Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nocleg w ok. Lenti (węgry) i okolicach zadaru

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
borsalino4
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 29.05.2009 20:51

pomóżcie proszę w moich planach
za 4 tygodnie planuję wyjazd z Olsztyna do Orebicia (1800 km)
1 dzien - wyjazd 4.00 przyjazd okolice Lenti (węgry)
2 dzien wyjazd 7.00 przerwa 4 h Plitvice i w okolice Zadaru (pozwiedzac 2 h wieczorem)
3 dzien wyjazd 8.00 do Orebicia
pytania:
czy dam rade pokonac tak trasę?
czy znajde w ciemno kwatere na 1 noc w ok.lenti i zadaru?
dzięki z góry za pomoc
Tomek
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 29.05.2009 21:06

borsalino4 napisał(a):czy znajde w ciemno kwatere na 1 noc w ok.lenti i zadaru?
dzięki z góry za pomoc
Tomek

Noclegi w Lenti :)
krissdevallnor
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krissdevallnor » 29.05.2009 21:07

w Lenti nie byłem ale polecam w miejscowości Letenye. mają rewelacyjny gulasz :)
http://www.letenyepanzio.hu/index-en.php?pg=szallas-en
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 29.05.2009 21:12

Borsalino4 szukaj noclegu nad Balatonem, odpuść Plitvice( 4 godziny to stanowczo za mało) a potem smaruj do Orebica. Plitvice zaplanuj w drodze powrotnej, jak będziesz wypoczęty, i zarezerwuj min. 8 godzin. :D :D :D
borsalino4
Croentuzjasta
noclegi

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 29.05.2009 21:16

no tak, ale nie dodałem że jade z 5-letnim dzieckiem, wiec mi 8 godzin w Plitvicach nie wytrzyma; po drugie w drodze powrotej to bede wkurzony ze musze wracać do Polski, wiec nie bardzo mi sie bedzie chcialo zwiedzac
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 29.05.2009 21:22

To przemyśl czy wogóle warto. Plitvice są wspaniałe, ale naprawdę 4 godziny to za mało. Może poczekaj parę :D lat i wtedy pomyśl o Plitvicach?
gordipi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gordipi » 29.05.2009 21:23

Jeśli chodzi o drogę powrotną to bądź pewien, że będziesz bardziej spokojny niż w drodze do Chorwacji. :D
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 29.05.2009 22:47

Ja bym dołożył jeszcze dwie godzinki jazdy i dojechałbym do Plitwic.
Tam nocleg znajdziesz bez rezerwacji, rozejrzysz się po okolicy i sam zadecydujesz czy zwiedzać przed czy po :) .
Osobiście uważam iż możesz zwiedzać Plitwice przed :roll: .
Przyjedziesz do P.J. w godzinach rannych dziecko będzie w miarę wyspane :D znajdziesz kwaterę i idziesz nad jeziorka (wszystko zależy od Twojej kondycji, ale myślę że przy tych widokach dasz radę :wink: ).
Potem Karlowaćko i spać .
Rano jak MŁODY BÓG na Pelieszac.

Albo:
Może poczekaj parę lat i wtedy pomyśl o Plitvicach

:papa:
borsalino4
Croentuzjasta
noclegi

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 30.05.2009 00:01

no tak, ale co z 2h w zadarze?
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 30.05.2009 00:14

Zadar wieczorem jest piękny to fakt.
Ale Coś się tak na niego uparł :) .
Może innym razem :?: .
:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2009 04:45

gordipi napisał(a):Borsalino4 szukaj noclegu nad Balatonem,

Odbijanie z rout 86 nad Balaton to jakieś dodatkowe 2 h straty(licząc łącznie-dojazd i wyjazd)
A proponowanie mieszkańcowi Olsztyna zobaczenie jeziora to lekka aberacja :wink:
Lenti -dobry pomysł ,bo dokładnie leży na trasie plus (jakieś 5-10 min w bok)a jak starczy sił,możliwość wymoczenia członków w basenach termalnych.

Tyle,że trzeba się zastanowić,czy trasa Olsztyn-Lenti nie jest zbyt ambitna.
600 km po polskich drogach(Olsztyn-Cieszyn) z przejazdem przez W-wę a potem jeszcze jakieś 7- 8 h ,próbą samobójczą trąci. :wink:
adamgcko
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamgcko » 30.05.2009 05:37

Wyjazd z Giżycka do Orebicza 2+1 (3latka) zaplanowany mamy 02 lipca , pierwszy nocleg Cieszyn , 03.07 drugi nocleg okolice Zagrzebia lub Karlovac (hotel w trakcie rezerwacji), 04.07 rano przejazd do Orebicza.
Pozdrawiamy
borsalino4
Croentuzjasta
noclegi

Nieprzeczytany postnapisał(a) borsalino4 » 30.05.2009 08:28

byc moze mam zbyt ambitne plany,lecz wg mnie dam rade:
- wyjechac o 4.00 z Olsztyna - Olsztynek, Grodzisk Mazowiecki, Piotrków, Częstochowa, Cieszyn (ub roku dojechałem taką trasą w niecałe 8 godzin )
- byc na granicy ok.12.00
- okolice Bratysławy ok.16.00
- route 86; do Lenti przyjazd na 20.00
czy wg was jest to realne?
chcę dojechac do Lenti, aby na drugi dzien miec tylko ok.300 km do Plitvic, wyjazd ok. 7.00 przyjazd 11.00; wyjazd ok. 16.00 i na wieczorny spacer do Zadaru
mogę oczywiście darować sobie Zadar; lecz co roku- co dwa lata jeźdżę do innego kraju na urlop, wiec w najbliszych latach do Chorwacji raczej ponownie nie pojadę
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2009 08:56

Tyle,że ta rozpiska nie zawiera żadnej zakładki na korki spowodowane jakąś stłuczką ,jakimiś remontami po drodze,nie zakłada,że istnieje taka możliwość ,że będziesz jechał w strugach deszczu (a koleiny i na gierkówce ,i na węgierskiej 86-mniejsze ,bo mniejsze ale jak sypiesz za tirem albo sie z nim mijasz) i średnia radykalnie spada.
Jeszcze jakas poprawka na podróż z 5-latkiem...
Z trzeciej strony,jeśłi wcześniej nie zarezerwujesz noclegu w Lenti,nic nie bedzie stało na przeszkodzie ,by stanąć na popas wcześniej.
Użytkownik usunięty
Re: noclegi

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2009 09:06

borsalino4 napisał(a):....czy wg was jest to realne?....

Moja opinia - NIE.
Uzasadniać szegółowo nie muszę bo w poście piętro wyżej jest wymienionych kilka "utrudniaczy" ruchu.

Trasę oceniasz na 1000 km z kawałkiem. Fakt może i nie dużo ale.....jakby to było po autostradzie to nie mielibyśmy o czym dyskutować.
Moim zdaniem jak dojedziesz do Cieszyna to już bedziesz szczęśliwy.
A realnie oceniam, że noclegu zaczniesz szukać max koło Bratysławy :wink:

To co mógłbym Ci poradzić to bardziej "luźne" podejście do zaplanowanej (szczególnie godzinowo) trasy.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone