Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vodice, Skradin, Krka - przygód kilka

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gaax
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaax » 24.07.2009 13:44

Witam wszystkich. Właśnie wróciłem z Cro i przeżyłem dość nietypową przygodę i chciałbym się nią z Wami podzielić, jednocześnie udzielając kilku informacji.
Od jakiegoś czasu zastanawialiśmy się z dziewczyną jak dojechać do Cro (przy okazji ponownie dziękuje wszystkim, którzy zaoferowali pomoc), a ostatecznie wybraliśmy się tam jednym samochodem w 4 osoby ze znajomymi, obierając jako cel podróży okolice Makarskiej. Niestety, a może i stety na początku podróży w Brnie zepsuł nam się samochód. Mogliśmy więc zepsuć sobie urlop lub próbować ruszyć dalej w inny sposób. Zdecydowaliśmy się zatem jechać stopem, mimo iż nie byliśmy na to kompletnie przygotowani i mieliśmy zbyt dużo bagaży. Pierwsza dwójka dojechała już w 12 godzin do Zagrzebia gdzie spędziła noc w motelu koło dworca za 25 Euro/pokój, później zahaczyli o Plitwice o pojechali do Zadaru, by na następny dzień spotkać się z nami. My ruszyliśmy przez Węgry, nocowaliśmy przy granicy z Chorwacją w miejscowości Nagykanizsa (mogę odgrzebać wizytówkę jeśli ktoś jest zainteresowany), pokój dwuosobowy z łazienką - 30 Euro.

Za poradą Chorwatów zmieniliśmy cel podróży z Makarskiej (chociaż mogliśmy tam dotrzeć wraz z pielgrzymką moherów do Medjugorje ;) ) na Vodice, między innymi dlatego że z Makraskiej moglibyśmy mieć więcej problemów z powrotem na stopa - to w końcu dalej. Powiedzieli nam, że to jedna z piękniejszych miejscowości w Chorwacji, w okolicy jest wiele atrakcji turystycznych, uliczki bywają tak zatłoczone że nie da się przejść z jednego końca miasta na drugi, a do tego zawsze można trafić na ciekawą imprezę. Nie kłamali :)

Zanim jednak dotarliśmy do Vodic zatrzymaliśmy się w położonym nieopodal Skradin - najstarszym porcie w Dalmacji. Obecnie liczy sobie około 500 mieszkańców, ale jest przecudnym miejscem wartym zobaczenia, chociaż na jeden dzień. Namiarów na nocleg nie podam, bo po mieście wcale nie trzeba dużo chodzić żeby coś znaleźć. W ogóle nie jest duże :) Jeśli będziecie w okolicy aż żal przegapić okazję zobaczenia czegoś takiego.

W Vodicach znaleźliśmy wielki apartament dwupokojowy dla 5 osób za 90 euro / dzień u przemiłego gospodarza - Pana Marko Ledenko (kontakt na życzenie), który zawsze chętnie poczęstuje Rakiją, winem, pršutem, czy serem (wszystko własnej roboty, mniam :D).

Samo miasto zachwyca o każdej porze dnia i nocy. W części właściwej znajduje się port oraz niewielka stara osada, w której nie uświadczycie raczej apartamentów. Te wąskie uliczki zapełniają restauracje, sklepiki i rzecz jasna konoby, czyli piwniczki z winem. W samym centrum znajduje się zabytkowy kościół. W kierunku południowym za portem znajduje się duża plaża z mnóstwem atrakcji dla dzieciaków oraz dyskoteka (choć to może zbyt przesadne określenie - knajpa z muzyką na żywo). Wynajęcie leżaka na głównej plaży na cały dzień to koszt 25 kun. Nie polecam, im dalej tym taniej, a do tego mniej ludzi i czystsza woda w której pływanie z maską to sama przyjemność. Chyba, że ktoś woli nie posiada butów do wody - wtedy główna plaża będzie w sam raz. Idąc kilkanaście minut na południe przejdziemy już do kolejnej miejscowości, czyli Srima (że to nie są dalej Vodice to się dowiedziałem dopiero w ostatni dzień). Jeśli chcemy zaoszczędzić trochę gotówki, albo raczej nie dać się oskubać w centrum to jest właśnie odpowiednie miejsce.

Po krótce jeszcze wspomnę o wodospadach na rzece Krka położonych jakieś 30 km od Vodic. Właściwie powiem bardzo krótko - cudo.

Ceny atrakcji które pamiętam:
Rower wodny - 25 kun/h
Motorówka (a właściwie łajba z silnikiem) - 600 kun, cały dzień, 300 kun pół dnia, 200 kun 2 godziny
Wycieczka statkiem ze szklanym dnem - 90 kun
Wycieczka nad Wodospady Krk - 250 kun
Bilet wstępu na Wodospady Krk - 100 kun normalny, 70 ulgowy (nikt nie sprawdza papierów, więc można z siebie zrobić wiecznego studenta).

Ceny w restauracjach:
- Pizza od 35 do 50 kun
- Piwo 15 kun
- Panierowane kalmary z frytkami 45 kun
- Rybki Papaline z frytkami 35 kun
- Ser z Wyspy Pag z sałatką 35 kun
(oczywiście można zjeść drożej, ale po co skoro Rakija bardzo dobrze wpływa na trawienie i nie ma się czego obawiać :))

Dla palaczy niemiła wiadomość - fajki w Cro właśnie drożeją. Gdzieniegdzie można jeszcze spotkać Malboro po 20 kun, jednak dominują już te z ceną 22 kuny.

Ceny u "dziadków" przy drodze sprzedających alkohole.
Rakija 0,5 - 20 kun
Wino 1,5 L 23 kuny
Rakija 1 L 40 kun.

Na razie to by było na tyle, wieczorem albo rano postaram się dodać zdjęcia, jeśli macie jakieś pytania to chętnie odpowiem, najlepiej teraz póki jestem na świeżo po powrocie :)
Pozdrawiam i jednocześnie polecam Vodice wszystkim niezdecydowanym.
Ostatnio edytowano 29.07.2009 09:50 przez gaax, łącznie edytowano 1 raz
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 24.07.2009 13:59

No to gdzie na wakacje w przyszłym roku ... :?: :D :D
Dawaj szybko te foty, bo foty to jest to co crotygrysy lubią najbardziej :D :D
:papa:
broz_tito
Autostopowicz
Re: Vodice, Skradin, Krk - przygód kilka

Nieprzeczytany postnapisał(a) broz_tito » 27.07.2009 12:49

gaax napisał(a):Ceny w restauracjach:
- Pizza od 35 do 50 kun
- Piwo 15 kun
(oczywiście można zjeść drożej, ale po co skoro Rakija bardzo dobrze wpływa na trawienie i nie ma się czego obawiać :))

Powiem szczerze, że takich cen nie widziałem. W całych Vodicach znalazłem jedna knajpę z podobnymi cenami.
"Normalne" ceny to :
- pizza od 45 kun
- piwo 0,5 20 kun
- pleskavica zestaw - od 60 kun
- palacinki - od 20 kun
- lignije na żaru - od 55 kun

średnio na obiad dla jednej osoby (danie + napitki) to koszt min 80 kun.
Ogólne bardzo drogo. Do tej pory się zastanawiam jak Ci ludzie żyją przy takich cenach - nie mówię o knajpach, ale ogólnie ... zwłaszcza o cenach sklepowych
gaax
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) gaax » 28.07.2009 14:49

Trzeba wiedzieć gdzie szukać :) Pizza w uliczce pod samym Kościołem w centrum z wielką ilością dodatków kosztowała 45 kun. O, w tej uliczce dokładnie - http://img200.imageshack.us/img200/3623/dscf7426o.jpg . A na owoce morza chadzaliśmy do restauracji z daleka od centrum, gdzie ceny nie przyprawiały o zawrót głowy. Jedzenie przy samym porcie sobie odpuściliśmy. Ja na obiad + piwo wydawałem średnio 50 kun. Rachunki na 4 osoby zazwyczaj przekraczały 200 kun, wychodziło gdzieś koło 230, bo zawsze ktoś sobie coś ekstra wziął. A to drinka zamiast piwa, a to wino, a to dodatkową sałatkę. Gorzej faktycznie było w sklepach.
A jak żyją? Po rozmowie z jedną Chorwatką stało się to dla mnie jasne. W Polsce średnia krajowa to ok. 3000zł, czyli trochę ponad 600 euro, w Chorwacji ponad 700 euro.
peter64
Plażowicz
Re: Vodice, Skradin, Krk - przygód kilka

Nieprzeczytany postnapisał(a) peter64 » 15.08.2009 19:04

broz_tito napisał(a):
gaax napisał(a):Ceny w restauracjach:
- Pizza od 35 do 50 kun
- Piwo 15 kun

Powiem szczerze, że takich cen nie widziałem. W całych Vodicach znalazłem jedna knajpę z podobnymi cenami.
"Normalne" ceny to :
- pizza od 45 kun
- piwo 0,5 20 kun
- pleskavica zestaw - od 60 kun
- palacinki - od 20 kun
- lignije na żaru - od 55 kun

średnio na obiad dla jednej osoby (danie + napitki) to koszt min 80 kun.
Ogólne bardzo drogo. Do tej pory się zastanawiam jak Ci ludzie żyją przy takich cenach - nie mówię o knajpach, ale ogólnie ... zwłaszcza o cenach sklepowych
ja w Zadarze w drogiej marinie dałem za zaj....ty obiad 70 kun to na nasze wychodziło 35 zł
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 18.08.2009 09:47

To ja dołączę do tematu - w Trogirze w restauracji nie zgorszej klasy za moją plejskawicę ogromnej wielkości z górą frytek - jak dla mnie nie przejedzenia płaciliśmy 50 kuna, zestaw dla męża podobnej wielkości z tym, że wziął sobie kotlet z grila - również duże frytki i dwa bardzo duże kawały mięsa, cena 55 kuna plus 1 wspólna sałatka 15 kuna. Szkoda, że nie pamiętam nazwy restauranta. :D

PS. zapomniałam dodać, za zwiedzanie wodospadów ze startem w Skradinie zapłaciliśmy 95 kuna od osoby.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 09.09.2009 01:22

Co do cen, to nie wiem, czy wiecie, ale ceny dla turystów w hotelach i pensjonatach są inne niż dla Chorwatów.
Chorwaci mają ponoć dużą zniżkę. Ten kraj bardzo zarabia na turystach, więc nie ma dziwne, że ostatnio zrobił się bardziej nastawiony na strzyżenie nas. Ceny wstępu do Parków narodowych są o wiele wyższe niż kilka lat temu. Wiele "dzikich" miejsc zamieniło się w płatne parkingi, a dostęp do wybrzeża też coraz częściej w popularniejszych miejscach jest limitowany lub płatny. To co zobaczyłem na Makarskiej w tym roku mnie wręcz odpychało.
W ogóle i paliwo i ceny też wysokie. A to wszystko - jak twierdzą sami Chorwaci- przez te autostrady, zbudowane nówki i ładne, ale na kredyt, który teraz kraj musi spłacać... no i dostosowywanie kraju do standardów europejskich też musi kosztować.

Skradin faktycznie ładny, ale ja podpowiem w swoim czasie jak zaliczyć cały kanion Krki nie płacąc ani grosza i jeszcze się fajnie wykąpać i to bez tych koszmarnych tłumów.
Podróżnik92
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Podróżnik92 » 17.11.2009 22:29

co do sredniej krajowej to powiedz mi kta ja ma?
Wyplaty dochodza ledwo do 2000 najczesciej 1500-1700 wiec tym sie nie sugeruj ;)
rombix92
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rombix92 » 09.08.2011 12:45

Cześć, dzięki za świetną i przydatną relację, sądząc po opisie podróżowałeś trochę na stopa, a taki właśnie plan mam w tym roku. :D Wybieram się do Vodic autokarem i mam już tam zapewniony nocleg, ale podróżować mam zamiar stopem bądź po prostu będę korzystał z płatnych wycieczek.

Chciałbym właśnie zamówić taką wycieczkę do PN Krka. Korzystałeś z takiej oferty? Jeśli tak to czy mógłbyś mi powiedzieć w którym dokładnie miejscu one startują po jakiej cenie i jakim środkiem transportu tam można dotrzeć? :)
Karolcias
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolcias » 15.08.2011 12:20

jako wyżej wymieniona dziewczyna włączę się do tematu ;) do PN Krka zawiózł nas nasz gospodarz, gdyż ceny wycieczek zorganizowanych przyprawiły nas o zawrót głowy. coś tam mu płaciliśmy, ale było to dużo mniej niż życzyły sobie biura. zawiózł nas, poczekał w barze aż sobie połazimy i zabrał do domu :) warto dobrze żyć ze swoimi gospodarzami, same korzyści, zwłaszcza jak się nie ma samochodu ;) a stopem przejechaliśmy ok. 2 tys. km, z Brna (gdzie zostało nasze auto;p) do Vodic przez Węgry i Słowenię (najgorszy z możliwych wyborów;), a potem z Zagrzebia do Wrocławia :) do Zagrzebia pojechaliśmy busem. bardzo fajnie się podróżuje stopem w Chorwacji wzdłuż autostrady, bo wiadomo duży ruch i zawsze ktoś Cię zgarnie, ale ciężko jest się wydostać z tych wszystkich miejscowości na autostradę, trzeba uzbroić się w cierpliwość :) my nie mogliśmy się dostać z autostrady do Vodic, dlatego nieoczekiwanie wylądowaliśmy w Skradin, bo robiło się już późno i ruch był coraz mniejszy, więc braliśmy co się trafiło :) w tym roku planujemy Chorwację na bardziej spokojnie ;)

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone