Ehhhh
Mój ulubiony przepis - znaleziony kiedyś w sieci
Przetestowany na rodzinie i gościach
Przeżyli i podobno smakowało
1 opakowanie krewetek (ok. 30 szt)
500 ml słodkiej śmietanki UHT
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku (oba pęczki w rozsądnych rozmiarach
raczej odbiegających gabarytami od snopów zboża
)
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka masła do smażenia (może byc więcej)
sól, biały pieprz do smaku
Krewetki należy opłukać, wrzucić do garnka na rozgrzane, rozpuszczone masełko, posolić, zamieszać,nakryć pokrywką i zmniejszyć ogień.
Niech się dusi.
W międzyczasie obrać czosnek a następnie wycisnąć go
do duszących się krewetek.
Posiekać drobno pietruszkę i koperek.
Jak krewetki "dojdą" - zalać je śmietaną, zagotować
(nie zapominać o mieszaniu bo śmietanka sie przypali),
wrzucić do garnka posiekane "zielsko" i gotować na małym ogniu jeszcze
ok. 2-3 minut. Oczywiście doprawić do smaku białym pieprzem i solą
Gotowe! Krewetki wyciąga się z sosiku najlepiej palcami a
sosik wybiera bagietką
Dobar tek !
Przepis na odrobinkę mniej kaloryczne
Składniki:
- krewetki królewskie
- masło
- czosnek świeży
- natka pietruszki
- szczypta soli
Sposób przyrządzania:
Rozgrzać masło na patelni, ułożyć świeże krewetki,
wgnieść trzy ząbki czosnku i
po dwóch minutach wrzucić posiekaną natkę.
Smażyć ok. 6 minut, nie dłużej.
Podawać z białym lub różowym winem.
i jeszcze ...
krewetki z sosem czosnkowym
Składniki:
ok. 60 dag krewetek w pancerzu
oliwa z oliwek
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Na zimną oliwę wrzucić drobno posiekany czosnek a następnie krewetki. Smażyć przez ok. 1 min, ciągle mieszając. Na koniec przyprawić solą oraz pieprzem i dodać drobno posiekaną, natkę pietruszki.
Sos: majonez wymieszać z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem.
Sama sobie narobiłam smaka