Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

przewodnik po Chorwacji

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
entrada
Globtroter
przewodnik po Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) entrada » 22.08.2008 21:29

Witam,

czy moglibyście mi polecić jakiś dobry przewodnik po Chorwacji? Dużo czytałam odn. różnych wydawnictw i nie chciałabym wyrzucić pieniędzy w błoto :?

Pozdrawiam! :)
MPaulo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MPaulo » 22.08.2008 21:43

Nie będę oryginalny - Pascal.
entrada
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) entrada » 22.08.2008 21:47

MPaulo napisał(a):Nie będę oryginalny - Pascal.

No widzisz, ja akurat o Pascalu złe rzeczy słyszałam - że nie ma konkretnych informacji, że są nieporęczne i trudno w nich cokolwiek odszukać... :(
MPaulo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MPaulo » 22.08.2008 22:05

Nie mam zamiaru niczego reklamować, a niestety na coś trzeba się zdecydować...
Ja byłem z Pascala zadowolony - rzetelne informacje, sprawdzone. Może ktoś poleci jakieś inne wydawnictwo - ja nie mogę, bo nie znam.
W ogóle z przewodników korzystałem tylko dwa razy - przed Chorwacją i Krymem, właśnie z Pascala. W innych przypadkach - internet lub przed erą www inni ludzie...
Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.
cerber
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cerber » 22.08.2008 22:55

entrada napisał(a):Witam,

czy moglibyście mi polecić jakiś dobry przewodnik po Chorwacji? Dużo czytałam odn. różnych wydawnictw i nie chciałabym wyrzucić pieniędzy w błoto :?

To jest najlepszy przewodnik po Chorwacji - www.cro.pl
:papa:
entrada
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) entrada » 23.08.2008 07:43

cerber napisał(a):
entrada napisał(a):Witam,

To jest najlepszy przewodnik po Chorwacji - www.cro.pl
:papa:

:lol: Nie wątpię :lool: Ale jego do kieszeni nie wezmę :wink:

A czy ktoś może sprawdzał wyd. Bezdroża?
ZAJEC
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 23.08.2008 09:47

Cześć entrada i sam sobie odpowiedziałes ,oczywiście ,że Bezdroża przewodnik napisany przez Zuzannę Brusić i Salomeę Pamuła "Chorwacja w kraju lawendy i wina".Nie wspomnę już o tym ,że jestem posiadaczem egzemplarza z dedykacją Zuzy.Jezeli wejdziesz na stronę społeczność to w podstronie IV Krakowsko-Ogólnopolskie jesienne spotkanie Cromaniaków w poście wysłanym przez zygi (23.11.07) umieszczone jest zdjęcie Zuzy prowadzącej konkurs na temat wiedzy o Chorwacji w trakcie tego spotkania.
Pozdrav ZAJEC
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 23.08.2008 10:07

Dla mnie najlepszym przewodnikiem jest internet. Zawsze mam przed wyjazdem wydrukowane stosy kartek papieru z prywatnymi opiniami. To lepsze niż przewodnik.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 24.08.2008 20:31

entrada napisał(a):No widzisz, ja akurat o Pascalu złe rzeczy słyszałam - że nie ma konkretnych informacji, że są nieporęczne i trudno w nich cokolwiek odszukać... :(

Zamiast słuchać, trzeba przejrzeć :wink: A kupić najlepiej dwa różne, bo się uzupełniają. Zresztą zależy czego od przewodnika oczekujesz, jeśli informacji o tym co warto zobaczyć to kupuj, jeśli aktualnych cen, oceny lokali itp to zaufaj opiniom internautom :)
kiwigirl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiwigirl » 25.08.2008 13:16

ja polecam lonely planet. obecnie w obiegu jest wersja napisana w 2007. autorką jest kobitka która najpewniej nadawałaby sie na cromaniaczkę ;) jeździ sama i opisuje, sprawdza itp.

lonely planet tak w ogóle to sprawdzona seria, regularnie update'owana, w tym przez samych turystów.

jak ktoś lubi zwiedzać na własną rękę i wazniejsze dla niego od rad "technicznych" typu jak się dostać co i gdzie itp, sa informacje co oznacza posążek i dlaczego ten dach to taki a nie inny - polecam przewodniki Wiedzy i życia.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.08.2008 14:43

Wkleiłem ale jest osobny post na ten temat. ......"Ciemna strona raju".
Swoje przekierunkowania wymazuję.
entrada
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) entrada » 26.08.2008 16:45

kiwigirl napisał(a):ja polecam lonely planet. obecnie w obiegu jest wersja napisana w 2007. autorką jest kobitka która najpewniej nadawałaby sie na cromaniaczkę ;) jeździ sama i opisuje, sprawdza itp.

lonely planet tak w ogóle to sprawdzona seria, regularnie update'owana, w tym przez samych turystów.

jak ktoś lubi zwiedzać na własną rękę i wazniejsze dla niego od rad "technicznych" typu jak się dostać co i gdzie itp, sa informacje co oznacza posążek i dlaczego ten dach to taki a nie inny - polecam przewodniki Wiedzy i życia.

Mam Lonely Planet, ale akurat nie dotyczny tej części świata ;) Wiesz, wydawało mi się, że LP to dobra seria, ale po tej ostatniej aferze to już nie wiem co o nich myśleć :roll:
Ostatnio edytowano 26.08.2008 16:49 przez entrada, łącznie edytowano 2 razy
entrada
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) entrada » 26.08.2008 16:47

caal napisał(a):
entrada napisał(a):No widzisz, ja akurat o Pascalu złe rzeczy słyszałam - że nie ma konkretnych informacji, że są nieporęczne i trudno w nich cokolwiek odszukać... :(

Zamiast słuchać, trzeba przejrzeć :wink: A kupić najlepiej dwa różne, bo się uzupełniają. Zresztą zależy czego od przewodnika oczekujesz, jeśli informacji o tym co warto zobaczyć to kupuj, jeśli aktualnych cen, oceny lokali itp to zaufaj opiniom internautom :)

Zależy mi na informacjach odn. kraju i zabytków, nie cen :)
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 26.08.2008 18:51

To kup Pascala i Wiedzy i Życia, albo Bezdroża. Będą się uzupełniać i będzie ok :)
kiwigirl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiwigirl » 27.08.2008 12:37

[quote="entradaale po tej ostatniej aferze to już nie wiem co o nich myśleć :roll:[/quote] a o czym mówisz ? jaka oafera ? kurcze ja jak zwykle nic nie wiem ........... :oops:
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

przewodnik po Chorwacji
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone