Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Akwaaba Ghana - witamy w Ghanie

Afryka jest drugim co do wielkości kontynentem. W Afryce są 54 kraje. Prawie jedna trzecia światowych języków jest używanych w Afryce. Jezioro Wiktoria w Afryce jest największym jeziorem i drugim co do wielkości jeziorem słodkowodnym na świecie. Nigeria ma najwyższy na świecie wskaźnik urodzeń bliźniąt. W Sudanie znajduje się ponad 200 piramid, czyli więcej niż w Egipcie.
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 18.03.2009 23:00

Witam

Chciałem się podzielić z wami moimi wrażeniami z 8-dniowego pobytu w Ghanie na przełomie września i października 2008r. Pracując przez rok dla misji ONZ w Liberii mieliśmy możliwość darmowego lotu samolotem ONZ do Ghany, więc ja i mój kolega Piotrek z tej okazji skorzystaliśmy.

Ghana nie jest może taka ciekawa jak Kenia czy Tanzania, ale jest również warta zwiedzenia. Jest to pierwsze afrykańskie państwo, które uzyskało niepodległość od kolonizatorów w 1957r. Ghana wyróżnia się pośród krajów afrykańskich relatywnie wysokim stopniem rozwoju i w zachodniej Afryce jest ona uważana za modelowe państwo afrykańskie.
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 18.03.2009 23:15

Dzień 26 września 2008r. zaczął nam się bardzo wcześnie rano. Samolot mięliśmy o godz. 8:00 z lotniska Roberts International, które jest położone jakieś 60 km od stolicy Liberii - Monrowii.

Wstaliśmy wiec o 5:30 aby zdążyć dojechać i nie spóźnić się na check-in. Pogoda, jak to zwykle w trakcie pory deszczowej w Monrowii, nieciekawa, wiec byliśmy trochę przestraszeni, że jeśli tak samo będzie lać w Ghanie, to niewiele zobaczymy.

Obrazek Obrazek

Na lotnisku czekał na nas nasz największy misyjny samolot, czyli Boeing 757. Ludzi było niewiele, jakieś 60 osób, tak wiec samolot był zapełniony w jakiejś 1/3. W trakcie lotu, który trwał 1 h 45 min, spałem jak zabity.
Stolica Ghany - Akra przywitała nas piękną słoneczną pogodą (mimo końca pory deszczowej) i całkiem niebrzydkim i nowoczesnym terminalem na lotnisku Kotoka International. Po wypełnieniu druczków imigracyjnych i sprawdzeniu wiz i paszportów, odebraliśmy bagaż i widząc kilka bankomatów, próbowałem wypłacić jakieś pieniądze. Niestety wszystkie bankomaty na lotnisku obsługiwały tylko karty Visa, a ja mam Mastercarda wiec kasy pobrać się nie udało. W Ghanie walutą jest 1 cedi, który ma wartość prawie jednego dolara (1 dolar = 1,3 cedi). Wymieniliśmy wiec trochę dolarów w lotniskowym kantorze, aby starczyło na początek.

Potem udaliśmy się do jakiegoś baraczku obok lotniska, gdzie nas skierowano, aby kupić karty SIM do naszych telefonów. Kupiliśmy 2 karty SIM (dla nas obydwóch) oraz dwie karty doładowujące po 7,5 cedi. Jednak w hotelu okazało się ze zamiast dwóch kart po 7,5 cedi, jedna jest po 4,5 cedi. Nie sprawdziliśmy przy kupnie i daliśmy się oszukać...

Dojazd w Akrze jest sprawą bardzo prostą: jest pełno taksówek (z charakterystycznymi żółtymi błotnikami), jeżdżą też minibusy nazywane tutaj "tro-tro". Taksówki zazwyczaj trąbią na klientów, a już szczególnie na białych. Trzeba ustalić cenę przed wejściem do taxi, bo ceny wstępne są zazwyczaj 2-3 razy większe od tych, które powinniśmy zapłacić. Wzięliśmy wiec taxi i po jakimś czasie (korki w Akrze) znaleźliśmy się w hotelu. Nie wiedząc jak daleko jest hotel od lotniska zgodziliśmy się na 6 cedi, okazało się, że nie powinniśmy zapłacić więcej jak 3 cedi. Ale co do cen to dopiero się uczyliśmy, na początku zawsze jest trudno.

Hotel znajdował się na terenie kompleksu nazywanego Army Officers' Mess. Dostaliśmy osobne pokoje z klimatyzacja, dużym łóżkiem, łazienką z ciepłą wodą i wszystko to za zaledwie 20 dolców za noc. Po wzięciu prysznica zeszliśmy na dwór, aby zjeść obiad. Jedzenie jest serwowanie na dworze pod zadaszeniem. Miejscowe piwo Star 0,65l kosztowało 1 cedi, kawa z mlekiem 2 cedi, a nasz obiad (naprawdę duża porcja pieczonego kurczaka z frytkami i sałatką) - 6 cedi. Porcje były duże, piwo dobre i chłodne a kawa smaczna, wiec z lenistwa (i chyba trochę z szoku po przylocie z biednej i brudnej Liberii) tak spędziliśmy pół dnia, aż do wieczora, decydując się pójść "na miasto" dopiero nazajutrz.

Nazajutrz rano mięliśmy trochę problemów ze wstaniem (coś kolo 9:00 wydawało się za wcześno), no ale w końcu nie przyjechaliśmy tutaj spać. Po śniadanku i obowiązkowym naszym ulubionym piwie Star, poszliśmy "na miasto". Uzgodniliśmy, że jak tylko się da, będziemy chodzić piechotą, gdyż w ten sposób możemy bliżej obcować z miastem i więcej obejrzeć niż z taksówki. Piotrek posiadał bardzo dobry przewodnik o Afryce wydawnictwa Lonely Planet, gdzie wszystkie ciekawe miejsca były opisane i zaznaczone.

Obrazek Obrazek

Akra to bardzo ładne i nowoczesne miasto, wszędzie jest prąd (nie to co w Monrowii), nie widać zrujnowanych domów, są ładne asfaltowe ulice i chodniki z kostki. Palmy i egzotyczna roślinność sprawiały ze czułem się jak na południu Europy, tylko coś ludzie na około mieli ciemniejszy kolor skóry. Ghana to także kraj dumy, złota i Boga. Bo Bóg tutaj jest wszędzie. Można znaleźć salon fryzjerski "Bóg jest miłością", kantor wymiany walut "Jezus cię kocha" a co jest napisane na taksówkach to juz ciężko spamiętać ("Bóg mnie prowadzi", "Pan mnie uchowa" itp.). Ghańczycy to bardzo przyjaźni ludzie, skorzy do rozmowy i przede wszystkim do tańca. Ghana jest ojczyzną jednych z bardziej znanych afrykańskich muzyków, a karaibskie reggae wywodzi się niejako z Ghany, bo to na Karaiby wywieziono najwięcej niewolników z tego rejonu Afryki.

Obrazek Obrazek

Ghana jest tez sławna z Kente czyli tkanego w różne wzory materiału. Wzory są różne, kolorowe i każdy z nich ma jakieś znaczenie. Robione są z tego ubrania dla mężczyzn, kobiet jak i różnego rodzaju obrusy, pamiątki itp.

W trakcie naszego łażenia po Akrze dotarliśmy także do budynku poczty, skąd wysłałem do domu pocztówki. Pracownik zapewniał mnie, że powinny dotrzeć w ciągu 2 tygodni do Polski (dotarły i to nawet wcześniej). Spędziliśmy wiec cały dzień łażąc po Akrze (Muzeum Narodowe, Makola Market, Plac Niepodległości, Centrum Sztuki) i wieczorem, otrąbieni w ciągu dnia chyba ze 100 razy przez taksówki, kolo 21:00 wróciliśmy zmęczeni do hotelu, aby zjeść pizzę i wypić naszego ulubionego Stara. A potem już tylko ciepły prysznic i spać

cdn...
Ostatnio edytowano 19.03.2009 14:28 przez miejski, łącznie edytowano 2 razy
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 18.03.2009 23:28

No super, w Ghanie cromaniaków chyba jeszcze nie widzieli. :D

Pisz , pisz :wink: i dodawaj dużo zdjęć, dla mnie to egzotyka :D
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 18.03.2009 23:38

Witaj Hubercie!
Twoja kolejna relacja znów zapowiada się bardzo obiecująco. Zapisałam się do grona czytających. A tak na marginesie .... ale masz ciekawą pracę 8O . Pozdrawiam !
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 19.03.2009 00:24

krakuscity napisał(a):No super, w Ghanie cromaniaków chyba jeszcze nie widzieli. :D

No .... tu nas jeszcze nie było :D
Czekam na cd ...
Pozdrav.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 19.03.2009 00:34

Witam,

I ja czytam z zaciekawieniem :) ...

Pozdrawiam,

PAP
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.03.2009 01:03

Cromaniak w Afryce :roll: wielce obiecujące :lol: :lol:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 19.03.2009 08:07

Ghany to jeszcze nie było,dawaj dalej.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.03.2009 08:42

A ja najpierw przeczytałem, że to Gabon będzie :D :wink:
No to przecieramy nowe szlaki.
Czekam z niecierpliowścią na c.d.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.03.2009 10:30

Dołączam do czytających :lol:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.03.2009 11:37

Na drugim zdjęciu (obok tego z samolotem) widać po prawej jakieś ładne trybuny - co tam było?
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 19.03.2009 14:26

JacYamaha napisał(a):Na drugim zdjęciu (obok tego z samolotem) widać po prawej jakieś ładne trybuny - co tam było?

To Plac Niepodległości. Odbywają się tam różne odświętne imprezy i parady wojskowe.

Obrazek
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 19.03.2009 14:53

Czyli taki sambodrom :wink: i 1 maja też obskoczą :)
Już się zamykam i czekam na c.d.
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 19.03.2009 15:26

Czekam na ciąg dalszy.
Pozdrawiam
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 19.03.2009 15:32

To i ja jestem, czytam i czekam na CD zżerana przez ciekawość :D Dołączam do opinii Ewy, że chyba masz baaaardzo ciekawą pracę!

A o Liberii też coś będzie? Napisz koniecznie - o ile jest taka możliwość :D

I jeszcze jedno:
miejski napisał(a):Ghana nie jest może taka ciekawa jak Kenia czy Tanzania, ale jest również warta zwiedzenia. Jest to pierwsze afrykańskie państwo, które uzyskało niepodległość od kolonizatorów w 1957r. Ghana wyróżnia się pośród krajów afrykańskich relatywnie wysokim stopniem rozwoju i w zachodniej Afryce jest ona uważana za modelowe państwo afrykańskie.

Modelowe, bo radzi sobie sprawniej z demokracją w odróżnieniu od innych krajów Czarnej Afryki? Tak się tylko upewniam.

Bardzo to wszystko ciekawe. Czekam!
Ostatnio edytowano 19.03.2009 15:34 przez U-la, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Afryka

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies