Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Mimice - To je to 2009

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam.B
Cromaniak
Mimice - To je to 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 15.08.2009 15:49

Relacja z pewnością nie będzie taka super :) jak Papy :) i innych , ale może w pewnym stopniu im dorówna :)

Dzień 1 .

Wyjazd już wcześniej zaplanowany był na 2.08.09 , jako że wypadała to niedziela , i zeszłoroczne problemy na trasie w Czechach wybraliśmy wariant przez Niemcy. Z Poznania pojechaliśmy autostradą do Nowego Tomyśla gdzie wydaliśmy pierwsze 11zł :) na bramkach . Kierowaliśmy się na Świecko , skąd następnie na Regensburg i Passau . Autostrada co tu dużo mówić super , aczkolwiek już przy Hofie , 1 h korek , powód wypadek. Następnie przy Regensburgu roboty drogowe i kolejna 1 h w plecy. Ogólnie podsumowując Korki 2 h drogi 300 km więcej niż przez Czechy , sprawdziliśmy zobaczyliśmy ale za rok już tradycyjnie wariant Czechy ( Boboszów). Do Austri wjeżdżamy i kierujemy się na Wels , tradycyjnie dopada nas w tym kraju silna ulewa która doprowadza do tego że nie możemy w 100 % podziwiać pięknych terenów górzystych , oraz pstrykać zdjęć. Wels - Graz z tego co udało mi się ujrzeć piękne okolice , według mnie zdecydowanie ładniejsza widokowo droga niż Wien - Graz. Przed 226 spanko 4 h na parkingu 5 km od zjazdem. Dalej tradycyjnie zjazd 226 Gersdorf , na Mureck , Lenart , Ptuj i według

Obrazek

i wszystko przejechane w 2 minuty :).
Dalej 9 do Macelji , zero korków , zero sprawdzania tylko machnięcie ręką . odpowiadamy ładnie Hvala i Dovidenja . i Kierunek Lipa Dalmacija

Bralic - Dalmacijo Lipa

o 5 nad ranem witamy upragnioną Chorwację :) , temperatura na znakach elektronicznych juz wskazywała 22.2 stopnie Celsjusza , zapowiadał się więc bardzo upalny dzień. CDN

Obrazek

Ciąg dalszy wkrótce nastąpi :papa: :papa:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 15.08.2009 16:20

No to Adaś czekamy na ciąg dalszy.
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 16.08.2009 01:27

Czekamy... :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.08.2009 09:27

kasia34 napisał(a):Czekamy... :D

Właśnie tak :D
masmedia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) masmedia » 16.08.2009 13:09

Ja też się przyłączam - nie każ nam długo czekać ! :)
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 16.08.2009 14:14

Też zapisuję się w oczekiwaniu na dalsze części. :)
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 16.08.2009 15:27

Dzień 2

Dojeżdżamy do Lucko ; ) , gdzie po wciśnięciu przycisku na bramkach dostajemy bilecik który będzie nam towarzyszył aż do Sestanovca , mijamy Karlovac , Bosiljevo , Malą Kapele , w końcu dobijamy do sv. Roka tzw. Dalmatyńskiej Bramy gdzie nagle około godziny 9 temperatura przeskakuje na 30.5 stopnia Celsjusza :). Na niebie czysty błękit który wywołał na mojej twarzy nieziemski uśmiech , gdyż pomyślałem sobie , że po zjeździe z Autocesty widok na Vrulje będzie poraz kolejny oszałamiający i tak właśnie było. około godziny 11.30 dobijamy właśnie do tego cudownego miejsca gdzie kopary nam opadły po raz 2 , wiele miejsc w Europie widziałem , ale to potrafi u człowieka zrobić niewiarygodne wrażenie .

Obrazek

Około godziny 12.15 dobijamy do Mimic , do Apartamentu Lara . Właścicielami tego domku są Bożo i Lucija :) , przesympatyczni , otwarci ludzie . Rozpakowujemy się , i lecimy przywitać Jadran , jak zwykle bajeczny kolor , woda cieplutka :) żyć nie umierać ..

Obrazek

Obrazek

Po krótkim sprawdzeniu terenu , czas na pierwsze zakupy , oraz spacerek do Starych Mimic nad Jadranką

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Vinko Coce - Mirno spavaj ružo moja

Troszkę dalmatyńskiej muzyki dla lepszego czytania

:D :D :D

Pozdrav Adam

Cdn :papa: :papa: :papa:
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 16.08.2009 21:17

No ... wreszcie się Adamie ujawniłeś :D :D
Oczywiście też czytam,słucham i oglądam :D :D
:papa:
korfu01
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) korfu01 » 17.08.2009 14:31

czekamy na ciąg dalszy --- początki bardzo fajne
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 17.08.2009 14:40

Jest wszystko, co powinno być - ciekawy tekst i fajne zdjęcia.
No to czytamy! :D
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 19.08.2009 15:10

Więc pierwszy dzień minął nam na , przypomnieniu sobie Mimic , obejściu ich od każdej możliwej strony , aż w końcu zawitaliśmy ; ) do Konoby Carevi Dvori , w górnej części miasteczka nad Jadranką . Restauracja czynna jest od 19 do 24 , klimat typowo Dalmatyński , widok na Jadran , Dinare , gdy się wychyliło troszkę to i Biokovo  więc wszystko w jednym .

Obrazek

Obrazek

W Cerveni Dvori przygrywała muzyczka tylko i wyłącznie Dalmatyńska , wydaje mi się że to właśnie ona dodawała co najmniej 40 % uroku temu miejscu , w większości były to utwory klap , między innymi Tomislava Bralica & klapa Intrade

Samo More nosin ja u dusi , wiele razy ;) była puszczana ; )

Wracając do Apartamentu Lara , tradycyjnie zahaczyliśmy o mini Targ z owocami , Warzywami i oczywiście z Rakiją , Travaricą , Orahowicą , Proskiem  , Vino Crveno , Bjelo , mnóstwo wszystkiego do wyboru  .

Wieczorkiem miałem okazję poznać w Realu ambasadora :D Lary , Ryszarda . Bardzo miły pomocny człowiek  , żona i córka również bardzo sympatyczne  Pozdrawiam.

1 dzień mija , wyjątkowo 22.00 wszyscy w łóżkach , zmęczeni po podrózy , jedynie ja z lampą wina od Boże , siedze na tarasie ;) i podziwiam , wieczorne piękno , słucham cykad  które mi ładnie śpiewają Cdn

Pozdrav Adam
Ostatnio edytowano 19.08.2009 20:59 przez Adam.B, łącznie edytowano 2 razy
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 19.08.2009 15:17

I zaczęło się ....-super :D :D :D
Zgłaszam swoją obecność :D chyba sie bedzie duzo działo 8)
Ostatnio edytowano 19.08.2009 15:22 przez Aneta.K, łącznie edytowano 1 raz
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.08.2009 15:17

Adam, zmniejsz proszę zdjęcie bo nam się ekrany rozjeżdżają :)
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 19.08.2009 15:19

:)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.08.2009 15:22

Teraz to zapodałeś miniaturki hihihih :)
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży