Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Leasing

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
izabell
Podróżnik
Leasing

Nieprzeczytany postnapisał(a) izabell » 18.01.2009 13:52

Mam samochód w leasingu. W dowodzie rejestracyjnym oczywiście wpisany jest leasingodawca, zatem moje pytanie brzmi czy potrzebuje jakieś inne dokumenty oprócz dowodu rejestracyjnego?
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 18.01.2009 14:36

izabell napisał(a):Mam samochód w leasingu. W dowodzie rejestracyjnym oczywiście wpisany jest leasingodawca, zatem moje pytanie brzmi czy potrzebuje jakieś inne dokumenty oprócz dowodu rejestracyjnego?

O tym było już na forum... :evil: kłania się opcja szukaj :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.01.2009 14:40

Dwa lata temu mieliśmy ten sam problem, wtedy też szukałam odpowiedzi na forum- znalazłam przez opcję szukaj :twisted:
Teraz z doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że nie potrzebowaliśmy żadnych dodatkowych dokumentów, ale też nikt za bardzo w dowód nie spoglądał. Gdyby ktoś zaczął dokładnie studiować dokumenty samochodu, to może i przydałoby się zaświadczenie o "możliwości korzystania z samochodu takiego i takiego, o nr rejestracyjnym takim i takim"- mieliśmy takie w tym roku- oczywiście napisane po polsku :) Na szczęście nie było potrzebne.
izabell
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) izabell » 18.01.2009 14:53

Za dużo tych wątków i się gubię :) Sorrki :)
izabell
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) izabell » 18.01.2009 14:55

Tylko jeszcze jedno pytanie. Jak długo takie upoważnienie jest ważne?
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 18.01.2009 14:56

izabell napisał(a):Za dużo tych wątków i się gubię :) Sorrki :)

izabell napisał(a):Tylko jeszcze jedno pytanie. Jak długo takie upoważnienie jest ważne?

Kolejny wątek bez kłopotu znaleziony... :wink:

Upoważnienie jest ważne w zależności na jak długo je wykupisz :D
izabell
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) izabell » 18.01.2009 15:20

Dziękuję pięknie za odpowiedzi :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.01.2009 16:51

Przesadziłeś jorgus z tym traktowaniem izabel z buta...znaczy z wyszukiwarki :wink: jeden wątek z 2006 ,jeden z 2007...z jednego praktycznie nic nie wynika,w drugim z pyskówki cos tam można wyłowić :twisted:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 18.01.2009 17:08

jorgus111 napisał(a):Upoważnienie jest ważne w zależności na jak długo je wykupisz :D

Z tym wykupieniem to bez przesady. Mój mąż ma samochód służbowy, samochód jest wzięty przez firmę w leasing, mąż ma tylko upoważnienie dane przez firmę, że może użytkować samochód. Jeździ po całej Europie i nigdy nie było z tym problemów, nie było potrzeby wykupienia żadnego dokumentu.
izabell
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) izabell » 18.01.2009 19:06

Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Musze w takim razie udać się do firmy użyczającej samochód :)
tomek99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomek99 » 18.01.2009 19:42

Jeżdżę po różnych krajach w Europie autami firmowymi - zarejestrowanymi na firmę bądź będącymi w leasingu, i jeszcze nigdzie (poza Ukrainą i Łotwą przed 2004r.) nie zdarzyło się aby gdzieś poproszono o jakieś upoważnienia. Prawo jazdy + dowód rej. + ważne ubezpieczenie - to jest komplet dokumentów. Pamiętaj, że zaświadczenie z leasingu będzie wskazywało na firmę - jako leasingobiorcę, więc - idąc tym tropem - wartoby również mieć upoważnienie z firmy :)
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 19.01.2009 07:57

hepik napisał(a):jeden wątek z 2006 ,jeden z 2007...

Ale w temacie upoważnienia na pożyczony pojazd nic się nie zmieniło :wink:
A to czy ktoś go posiada czy nie to jest inna sprawa... :)
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 19.01.2009 08:09

Roksa_ napisał(a):
jorgus111 napisał(a):Upoważnienie jest ważne w zależności na jak długo je wykupisz :D

Jeździ po całej Europie i nigdy nie było z tym problemów, nie było potrzeby wykupienia żadnego dokumentu.

To dobrze :)
Ciekawe co by było jakby na którejś granicy "służbista" :wink: poprosił o taki dokument wypisany na odpowiednim druku... :?: - odpowiedziała byś mu że wszyscy z forum CRO też jeżdżą bez takiego upoważnienia :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 19.01.2009 10:51

Nie, bo myślę, że taki dokument nie jest niezbędny i, że jeżeli firma wysyła męża za granicę tylko z upoważnieniem wypisanym przez firmę, to jest to wystarczająca informacja o tym, że może użytkować samochód.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 19.01.2009 11:18

Roksa_ napisał(a):Nie, bo myślę, że taki dokument nie jest niezbędny i, że jeżeli firma wysyła męża za granicę tylko z upoważnieniem wypisanym przez firmę, to jest to wystarczająca informacja o tym, że może użytkować samochód.

Nie prawda... :!: po prostu nikt tego nie sprawdza, z resztą jak i innych dokumentów :wink:
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone