Urlop?
Osiem dni ciężko nazwać urlopem więc niech to będzie długi weekend.
Na początku podczas planowania urlopu ciężko się było zdecydować na jakieś konkretne miejsce. Padały różne kierunki. W końcu padł kierunek nad Adriatyk. W początkowych planach miały być to Włochy. Póżniej jednak ustaliliśmy że będzię to Chorwacja. Na miejsce pobytu została wybrana Istria.
Dlaczego Istria?
Z Istrii jest dosyć blisko do Wenecji.
No to mamy obrany kierunek: Chorwacja (Istria) i wycieczka do Wenecji.
Pozostało wyszukać kwaterę i czekać na wyjazd.
I zaczęły się schody.
Ze względu na to że szukanie rozpocząłem raczej na ostatnią chwilę okazało się że nie mogę znaleźć kwatery w interesujących mnie miejscowościach. W ciemno raczej nie jeźdżę bo po długiej jeździe nie mam ochoty na szukanie kwatery.
Szukanie i telefonowanie do kwater w Chorwacji trwa i wtedy otrzymuję maila od forumowicza z https://www.cro.pl z namiarami na Dario który ma do zaoferowania apartament w Vodice. Niby nie Istria i z Wenecji nici ale co tam niech będą Vodice. A co tam.
Kilka maili i telefonów i mamy prawie wszystko ustalone i zarezerwowane.
Prawie.
...
Los jednak chce inaczej.
Okazuje się że gdy z Dario ustalaliśmy rezerwację to jego żona już ten apartament wynajęła.
No cóż? Pech to pech.
Pech okazuje się nie być pechem bo Dario oferuje nam apartament w domu "Antonio" w oddalonym o 2 kilometry od Vodice mniejszym miasteczku Tribunj. Dario przesyła fotki, ustalamy szczegóły i rezerwujemy.
Hvala Dario.
Czytając później o tych miejscowościach Tribunj wydaje się być miejscem które nam raczej bardziej odpowiada niż Vodice.
Mamy rezerwację. Oznacza to że trzeci raz z rzędu wakacje w Chorwacji. Huuuraaa. Tam nam wakacje powinny się udać.
Dlaczego?
Z kilku przyczyn:
- klimat na przełomie lipca i sierpnia jest całkiem łagodny w porównaniu np. z Egiptem, Tunezją czy Maroko,
- przepiękna roślinność. Palmy rosnące wśród sosen, kwiaty, kaktusy itd.,
- zróżnicowane wybrzeże,
- różnorodne plaże, od piasku poprzez żwir, kamyczki, kamienie, aż po beton. Każdy coś znajdzie dla siebie,
- piękny kolor wody,
- cykanie cykad (choć niektórzy nie lubią ich słuchać),
- bardzo mili mieszkańcy, itd.