Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

TUCEPI 2008 - dużo fotek

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tgrysik
Podróżnik
TUCEPI 2008 - dużo fotek

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgrysik » 23.07.2008 22:09

To był nasz drugi raz w Chorwacji. Pierwszy był na wyspie KRK - zjeździliśmy całą. Tym razem plan był taki, że stopniowo zjeżdżamy na południe, tzn. tym razem wyspa RAB. No ale w sumie nie wiem czemu się zniechęciłem i BAAARDZO DOBRZE! :D Do końca nie wiedzieliśmy gdzie trafimy - ile damy rady jechać, no i gdzie nam się spodoba. Sporo czytałem na forum o zaletach Tucepi i właściwie żona mnie namówiła, ale po kolei i zwięźle.

Wyjazd 6 lipca o 21-wszej z Katowic. Trasa: Katowice - Ustroń - Leszna G. - Cadca - Zilina - Bratysława - 86 - Letenye - Zagrzeb - Bibinje - Tucepi - korków brak.
Skład: 2 os. dorosłe + 2 -ka dzieciaków (4 i 6 lat).
W Zagrzeb - Sesvete o 7-mej rano, tam pierwsze tankowanie. Ok. 12-tej Bibinje przerwa na kawe w porcie i zastanowienie się gdzie jechać dalej. Ok. 14-tej Tucepi, ok 15-tej apartament na Dracevice. Cena za apartament 55Euro - 3-osobowy bez klimy, aneks kuchenny na tarasie.

Były to moje pierwsze wakacje, kiedy auto stało tydzień bez ruszania. Bardzo nam się spodobało Tucepi i już wiem gdzie pojedziemy za rok :)
Do pełni szczęścia brak jakiejś urokliwej starówki i zbyt dużo ludzi, ale znośnie. Miejsce żeby coś zjeść można było znaleźć bez problemu - eny przystępne - piwo było już za 12,50KN. Polecam restaurację Kastelet - bardzo dobre jedzenie, nie drogo, tylko jak byliśmy 2 razy, to czekaliśmy prawie godzinę na jedzenie.

Plaża jak dla mnie idealna - przyjemny cień, woda ciepła - po prostu SUPER! Chodziliśmy na plaże w okolicy boisk koło hotelu Neptun.
Jedyne co mnie później denerwowało jak się zagęściło - bo na początku nie było tylu ludzi, to pety porzucane byle gdzie na plaży. Przy nas grupa ze wschodu paliła, kipowała i zostawiała pety koło swojego ręczniki - było tego mnóstwo - fuuuj :evil:

Tak jak pisałem przez pierwszy tydzień błogie lenistwo - tego nam trzeba było.

A oto foty:
Zjazd z autostrady na Makarską:
Obrazek

Okolice hotelu Neptun i porażający widok na Biokovo:
Obrazek

Biokovo z Dracevice:
Obrazek

Zachód słońca...:
Obrazek

Port i fontanna - ulubione miejsce zabaw dzieciaków - później wyłączony został program, gdzie sikały te zewnętrzne sikawki, bo dzieciaki je przestawiały na zewnątrz:
Obrazek

Zapierający dech w pierściach widok na Tucepi i Biokovo:
Obrazek

Plaża i krystaliczna woda:
Obrazek

Częste goście na plaży - wiadomo czemu:
Obrazek

Mecz piłki wodnej w porcie w Tucepi - klub Dupin - młodziki - mają bardzo nerwowego trenera - nieźle się wydzierał :)
Obrazek

Pewnego dnia leżymy sobie na plaży, a tu TV Nova kogoś szuka, no i znalazła - 3 ręczniki od naszego jak gdyby nigdy nic opalał się Ivan Rakitic - pomocnik drużyny Chorwacji - oczywiście jak robiłem to zdjęcie to na 100% nie wiedziałem kto to, ale mój gospodarz rozpoznał:
Obrazek

Jedno z ulubionych zajęć wieczornych dzieciaków:
Obrazek

Tutaj mecz międzynarodowy Tucepi - Neum - dorośli:
Obrazek

Gdzieś koło 7:30 pewnego dnia zaczął budzić mnie huk samolotów - tak po pół godziny zwlokłem się z łóżka i patrze, a tu mi nad domem coś lata - po następnej godzinie - co to może być, może jakieś ćwiczenia - mieliśmy okno w kierunku morza - wychylam się przez poręcz, a ludzie patrzą w drugą stronę - no więc wyszedłem na ulicę i się okazało że dosyć blisko się pali i 3 samoloty tankowały wodę w morzu i potem gasiły pożar. Na ten dzień mieliśmy zaplanowaną wycieczkę do Splitu i pojechaliśmy - pożar faktycznie szybko ugaszono bo do ok. 15-tej.

Tankujący samolot - gospodarz powiedział: atrakcja turystyczna
Obrazek

Ktoś obserwował z hotelu Jadran - tam te samoloty bardzo blisko leciały - może to ktoś z forumowiczów?:
Obrazek

Lądujący samolot:
Obrazek

Pożar:
Obrazek

Obrazek

Sfinks w Splicie - resztę relacji ze Splitu sobie podarowałem, bo pewnie sporo tego było:
Obrazek

Ujście Cetiny w Omisu do morza. Warto się przejechać kanionem, ale np. w drugą stronę z Zadvarje - przed Zadvarje jest zjazd. I tam polecam zakupić winko - w Tucepi nie było dobrego, na Dracevice kupiłem niby prosek, ale był okropny, na wysokości hotelu Alga - drogie i niedobre. Winko kupiłem po skosztowaniu 12km przed Omisem. Za mną jechała ekipa Hondą z Mikołowa i chyba już mieli sprawdzoną "norkę", bo wynosili cały karton. Aha i można sobie tam załatwić spływ Cetiną za ok. 140KN/os. Można zabrać nawet 3 - letnie dzieciaki. W Tucepi za taki spływ chcą 200KN.

Obrazek

Strażacy pilnowali pogorzeliska ze 2 dni:
Obrazek

Wnętrze hotelu Jadran - podobno specjalnie doprowadzony do ruiny, żeby go tanio kupić. Jest już kupiony i miał być wyburzony, ale władze się nie zgodziły - ma być odnowiony, ale co z tego będzie nie wiadomo. Bardzo dobry punkt widokowy, ale trzeba uważać:
Obrazek

Wodospad Gubavica - reklamują wodospad, ale mnie się wydaje, że dużo większe wrażenie robi ten kanion, a nie ten wodospad. To jest w centrum Zadvarje - trzeba skręcić w lewo - jest tablica, ale 2 razy ją przejechałem. I chyba lepiej być koło południa, bo świeci tam słońce:
Obrazek

Widok na wybrzeże Makarskiej (riwiery): AHHHHHHH
Obrazek

Aha jedną dobę wiał bora - albo bura - na KRK'u miałem to samo, ale było to zimne - no ale na drugi dzień po dużej fali było sporo znalezisk:
Obrazek

Droga do BIH - polecam się przejechać do momentu kiedy skręca w góry - widoki super, droga wygląda tak:
Obrazek

Na sv.Jure nie wjechaliśmy, do BiH też nie pojechaliśmy ze wzgledu na brak paszportów - następnym razem.

Z tej drogi można zobaczyć takie widoki - na pierwszym planie Hvar, na drugim półwysep Plejesac, a na trzecim Korcula:
Obrazek

I jeszcze widok na Tucepi z miejsca gdzie wcześniej stała straż pożarna:
Obrazek

Ufff. To by było na tyle.
Jak będą pytania to chętnie odpowiem.
Wracaliśmy też na jeden raz - wyjazd w piątek 18-tego o 10-tej. Przed tunelami po ok. 1km i spoko. W Tucepi 32 stopnie, w okolicach pierwszego tunelu jakieś 14 stopni i pochmurno a potem deszcz. Na bramkach Lucko 12km korek i 1,5 godziny stania. Przyjazd 5:30 w sobote.[/url]
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 23.07.2008 23:01

Świetne fotki :D
Dzięki ... Pozdrav.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 23.07.2008 23:20

Bardzo dziękuję za relację i fotki. Planuję wyjazd w tamte okolice za rok :D
Pozdrawiam
twardy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) twardy » 23.07.2008 23:53

Super Fotki , ahhh jak chciałbym już wsiąść w auto i jechać do Cro :D
ania_34
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ania_34 » 23.07.2008 23:54

Hej, byliśmy w tym samym czasie - tylko w różnych stronach Tucepi :)
I zachwyt nad Tucepi podzielamy.
Miasto ze starówką miałoby więcej uroku, ale w zamian można zapuścić się w Górne Tucepi.
Makarska ma starówkę, ale wolę spokój Tucepi - niestety, faktycznie w drugim tygodniu było o to trudniej - sezon w pełni :)
Zdjęcia piękne - kiedy ja się nauczę takie robić?
Może wtedy, gdy moja dwulatka przestanie płakać, że mama trzyma coś innego w rękach niż ją :lol:
Naprawdę w tym słońcu nie widziałam, co pstrykam :)
Teraz ja zabieram się za wklejanie zdjęć :)
Pozdrawiam
Anka
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 24.07.2008 07:37

No muszę tam koniecznie wrócić - w ubiegłym roku, w Tucepi nie udało mi się zrobić takich pięknych zdjęć :( , no i fontanna była jeszcze w budowie :D .
Pozdrawiam
tgrysik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgrysik » 25.07.2008 08:31

Dzięki.
W przyszłym roku będę chciał jechać przynajmniej o tydzień wcześniej - może będzie trochę luźniej, chociaż i tak nie było źle - przejechałem przez Brelę i tam to dopiero było...
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 25.07.2008 08:59

Buber napisał(a):No muszę tam koniecznie wrócić - w ubiegłym roku, w Tucepi nie udało mi się zrobić takich pięknych zdjęć :( , no i fontanna była jeszcze w budowie :D .
Pozdrawiam

Szanowny Buberku,
byłeś w Tucepi a dalej w Mostarze. Chciałbym w tym roku również zobaczyć "strażnice mostu". Jak wygląda tam sprawa bezpieczeństwa, parkingu, dróg i gdzie można nabyć jakieś szczegółowe mapy okolicy? To ok godz drogi od Medugorje? może na gg bo wątek jest w innym temacie ?
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 25.07.2008 12:55

Tgrysik :oops: przepraszam za mały OT, który za chwilę nastąpi.

Popiel
Zapraszam do kontaktu mailowego: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl , bo na kompie siedzę nieregularnie. Poza relacją, jest też trochę na FAQ, w dziale trasy przez BiH.
Martiniso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martiniso » 26.07.2008 21:19

Boże jakie przepiękne zdjęcia :D i przykro powiedzieć ale w tym roku mi wakacje w Cro nie wypaliły (tata troszke choruje :( ) ale za to aż miło popatrzeć jak inni wypoczywają
Pozdrawiam Martiniso
dorasoft
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorasoft » 26.07.2008 23:51

Rzeczywiście rewelacyjne fotki, aż chciało by się więcej.

pozdrawiam
tgrysik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgrysik » 27.07.2008 23:01

Dzięki za miłe słowo.
Przygotuje jeszcze parę fotek, które uznam za ciekawe i wkleje, ale już nie dzisiaj bo późno. Nie mam za wiele ciekawych fotek, bo te wakacje spędziłem baaardzo leniwie - zupełnie to do mnie nie pasuje, ale tak było i co ciekawe było mi z tym dobrze :)
kowaaal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kowaaal » 30.07.2008 18:12

Dzięki Tygrysik za relacje-super-o fotkach nie wspomnę.Wybieramy się do Tucepi 22.08 z Będzina i jedziemy w ciemno.Dwie osoby dorosłe i dwoje dzieci.Twój opis podróży bardzo mi się przyda ale mam pytanie o winietki,gdzie kupowałeś?Czy w tym czasie znajdę bez problemu noclegi?Byliśmy w Cro 6 lat temu w Biogradzie w tym samym czasie i nie było problemu z noclegami,czy coś się zmieniło?.Pozdrówka.
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 31.07.2008 00:26

Winiety można kupić na granicy.
Apartamenty bez problemu powinny się znaleźć, to już końcówka sezonu :D 8O
jack007
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jack007 » 31.07.2008 09:22

Witam.
Tylko nie kupuj u nas (czyli po polskiej stronie). Po prostu przejedź na Czeską stronę (ja przeprawiałem się w Cieszynie) i tam kupiłem 9 zł taniej, winietkę miesięczną.

Pozdrawiam
Jacek
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

TUCEPI 2008 - dużo fotek
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies