Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

wyspa CRES ...+Istria

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Idzik
Croentuzjasta
wyspa CRES ...+Istria

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 18.08.2009 22:29

Witajcie ziomki 8) bylem ostatnio na wyspie CRES ... przelenienie totalne - wlosi, wlosi, niemcy , i wlosi ... polacy hmmm widzialem przez 3dni ...2rejestracje PL

CO JEST dla mnie zaskoczeniem bo nocowalem rok temu na MAKARSKIEJ.!!!

Wiec ...jak jedziemy ci agle na spontanie .... JEST OSTRO i pelno wloskich nLUDKÓW- zawyzaja cene itp ... znaleźlismy np nocleg w RES- 14E/day

Ea dzis pod fasana: 12E/day (bez wypasu- loduwka ma byc dopiero jutro)..

i znow problem z miejscami PELNO WLOCHÓW!!!!!!!!!!!!! wiec istria i wyspy toooo pod koniec sierpnia bo .... ITALANIANO!!!!!!!!!!!!!!!!

PS.
Pozdro dla wszystkich na wyspie CRES (malo tam pewnie was bylo 16.08-18.08)

PS2. jak tylko wlamie sie do chorwackiej sieci Wi-Fi to dam znac ^^
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 19.08.2009 11:19

Relacja może i fajna będzie ,ale jak dla mnie mało czytelna i przez to :(
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 20.08.2009 23:45

bedzie po powrocie 8) do kraju
malafm
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) malafm » 26.08.2009 12:14

Te dwie rejestracje to może nasze :D bo my byliśmy na 2 samochody właśnie na Cresie od 8 do 21 i było cudownie. Włochów faktycznie do przesady wszędzie ale mnie osobiście to nie przeszkadzało. Cres jest po prostu cudny, gdyby ktoś chciał jakieś szczególy to służę pomocą:)
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 27.08.2009 21:50

Może podzielę tą relacje na 2części:
-wypad na CRES
-podróże -Istria

Przede wszystkim z tego względu że na wyspie CRES bylem jedynie w 4dni. Reszte dni (7dni na Istrii)

Narazie przedstawię część zdjęć - dopiero co wrócilem i zbieram zdjęcia po znajomych, etc.

LUBLIN-(SLOWACJA-WĘGRY)-KRK---> CRES

Naszą kolejną wyprawę rozpoczęliśmy na wyspie CRES, a dokladnie w miejscowości CRES. Po przeprawie promem spotkala nas niemiła niespodzianka. Zawsze jeździmy "spontanicznie" , bez rezerwacji- tym razem okazalo się że jest APARTAMENTOW nie ma gdyż jest pelno wlochów. Wlosi tu i wlosi tam. po 4h spacerowania po calej miejscowości ... szykowaliśmy się na drogi HOTEL w miejscowości CRES. Jednak dotego na szczęście nie doszło. Jedna babka ...proponowala nam nocleg za 18E/osobe ...mówila że pelno tu wlochów , takie ceny i niczego nie znajdziemy. Po 30min się do niej wróciliśmy i nawet zdecydowaliśmy na 3dni ale ...już tam byli...zgadnijcie KTO TAM SIĘ JUŻ WBIL. WŁOSI!!!

Na szczęście po paru godzinach poszukiwania znaleźliśmy fajną lokalizację , na ulicy MELIN. Obok mieliśmy : Slowaków, Niemców oraz Czechów, podobno byli wczesniej też Polacy :) Do Wlochów nic nie mam ale jakoś ucieszylo mnie że chociaz ich za siądów nie bede mial (joke) :lol: 8) Nocleg za 14E po wielu godzinach niepowodzenia - nie odstraszył nas.

Te 3dni ...to zdecydowalismy podczas dlugiego szukania - skoro takie zatłoczenie i pelno Wlochów. Plaża w samej miejscowości CRES ...taka sobie cementowa.

Szukalismy wiec po calej wyspie fajnych , pieknych, dzikich lub mniej uczęszczanych plaż.

Oto efekt ... bo cóż SLOWA NIE ZASTĄPIĄ ZDJĘC - no i nie spamuje wiecej ...ogranicze się do krótkich opisów (komentarzy)

CZĘŚĆ PIERWSZA
"CRES"
Obrazek
wyspa i miasto,-miejsce noclegu. Stąd robiliśmy wypady na okoliczne plaże.

1.fajna plaża w okolicach VELI LOSINJ ...piechtą trzeba dojść po kamienistej ścieżce ...ale warto

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

2.Podrodze z Mali Losinj - zauwazylismy inna fajna plaże - OSOR (wiecej pózniej)
Obrazek

3.Piekna dziewicza plaża, pusta ...ale zejście i powrót w góre...do samochodu- masakra przy 34C upale..warto-...jak ktoś ma siły 8)
Obrazek
Obrazek
4.Piękna fontanna w centrum CRES.
Obrazek
Obrazek

4. hmmm tutaj za dużo fotek to nie bedzie :oops:
Obrazek
Obrazek

CIĄG DALSZY (FOTEK) NASTĄPI ...

PS. kwestia uporządkowanie rzeczy po powrocie i wyszukania -zebranie wszystkich fotek 8) 8)
Ostatnio edytowano 02.09.2009 10:32 przez Idzik, łącznie edytowano 4 razy
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 30.08.2009 21:44

Niema to jak Plaża dziewicza, znikoma ilość turystów, ...po prostu pieknie. Do takich plaż jednak trzeba dojechać a to czasami może być ...hardcorowa trasa. 8) 8) :lol:
Jadąc trasą glówną do MALI LOSINJ napotykamy na skręt na nieduże lotnisko (avionetki itp) ...nastepnie skręcamy przed lotniskiem w prawą polną, wąską drogę gruntową .... a dalej to niewiem jak tam trafilismy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

nadchodzi wieczór 8)
Obrazek
Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.08.2009 12:52

Pisz, pisz i wklejaj dużo fotek z dzikich plaż i zatoczek na Cres, bo mam nadzieję znaleźć się na którejś z nich już za 2 tygodnie :D

Mam tylko nadzieję że ze znalezieniem kwatery tyle kłopotów już nie będzie :?

A na plażę na kampie Baldarin weszliście bez problemu? nie było zakazu wstępu ludzi z zewnątrz? Pytam bo spotkałem się z czymś takim na Hvarze we Vrboskiej.......

Pzdr
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 31.08.2009 13:32

Właśnie takie plaże jak pokazujesz lubię najbardziej. Ciche, bezludne i piękne :)
Pisz i pokazuj piękne zakątki. Cres chodzi mi po głowie w ramach przyszłorocznych wakacji ;)
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 31.08.2009 18:47

No teraz to się super czyta i ogląda :)
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 02.09.2009 10:28

Generalnie caly wypad opieral się na jazdach po zaciszach, plażach "dziewiczych" - przez innych nie odwiedzanych 8) miejskie molo i tlumy na plaży to nie dla nas :lol:

No odrazu wspomne że do takiej plaży nie ma luxusowego podjazdu , czasami trzeba pokonać takie drogi jak zdjęcia wyżej ...a spotykalismy takie drogi często.

PS. są to polne gruntowe drogi w troche gorszym stanie niż nasze polskie drogi :lol:

CD Fotek: 8)

ponownie OSOR (Cres)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na pożegnanie wyspy Cres - pare fotek z górzystej częsci wyspy z ładnymi widoczkami.
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
piękna i trudno dostępna plaża ...ściezka jest , wszystko cacy ...pare kg zgubione (przy trasie w góre i w dól) przy temp 34C.
Obrazek

A to już atrakcja na PROMIE na ISTRIE ... dokarmianie rybek. :lol:
Obrazek
Ostatnio edytowano 02.09.2009 11:22 przez Idzik, łącznie edytowano 4 razy
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 02.09.2009 10:35

kulka53 napisał(a):Pisz, pisz i wklejaj dużo fotek z dzikich plaż i zatoczek na Cres, bo mam nadzieję znaleźć się na którejś z nich już za 2 tygodnie :D

Mam tylko nadzieję że ze znalezieniem kwatery tyle kłopotów już nie będzie :?

A na plażę na kampie Baldarin weszliście bez problemu? nie było zakazu wstępu ludzi z zewnątrz? Pytam bo spotkałem się z czymś takim na Hvarze we Vrboskiej.......

Pzdr

No bez problemu już mielismy wchodzić 8) ale nasze kobitki się krępowaly :oops: :lol: i musieliśmy sie wycofać 8) Wejscie bez problemu - przy zachowaniu warunków jak na znaku (zdjęcie wyżej)
Cezary_64
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cezary_64 » 17.09.2009 07:58

Idzik napisał(a):Może podzielę tą relacje na 2części:
-wypad na CRES
-podróże -Istria
Przede wszystkim z tego względu że na wyspie CRES bylem jedynie w 4dni. Reszte dni (7dni na Istrii)
Narazie przedstawię część zdjęć - dopiero co wrócilem i zbieram zdjęcia po znajomych, etc.
LUBLIN-(SLOWACJA-WĘGRY)-KRK---> CRES

Fajne zdjęcia, potwierdzam wielką ilość Włochów na Cresie. Chyba więcej ich, niż Niemców, choć tego pewien nie jestem. Czekam na ciąg dalszy.
rapez
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rapez » 08.01.2010 15:16

Idzik napisał(a):Jadąc trasą glówną do MALI LOSINJ napotykamy na skręt na nieduże lotnisko (avionetki itp) ...nastepnie skręcamy przed lotniskiem w prawą polną, wąską drogę gruntową .... a dalej to niewiem jak tam trafilismy

Powiedz mi jak znalazłeś to miejsce? Byłem tam przez ostatnie 3 lata, jest to moja ulubiona trasa rowerowa, raz mieszkałem w lewo przed tym lotniskiem z awionetkami. Zaraz koło niego jest bar, a obok są konie. Spacerują tak cały dzień i nikt ich nie pilnuje. Po drodze do lotniska, na lewo jest tor dla "małych" samochodów i dużo osiołków.
Jeśli będziesz w tym rejonie, to skręć w lewo przed lotniskiem i drogą "polną" ok 2-3km (samochodem da się przejechać) jest piękna plaża. Znajduje się tam domek wypoczynkowy wiceprezydenta Słowenii. Jeśli tam jest, poznasz po ochronie, która się kręci i nie dopuszcza na 100m po dom. W miejscu nad morzem gdzie Ty byłeś (ja dojeżdżam tam swoim Jeepem, ale masz racje, łatwo się zgubić w tych ścieżkach) , jest pięknie, skały schodzą ostro do wody i jest mnóstwo jaskiń, idąc w prawo ok 2km dochodzimy do latarni. Zwiedziłem wybrzeże w obydwie strony ok 8km idąc brzegiem. Znam ten rejon bo ostatnio mieszkałem a Artatore. W tym roku tę tutaj jadę.
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 21.01.2010 09:11

Generalnie (odpo na ost.. pyt) , to na tą plażę trafilismy przypadkiem- troche zablądzilismy w tych dzikim bushu :lol: 8) zmierzalismy na ślepo kierując sie mapą w stronę morze i tak tam trafilismy :)

Przed tym lotniskiem co bylo pelno owiec ...skręcilismy w polną drogę ...

A teraz troche zdjęc z Istrii. Nastepnym punktem wycieczki byla Istria :lol: :twisted:

Widok z promu:
Obrazek
Obrazek

Teraz na lądzie:
plaże w okolicach (pomiędzy Peroj-Rovinj)
Obrazek
Obrazek
dużo artefaktów fajnych tu bylo 8)
Obrazek
Obrazek
jak tradycja nakazuuje ...wędrówka po dzikiej chorwacji i powrót na nocleg:
Obrazek
Obrazek

C.D.N

PS. obrazeczki chyba przy duże ale nie wrzucam już na fotosika. :/
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 27.01.2010 09:39

zapisuję się do czytania
bardzo proszę o wszelkie informacje o miejscowości OSOR i pobliskim kempingu. Jakie wrażenie zrobiło na was miasteczko/starówka? Jest gdzie pospacerować?
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży