napisał(a) Ewa Zuber » 09.11.2008 16:01
Letnie wakacje w Szwajcarii wymyśliliśmy razem z moja rodzinką po obejrzeniu kilku programów pt. Podróże szwajcarskimi kolejami. Ponieważ jesteśmy pracownikami budżetówki należało się wcześniej rozejrzeć za tańszymi miejscami noclegowymi. Najbardziej urządzał nas apartament z kuchnią. Tak też skorzystałam z moich wcześniejszych doświadczeń i sprowadziłam poprzez stronę
www.mojaszwajcaria.pl wszelkie potrzebne mi materiały. Otrzymałam pakiet materiałów informacyjnych dotyczących zakwaterowania, wycieczek, plany miast, informacje o szwajcarskim systemie podróżowania. Zdążyłam się zorientować, że mieszkanie można znaleść w dość rozsądnej cenie, ale komunikacja jest niestety droga. Ale o tym trochę później.
Jako miejsce docelowe wybraliśmy Berneński Oberland - region Interlaken.
Zamieszkaliśmy w Habkern, małej górskiej miejscowości położonej na wysokości 1100 m npm. , oddalonej od Interlaken o 7 km. Nasz dom to typowy chalet , z pełnym wyposażeniem,. Wynajęcie tego domku ( zajmowaliśmy cały parter) kosztowało nas dokładnie 530 CHF/ 7 dni / 4 osoby - co wynosi około 1050 złotych. Jak na ceny szwajcarskie - dosyć tanio. Właścicielka nie mogła być przy tym kiedy przyjechaliśmy, więc zostawiła klucz pod wycieraczką. Byłam zaskoczona takim zaufaniem do obcych. Codziennie rano zjeżdżaliśmy do Interlaken Ost, tam na parkingu zostawialiśmy samochód i dalej tylko poruszaliśmy się komunikacją na posiadany bilet.
Poniżej zdjęcie domu, w którym mieszkaliśmy :
domki w sąsiedztwie
widok z naszego balkonu
Bazę wypadową mieliśmy świetną, teraz czas na wędrówki i zwiedzanie.
Rozpoczęliśmy od Lucerny... cdn