Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Moja Chorwacja czyli trochę wspomnień ( 2006,2008)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 28.06.2009 03:23

Tyle pięknych relacji na forum to i ja trochę powspominam.

Ale najpierw spis treści (parę zdjęć z tych miejsc na stronach ):

Paklenica 1, 2, 3
Zadar 1, 2
Vir 2
Szybenik 2, 3
Praga 3
Promajna 3, 4, 5
Dubrownik i Lokrum 3
Split 4, 5
Makarska 5

Pominę przebyte trasy, od czasu naszego pobytu trochę się zmieniło. Kiedy jechaliśmy po raz pierwszy tunele dopiero "się robiły", po dwóch latach jechaliśmy nimi...
Po raz pierwszy zawitaliśmy do Chorwacji w sierpniu 2006 r, zupełnie w ciemno, bez zbytniego przygotowania tylko z mapą i namiotem w bagażniku na wszelki wypadek. Zawitaliśmy w okolice Parku Narodowego Paklenica.
Stargrad Paklenica jak wyczytałam powstał na ruinach antycznego miasta Argyruntum. Jednak obecnie największą atrakcją są kaniony Velika i Mala Paklenica w paśmie górskim Velebit.
Kanion Velika Paklenica niedostępny dla mnie ze względów zdrowotnych, to prawdziwy raj dla osób uprawiających wspinaczkę górską.
Zdjęcie z netu

Obrazek
Dla mnie bardziej dostępna była Mala Paklenica, przynajmniej początek trasy
Obrazek
Obrazek
Jeśli ktoś lubi górskie wędrówki to jest co oglądać
Obrazek
Obrazek
Obrazek

W Paklenicy góry łącza się z morzem więc jest też gdzie popływać.
Obrazek
miejsce znane z folderów biur turystycznych, plaża żwirowa obok gaj oliwny
Obrazek
Jednak ulubionym miejscem mojego synka była plaża przy samej drodze wybetonowana, bo można tam było skakać.
Tak na marginesie to własnie w Jadranie nauczył się dobrze pływć :D
Obrazek
jak widać nie było to wyłącznie nasze ulubione miejsce
A to tygryski lubią najbardziej
Obrazek
do zmierzchu...............
Obrazek

Obrazek[/b]
Ostatnio edytowano 11.09.2009 18:11 przez Kasia.K, łącznie edytowano 2 razy
mirass
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirass » 28.06.2009 07:27

czekam na cd :lol:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 28.06.2009 07:42

Ja również, świetne zdjęcia :papa:
Andrzej M
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej M » 28.06.2009 07:59

a już myślałem ( przeglądając kolejno fotki ) że będzie bez morza .
pzdr
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 28.06.2009 09:02

Dołączam się do czytelni :wink:
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 28.06.2009 09:04

Nie może zabraknąć i mnie w gronie "czytaczy"
Pozdrawiam. :D :D :D
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 28.06.2009 12:28

Kasiu widzę, że skusiłaś się pisać wspomnienia z pobytu w Cro :D
Świetnie, bo już masz we mnie stałą czytelniczkę.

Zdjęcia z Paklenicy, to miodzio - słodzio. Zastawiam się teraz, czy coś mnie ominęło?... Może też mogłabym pojechać? Piszesz, że jedna trasa jest bardzo łatwa i widać to na zdjęciach.... Ech oby do kolejnych wakacji. 8)

Pozdrawiam i czekam na ciąg dalszy.
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 28.06.2009 16:16

Witam wszystkich w mojej skromnej opowieści i dziękuję za wszystkie miłe słowa.
anjas myślę,że można spróbować podejść choć kawałek by poczuć tą potęgę gór, niestety nawet Mala Paklenica po jakimś czasie zamienia się w ścieżkę dla kozic. Park Narodowy na początku trasy ma nawet asfalt co widać na tym folderze
http://park-narodowy-paklenica.chorwackie.pl/
my chcieliśmy któregoś dnia wieczorem przejść się choć kawałek tym asfaltem, jednak pan przy wejściu powiedział że mamy założyć "duże" buty i przyjść jutro :cry: no niestety tak jakoś wyszło że już nie poszliśmy zresztą zabraliśmy tylko jakieś lekkie klapki a nie buty do chodzenia po górach. Trudno może innym razem :D
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 28.06.2009 16:29

Kasiu dzięki za odpowiedź. Może faktycznie, kiedyś pomyślę, by chociaż ten łatwy odcinek zobaczyć i przejść. :D
Tak to już jest, że zawsze za pierwszym razem nie wyjdzie nam to co sobie zaplanujemy. Następnym, to jesteśmy mądrzejsi i doświadczeni. :wink:
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 28.06.2009 17:24

Niebo zasnute chmurami, nici z plażowania choć woda o niebo cieplejsza od tej w Bałtyku więc postanowiliśmy wybrać się do Zadaru.
Historia Zadaru sięga IV w p.n.e istniała tu wówczas osada plemienia Liburnów, miasto nosiło wtedy nazwę Iadrea. Później znalazło się pod panowaniem rzymskim i właśnie za czasów Cezara i Augusta umocniono je otaczając murami obronnymi z basztami, powstało forum, świątynie, akwedukt. Po zniszczeniu Salony Zadar stał się centrum administracji bizantyjskiej w Dalmacji. Burzliwe były dzieje Zadaru znajdował się pod panowaniem Weneckim, Austriackim a nawet Włoskim dopiero w 1944 "powrócił" do Chorwacji.

Zadar przywitał nas deszczykiem i brakiem miejsc parkingowych, sporo się najeździliśmy żeby coś znaleźć...ale było warto.

Kopnena vrata z 1543r (brama lądowa) w czasach panowania Wenecjan najważniejsza brama z miastem łączył ją most zwodzony

Obrazek

Kapetanova kula- dawniej zdobił ją zbiornik z pięcioma otworami dostarczający miastu wody podczas ataków nieprzyjaciela
Obrazek
palmy i bugenwille- też chciałabym taki ogród :D
Obrazek

Katedra Sv. Stosje ( Św. Anastazji) z przełomu XII/XIII w.
Obrazek
wnętrze katedry
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ciekawi mnie z czego jest ten ołtarz, wygląda jak porcelanowy 8O w otoczeniu marmuru
Obrazek
fragmenty fresków
Obrazek
a tu może ktoś wie co to jest, nie mogłam nigdzie znaleźć ,przypuszczam tylko,że katedra zbudowana jest na jakiejś świątyni a to pozostałości:
Obrazek
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 28.06.2009 17:26

Ogród i katedra zaiste pięknie się prezentują. :)
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 28.06.2009 18:01

Cieszę mnie fakt, że Twoimi oczami zobaczyłam środek katedry św. Anastazji. Jak pisałam w swojej relacji nie było mi to dane. :-(
Potwierdzam Twoje przypuszczenia. Chrześcijańskie świątynie powstały na ruinach antycznych świątyń, bądź też wykorzystywano materiał do ich budowy. Wybudowano tam świątynie Jupitera, Minerwy, Junony, ale z której świątyni czerpano materiał, by zbudować katedrę niestety nigdzie nie znalazłam.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 28.06.2009 18:04

Kasiu, fajnie że zabrałaś się za wspomnienia :) 8)

Wnętrza Św. Anastazji jakie tu pokazałaś, są na forum mało spotykane... Nam (a konkretnie Zbynkowi) udało się w ubiegłym roku "przemycić" tylko jedną fotkę. Trafiliśmy na moment, kiedy pani pilnująca wnętrz bacznie zwaracała uwagę na to, czy ktoś nie łamie zakazu fotografowania. Ale i tak mieliśmy szczęście, że wogóle weszliśmy do środka - z tego co pamiętam, Jacek w swojej relacji opisywał, że im się nie udało...

Pozdrawiam serdecznie i dołaczam go grona oczekujących na kolejne odcinki :papa:
Kasia.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia.K » 28.06.2009 18:33

Miałam pominąć te zdjęcia bo nie są dobrej jakości tak to jest kiedy się pstryka z ukrycia i bez lampy ale jak widać na jednym ze zdjęć powyżej inni się tym nie przejmowali :roll:
Skoro mieliśmy tyle szczęścia to pokażę jeszcze to:
organy...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
tadeusz2
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tadeusz2 » 28.06.2009 23:43

Kasiu, bez lampy i jeszcze bez statywu trudno zrobić wyraźne zdjęcie. Nie przejmuj się nieudanymi, uchwyciły chwilę, którą teraz nam pokazujesz.
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies