Zakładam nowy wątek, bo nie znalazłem tematu do podczepienia.
Swoje ostatnie zdjęcia z Czarnogóry prezentowane w moim wątku Gorące wrażenia z Czarnogóry przed wysłaniem na galerię w Picasie poddałem obróbce geokodowania. Ślady tras samochodowych i pieszych mam zarejestrowane w swoim GPSie, a kojarzenie daty zdjęcia z pozycją ze śladu wykonałem w nakładce do programu Lightroom. Przy braku danych można to robić ręcznie - tutaj Picasa jest lepiej sprzęgnięty z GoogleEarth.
W razie zainteresowania mogę się podzielić doświadczeniami z tego zakresu.
Ponieważ miałem pytania jak przy przeglądaniu galerii zdjęć udostępnionej w webowej wersji Picasa oglądać zdjęcia na tle mapy, więc wyjaśniam w tym miejscu (aby nie zaciemniać wrażeń z podróży szczegółami technicznymi).
Po wejściu w moją galerię z Czarnogóry na Picasa mamy widok zbiorczy slajdów:
Należy kliknąć w link Wyświetl mapę (z prawej strony pod mapką). Jeżeli oglądamy pojedyncze zdjęcie, to link brzmi Wyświetl mapę albumu. Lista slajdów zwęzi sie do trzech kolumn, a mapka się powiększy wypełniając okno.
Można teraz kliknąć w wybrane zdjęcie po lewej (albo w miniaturkę zdjęcia na mapie), aby wyświetlic to zdjęcie w "dymku".
Teraz możemy za pomocą suwaka na mapie z lewej strony ustawić dobre powiększenie, a za pomocą przycisków na mapie z prawej strony wybrać obraz z mapy, z satelity lub z obrazu terenu.
Za pomocą strzałek nad zdjęciem w dymku możemy przesuwać się do następnych zdjęć. Mapa przesunie się w razie potrzeby sama. Można użyć automatyczne odtwarzanie, ale czasem trzeba będzie zmnieniać skalę i obraz, aby lepiej widzieć kontekst geograficzny, więc zalecam przeglądanie ręczne.
W ten sposób możecie podróżować prawie razem z nami!