Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Chorwacja w marcu

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ks
Podróżnik
Chorwacja w marcu

Nieprzeczytany postnapisał(a) ks » 13.01.2009 23:17

Kochani - mam do wykorzystania jeszcze tydzień urlopu :) muszę to zrobić do końca marca jak wiadomo, a ponieważ mieszkamy w okolicach Katowic chciałbym te parę dni koniecznie wykorzystać na dotlenie organizmów mojej rodzinki. Moją pierwszą myślą był wypad nad nasze dobre polskie morze - w pierwszym lub drugim tygodniu marca. Wiadomo, że będzie chłodno, ale nam głównie zależy na czystym powietrzu i możliwości spędzania jak największej ilości czasu na spacerach.
Wrzucając w mapgo trasę od nas nad Bałtyk do różnych miejscowości zawsze wychodzi mi około 700 km w jedną stronę - naszymi polskimi drogami, więc w tej sytuacji naturalną koleją rzeczy jest pojawienie się myśli o wyjeździe do Chorwacji.
Byliśmy w wakacje w okolicach Trogiru, długość trasy ok. 1150 km autostradami, więc podejrzewam, że czasowo dojazd z Katowic nad Bałtyk i do Chorwacji wyjdzie zupełnie podobnie.

Tylko teraz moi drodzy - czy warto wybrać się do Chorwacji pod koniec zimy? Czy apartamenty są dogrzewane - nie zwróciłem na to uwagi w lecie - ale kaloryferów nie widziałem - a pojedziemy z małym dzieckiem, więc raczej jakaś rozsądna temperatura w pokoju byłaby wskazana. No, chyba, że nie jest już bardzo zimno w Chorwacji początkiem marca?

Skłaniam się ku wyjazdowi nad bogaty w jod Bałtyk zimową porą, ale sentyment do Chorwacji jednak mocno daje o sobie znać.

Dodam, że w marcu niekoniecznie chciałbym jechać od razu na samo południe Chorwacji - na Dalmację rezerwuję czas w lecie :) - ale czy np. na Istrii w marcu jest coś ciekawego do roboty - bo wiadomo, że plażowanie raczej odpada.

Za każdy głos w tej sprawie będę wdzięczny.

Pozdrav
Krzysiek
Ostatnio edytowano 14.01.2009 00:13 przez ks, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 13.01.2009 23:51

Marzec - zwłaszcza na Istrii raczej słotny jest... Może zaskoczyć przyjemnym słoneczkiem, albo... wiatrami, ulewami, a także śniegiem - zwłaszcza w trasie...
Ale jeśli Ci nie przeszkadza, że pogoda może przez 3 dni kompletnie nie nadawać się do wyjściubienia nosa z domu - to no problem :)
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 17.01.2009 17:18

Byłem w tamtym roku w lutym na Istrii. Pogoda była super. W dzień słoneczko i około 15 stopni na plusie. Woda też ok. 14-15 stopni. Nawet wszedłem do morza.

Co do noclegów, to możesz mieć problemy z kwaterami. Ja się nastawiałem na hotel, ale one wszystkie są sezonowe. Był jakiś jeden otwarty w Porecu, ale nie mieli pokoi :)

W końcu znalazłem pokój (apartament) W Rovinj, który mi wynajęli. Był naprawdę fajny, w starym kamiennym domu. Ogrzewany był grzejnikiem olejowym i wspomagaliśmy się także klima, którą ustawiliśmy na grzanie.

Jadąc tam w tym terminie weź pod uwagę bardzo duże różnice temperatur pomiędzy dniem i nocą. Tak jak pisałem, w słoneczne południe dało się na chwilę wejść do morza, ale wieczorny spacer, który się przeciągnął, wymagał ciepłych ciuszków :)

Wyjazd o tej porze roku jest super dla tych, którzy faktycznie chcą odpocząć. Turystów niewiele wtedy jest, głównie jakieś starsze pary ze Słowenii i Włoch. W knajpkach super jedzonko, bo jedzą głównie miejscowi :)

Jeśli masz jeszcze jakieś pytanie, to śmiało ... :)
Ostatnio edytowano 17.01.2009 17:49 przez maciogg, łącznie edytowano 1 raz
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 17.01.2009 17:37

Obrazek
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 17.01.2009 17:45

Obrazek
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 17.01.2009 17:46

Obrazek
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 17.01.2009 17:46

Obrazek
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 17.01.2009 17:47

Obrazek
maciogg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciogg » 17.01.2009 17:48

Obrazek
Aniuśka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aniuśka » 01.02.2011 07:20

Dzięki za informacje. Zależy mi głównie na odpoczynku, zwiedzaniu i ciekawych fotkach. Byłoby miło, gdyby nie padało. Domyślam się, że przełom marca i kwietnia to nie czas na plażowanie. Chodzi o to, gdzie będzie relatywnie ciepło i słonecznie. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam najserdeczniej.
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 01.02.2011 07:27

pomysł naprawde ciekawy z wyjazdem w tym terminie :P
Aniuśka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aniuśka » 01.02.2011 09:25

anubis2423 napisał(a):pomysł naprawde ciekawy z wyjazdem w tym terminie :P

W takim terminie mam urlop. Bardzo potrzebuję gdzieś wyjechać i odpocząć, a Chorwacja wydaje mi się naprawdę interesującym krajem. Drugi raz mam zamiar pojechać w lipcu lub sierpniu, kiedy będę mogła wykorzystać resztę wolnego w pracy. Pozdrawiam.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 02.02.2011 22:40

To zapraszam do nas w marcu
RafałSC
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RafałSC » 03.02.2011 22:06

Ja byłem w zesżłym roku pod koniec lutego i na 10 dni 3 dni lało, a pozostałe temp ok 12 -15stC a nawet pod 19cie w południe.
W tym roku też chcemy sie wybrac potrenowac. Ale jak jedziesz to proponuje samo południe - Dalmacja, Dubrovnik itp
No i te pustki na plażach....
Ale koledzy byli 2 tyg. po nas w połowie marca i już mieli zdecydowanie lepszą pogodę.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone