Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Egipt 2009

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
LRobert
Cromaniak
Egipt 2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 27.07.2009 23:19

Miałem "mieszać" w relacji Wojana, ale napiszę swoją. U Wojana i tak trochę pomieszam. Pisać mogę już, ale zdjęcia to nie wiem kiedy uda się wkleić. Zresztą tekstu jak to u mnie raczej za dużo nie będzie. Ma to też związek ze specyfiką tegorocznych wakacji. Pomysł zrodził się w grudniu. Trzeba zobaczyć piramidy. Wykupiona opcja ze wszystkim i ze stałą ceną. Oczywiście w grudniu tylko zaliczka. Cały wyjazd to zupełnie inna klasa cenowa od dotychczasowych wypadów na kemping. Ponieważ w hotelu dwa tygodnie siedzieć się nie da trzeba do tego wszystkiego doliczyć wycieczki. I to wszystko razem wychodzi całkiem sporo. Okazało się, że lecimy egipskim czarterem Airbusem A320. A one ostatnio jakoś "szybko spadają". Najciekawsza zabawa była z pakowaniem walizek. Zmieścić się trzeba było w 15kg+5kg podrecznego. Niezła zabawa z chodzeniem na wagę. Na razie tyle bo niestety trzeba jeszcze trochę popracować.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 27.07.2009 23:52

Robert - to umawiamy się tak - Ty mieszaj u mnie, a ja będę mieszał u Ciebie :D :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.07.2009 02:16

A ja sobie przycupnę i zobaczę co z tego mieszania wyniknie :D
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 29.07.2009 07:15

3 lata temu byłam w Egipcie, sporo zobaczyłam (w koncu po to tam jechałam ;)- nie uznają wyjazdu na wczasy za $$$ zeby lezeć jedynie na plazy), popływałam z rybkami ale teraz sobie tak myslę ze za to bym miała 4 tygodnie w Chorwacji :) Ale i tak warto było zobaczyć ten kraj.

Chetnie powspominam wiec czekam na ciąg dalszy.
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 29.07.2009 08:19

To ja tez chce zwiedzić Egipt i zdjęcia chętnie bym obejrzał :lol:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 29.07.2009 21:53

Zdjęcia owszem bardzo chętnie, ale jest ich 2000 i to chwilę musi potrwać. :? Janusz widziałem w morzu twoją rybę - chyba. :lol: Fakt koszty są duże, ale warto. Jak się jakoś zorganizuję to zacznę pisać.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 29.07.2009 22:14

LRobert napisał(a): Janusz widziałem w morzu twoją rybę - chyba. :lol:

Je też swoja rybę widziałem w tureckim morzu - tylko jakaś dziwna była, na końcu ogona miała szpikulec. Nie wiem co to za ryba , nie mogę jej "namierzyć" w necie :roll:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 31.07.2009 16:15

Zdjęć niestety nadal nie mam, ale mogę trochę napisać. Do Egiptu jechaliśmy z AlfaStarem, bo nie wiem czy o tym już pisałem. No więc w piątek 10.07.09 docieramy do Katowic. Na lotnisku spokojnie odbieramy papiery i odprawiamy się. Małą sensację na bramkach wzbudza obudowa do zdjęć podwodnych, którą wcisnelismy do bagażu podręcznego. Muszę przyznać, że w prześwietleniu wygląda dziwnie. Po wyjasnieniu co to jest bez problemów znajdujemy się na strefie bezcłowej. Mamy trochę czasu więc oczywiście idziemy na zakupy. W czasie zakupów komunikat o opóźnieniu naszego samolotu. Nieźle się zaczyna. Potem następny komunikat, że jednak lecimy o czasie. Lot całkiem spokojnie. 4 godziny w powietrzu. Ciekawie wyglądają z góry wyspy, góry i pustynia. Kilka drobnych turbulencji. Sporo "atrakcji" przy lądowaniu. Telepało straszliwie i prawie przez cały czas podchodzenia. Nie bardzo wiadomo dlaczego. Podchodziliśmy od strony gór więc może dlatego. Lądowanie bez żadnych problemów. Po wyjściu z samolotu zderzenie z temperaturą. Było ciepło. Zakupiliśmy wizy i ominęli długą kolejkę do odprawy dzieki niewidomemu teściowi i spostrzegawczości egipskiego policjanta. Na szczeście nasze bagaże przyleciały z nami. Trafiamy na rezydentów biura i docieramy do autokaru. Pierwsze spotkanie z miejscowymi obyczajami. Za włożenie walizki do autokaru jacyś ludzie chcą od nas pieniądze. Jak taszczyliśmy bagaże przez cały parking to nikogo nie było. Autobusem docieramy do hotelu. W następnej części bedzie opis horroru w hotelu związanego zpokojami, ale to muszę zrobić ze zdjeciami bo mi nie uwierzycie, zresztą chyba mi brakuje słów aby to opisać. :evil: Słowa może i są ale ...... :twisted: Opis reszty pobytu podzielę na:
1. życie hotelowe
2. KAIR
3. LUKSOR
4. Nurkowanie.
5. Pustynia na Quadach.
6. Trimaran.
7. Zwiedzanie Hurghady z biurem i samodzielne.
I to chyba tyle.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 02.08.2009 00:41

LRobert napisał(a):. W następnej części bedzie opis horroru w hotelu związanego zpokojami, ale to muszę zrobić ze zdjeciami bo mi nie uwierzycie, zresztą chyba mi brakuje słów aby to opisać. :evil: Słowa może i są ale ...... :twisted:

Hm... Te "pokojowe" kłopoty z zakwaterowaniem to juz chyba taka egipska świecka tradycja.Nas też to niestety spotkało.Ale szybko o tym zapomnieliśmy i dalej już tylko była dobra zabawa ... :D :D
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 02.08.2009 01:06

Uwaga tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Nie oglądać przy jedzeniu :evil: Tak zdaniem AlfaStaru wygladają pokoje w hotelu ****.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Niestety to nie jest żart. :evil: Obiecuje, że nastepne zdjęcia będą przyjemniejsze. Teraz może troche o Hotelu. Hotel Coral Beach wybrany ze względu na rafę położoną obok, sposób zabudowy i dość dobrze ocenianą obsługę. Dość kameralny hotel jak na tamtejsze warunki. Położony 20km od lotniska a 30km od centrum Hurghady. W czasie przygotowań do wyjazdu dowiedzieliśmy się, że należy unikać pokoi z numerami zaczynającymi się od 4..... Oczywiście gość z recepcji prowadzi nas do tych pokoi. Jak wyglądają widać wyżej. Meldowanie się w hotelu trwało ze dwie godziny. Nie obeszło się bez nerwewów. Aby było weselej w hotelu wymyślono sobie, że mimo 4 zamówionych i opłaconych pokoi dostaniemy 3 albo dwa, niby podwójne. Nie tak sobie wyobrażałem poczatek wakacji w Egipcie. Po obietnicy zamiany pokoi we wtorek bierzemy to co jest. Zdenerwowani i zmeczeni idziemy na kolację. Reszta hotelu wygląda dużo lepiej. Zdjęcia zamieszczę później Dobranoc
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 02.08.2009 10:08

Ja na szczęście takich przygód w Turcji z pokojami nie miałem :D
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 02.08.2009 10:59

Najlepsze pokoje przyporządkowane są niestety dla największych operatorów - Thomas Cook (Neckermann), TUI...

PZDR
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 02.08.2009 15:54

Ta część hotelu niestety była straszna. :twisted: Dotyczyło to pokoi, ścieżek (braki kostki albo strasznie nierówne hodniki) nawet roślinność była w stanie opłakanym. Na pozostałym terenie ścieżki równe, zielone roślinki. Moim zdaniem powinni tą część hotelu jak najszybciej zamknąć i wyremontować lub zrównać z ziemią i zbudować od początku. :x Źle to świadczy o hotelu, który pomijając ten fragment jest całkiem przyjemny i sympatyczny. Dziwie się też AlfaStarowi bo sądzę, że oni dobrze wiedzą w jakim stanie są te pokoje ( my wiedzę zdobyliśmy z internetu, łącznie z numerami pokoi). I hotel i biuro sami sobie robią negatywną reklamę. :evil: Moim zdaniem to co robią to głupota. Teraz rozmyślamy czy walczyć z biurem w tej sprawie. Zobaczymy jakie będą postanowienia. To jeszcze trochę o hotelu. :lol: My wybraliśmy hotel ze względu na rafę. Jeśli ktoś preferuje baseny to się rozczaruje ponieważ jest tylko jeden basen większy i jeden mały. W zasadzie w żadnym nie da się popływać. Spory teren hotelu powoduje, że nie ma jakiegoś tłumu czy tłoku. Jako ciekawostkę należy uznać sporą liczbę Egipcjan na wczasach. Widoczne to było głównie w drugim tygodniu naszego pobytu. Życie hotelowe jest dosyć monotnne. Śniadanie, plaża, obiad, plaża lub basen, kolacja, występy, bar i tak w kółko. Jedzenie dobre, chociaż trochę mało urozmaicone. Wszechobecne kurczaki, bardzo dobre ciasta, trochę innego mięsa. Było sporo sałatek i miejscowych dań. Niektórych nawet spróbowałem. Codziennie animatorki prowadziły jakieś akcje na plaży i przy basenie. Kumulacja miała miejsce wieczorem przy kolacji. Codziennie oglądaliśmy jakieś występy. Niestety w drugim tygodniu pobytu program był ten sam. Mogliśmy zobaczyć to co umknęło nam w pierwszym tygodniu. Tak apropo oglądam właśnie na Discovery program tego wariata co to lubi węże. Program jest o wężach, które są wymieniane w papirusach o Kleopatrze. Dobrze, że nie spotkałem żadnego bohatera tego programu w czasie pobytu w Egipcie. Przy okazji zobaczyłem wnętrze piramidy w telewizji. My na miejscu ze zwierzątek to mieliśmy trochę ptaków, jaszczurek i rybki w morzu. Co dwa dni w hotelu jechała zadymiara, która ostraszała lub tępiła owady. To teraz trochę zdjęć przygotuję.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 02.08.2009 17:54

LRobert napisał(a):Tak zdaniem AlfaStaru wygladają pokoje w hotelu ****.

No tak, w Hurghadzie nawet w ** było dużo lepiej :)

LRobert napisał(a):Hotel Coral Beach wybrany ze względu na rafę położoną obok

To samo nas skusiło żeby w zeszłym roku okazyjnie wyskoczyć do Sharm jak ktoś zrezygnował i się miejsce zwolniło. Skromny hotel bezpośrednio nad super rafą, nad którą zresztą mało kto schodził bo było stromo i większość wybierała basen. Całe dnie nuraliśmy z maskami i niczego nam do szczęścia nie brakowało :)

Czekam na dalsze wrażenia dla porównania z naszymi...
pzdr :)
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 02.08.2009 18:15

LRobert napisał(a):Uwaga tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Nie oglądać przy jedzeniu :evil: Tak zdaniem AlfaStaru wygladają pokoje w hotelu ****.

Podziel się swoimi obserwacjami tu http://hotele.oceniacz.pl/
Pomożesz nie tylko CROentuzjastom :)
Następna strona

Powrót do Afryka