do Podobuce. Tutaj na forum doczytałam, że jeżdzicie niejako naokoło, czyli kawałek dalej, przed Orebicem, ostro w lewo i dalej do Podobuce.

Apartament, który wynajęliśmy jest przy samym morzu po drugiej stronie zatoki niż parking, przy porcie. Czy ktoś z Was wie może, czy jest jakikolwiek dojazd pod kwaterę (choćby na wypakowanie tobołów), czy jedyna opcja to pozostawienie auta na parkingu i noszenie ciężarów przez całą plaże ?

Czy ta droga, którą pokazuje Automapa istnieje, czy ktoś nią jechał ? Na googlu wydaje się, że ta droga prowadzi raczej do górnych partii Podobuce.

Pozdrawiam
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 23.08.2009 22:34

ostro w lewo przed Orebicem
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 23.08.2009 22:43

jeśli kwatera stoi na jakimś ładnym zboczu to profilaktycznie weź ze sobą jakiegoś szerpa ;)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.08.2009 23:16

Nie wydaje mi że droga z Trstenika jest w jakiś sposób przejezdna , nawet nie wiem czy w ogóle istnieje. Co prawda droga skręcająca przed Orebićem może być dłuższa ale jestem pewien że na pewno szybsza. Dojazd drogą do Podobuća ma na końcu rozwidlenie i żeby dostać się do kwater przy morzu trzeba skręcić w prawo. Proponuje zatrzymać się na parkingu na górze i przejść do gospodarzy. Jeżeli dojazdu nie będzie (co jest prawdopodobne ) to czeka Cię 50-80 metrów po schodkach ale bez nadmiernego pochyłu.
Jeśli nie tajemnica to może pokażesz swoją ofertę zakwaterowania.
Na marginesie szczerze zazdroszczę....
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 23.08.2009 23:24

Poniżej fotka ze schodkami

Obrazek

I Podobuće:

Obrazek
Jagaa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jagaa » 24.08.2009 09:32

Dzieki za odpowiedz.
Kwaterę oznaczyłam strzałką. To jest dom zaraz za konobą. Może kojarzysz dojazd do niej ?
Pozdrawiam

Obrazek
Gajus.ems
Cromaniak
Podobuce

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 24.08.2009 10:00

Przejechałem drogą Trstenik-Podobuce, tyle że na rowerze. Jest to droga szutrowa, wg mnie nieprzejezdna ( na odcinku Potocine-Podobuce ) samochodem, chyba że terenowym. Dodatkowo jest wąska ale za to z pięknymi widokami .
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.08.2009 11:27

Jechałem ostatnio droga do Podobuće od strony Mokalo i dojechałem do takiego miejsca gdzie droga tak się zwężała , że moja Astra tam nie przeszła... Było to na górze Podobuća. Wcześniej jest droga odbijająca w kierunku plaży , w dół ale z oznaczeniem, że tylko dla pojazdów z zezwoleniem, więc tam nie jechałem... To miejsce ze zwężeniem jest tam gdzie trwa remont budynku.
To widok z miejsca do którego dojechałem autem.
Obrazek
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.08.2009 19:36

Bocian napisał(a):Jechałem ostatnio droga do Podobuće od strony Mokalo i dojechałem do takiego miejsca gdzie droga tak się zwężała , że moja Astra tam nie przeszła... Było to na górze Podobuća. Wcześniej jest droga odbijająca w kierunku plaży , w dół ale z oznaczeniem, że tylko dla pojazdów z zezwoleniem, więc tam nie jechałem... To miejsce ze zwężeniem jest tam gdzie trwa remont budynku.
To widok z miejsca do którego dojechałem autem.
Obrazek

Dalej droga prowadzi między kapliczką i cmentarzykiem i jest naprawdę wąsko. Jest zakaz ale nasz gospodarz polecił żeby wjeżdżać,
Poniżej foto już z wyjazdu i zostaje po parę centymentrów z każdej strony
Obrazek
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.08.2009 19:45

kryzysowo jest nieco dalej gdzie jest z jednej strony murek a z drugiej drzewo.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.08.2009 20:00

Torac napisał(a):kryzysowo jest nieco dalej gdzie jest z jednej strony murek a z drugiej drzewo.

Tak, dokładnie do murku i drzewa dojechałem... Tak naprawdę to bym tam wjechał bez większych problemów, ale z forum wiedziałem, że droga nie doprowadzi mnie do Borka i odpuściłem :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.08.2009 20:07

Bocian napisał(a):
Torac napisał(a):kryzysowo jest nieco dalej gdzie jest z jednej strony murek a z drugiej drzewo.

Tak, dokładnie do murku i drzewa dojechałem... Tak naprawdę to bym tam wjechał bez większych problemów, ale z forum wiedziałem, że droga nie doprowadzi mnie do Borka i odpuściłem :)

Jeszcze 100 metrów dalej i zaczyna się domostwo Farcićów.... :D
A to podobni ludzie do Daniciców :!:
Ostatnio edytowano 24.08.2009 20:10 przez Torac, łącznie edytowano 1 raz
Jagaa
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jagaa » 24.08.2009 20:07

Czyli, jak rozumiem, mam jechać w stronę Orebica i ostro w lewo na Podobuce, bo inaczej się nie da :)

A do tego domu, który zaznaczyłam strzałką ktoś kojarzy jakiś dojazd ?
Pytam oczywiście z ciekawości, bo na miejscu pewnie się okaże, czy będziemy musieli wlec torby przez całe Podobuce :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 24.08.2009 20:14

Jagaa napisał(a):Czyli, jak rozumiem, mam jechać w stronę Orebica i ostro w lewo na Podobuce, bo inaczej się nie da :)

Pytam oczywiście z ciekawości, bo na miejscu pewnie się okaże, czy będziemy musieli wlec torby przez całe Podobuce :)

trudna zagadka. Ja pasuje :!: Proponowałbym trzymać się lini morza tj. prawej strony na rozwidleniu zaparkować i zapytać gospodarzy. Jakiś patent jest na pewno.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.08.2009 20:25

Jagaa napisał(a):Czyli, jak rozumiem, mam jechać w stronę Orebica i ostro w lewo na Podobuce, bo inaczej się nie da :)

Jeśli będziesz tam mieszkać to chyba staniesz się osobą z pozwoleniem :) Poza tym na pewno można podjechać w pobliże domu w celu wypakowania rzeczy...
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone