Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacje 2008 - Grecja Po Raz Pierwszy

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
LRobert
Cromaniak
Wakacje 2008 - Grecja Po Raz Pierwszy

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 17.07.2008 14:50

Wróciłem. Coś napiszę o zderzeniu wyobrażeń z tym co zobaczyłem. Pisać mógłbym już zacząć, ale na razie bez zdjęć. Mam ich 1953 i muszę je jakoś uporządkować i obrobić. W tym roku miałem tylko 2 tygodnie urlopu/ do tej pory jeździłem na 3 tygodnie/ i nie bardzo wiedziałem jak poukładać trasę aby zobaczyć to co zaplanowałem. Trzeba było uwzględnić czas na odpoczynek na plaży aby reszta rodzinki się nie zbuntowała. Zrezygnowałem z Aten. Na pewno miały być Meteory i Peloponez. O Grecji myslelismy już rok temu ale wyszło inaczej. Przewodniki przeleżały z szufladzie rok czasu. To na razie tyle.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 17.07.2008 18:14

Czekam z niecierpliwością na Twoją relacje,ponieważ za tydzień w piątek też ruszam na objazd Grecji.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 17.07.2008 19:43

Tak szybko to ja tym razem rady nie dam. :D Jak masz jakieś konkretne pytania to pisz. Ja byłem na:
1. CHALKIDIKI
2. METEORY
3. MANI
4. okolice EPIRU
5. PILIO.
Noclegi na kempingach. Z wyjątkiem METEORÓW tam był apartament - chociaż też na kempingu. Kempingi dosyć puste, jedynie w okolicy weekendu trochę więcej Greków. Ja wróciłem wczoraj. Podobnież w poniedziałek było jakieś trzęsienie ziemi ale to było bardziej na południu, u nas nic nie zauważyliśmy. Przez 2 tygodnie spadły może 4 krople deszczu, chociaż 3 razy postraszyło burzą. Było za to baaardzo ciepło - 2 dni nasza rodaczka na kempingu podawała 42 stopnie. Przejazd bardzo spokojnie, ale trochę daleko. W sumie przejechanych 5864km. Pamiętaj o zielonej karcie. Sprawdzają na granicy. Tak poza tym to spokojnie.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.07.2008 10:35

Zanim uporządkujesz zdjęcia napisz jak jechałeś do Grecji. Jaka była trasa, ile czasu dojazd Wam zajął. Gdzie były postoje, noclegi po drodze.

Jeszcze się w tym roku nie wybieramy, ale powoli zbieramy doświadczenia innych. Zwłaszcza tych co w dwa tygodnie przemierzają taki szmat drogi aby nie tylko oglądać plaże a jeszcze zobaczyć kawałek Grecji.

Poczekamy na relację i zdjęcia.

Pozdr Lidia
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 18.07.2008 11:12

Noooo :D to witam kolejnego "Greka" :D Czekam z niecierpliwością na relację i na to czy moja się przydała ;) w Waszych wojażach.

Siadam w ławce czytelników :D

Pozdrav :papa:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 18.07.2008 16:56

Leszek dzięki relacja się przydała. :D Starałem się zresztą przeczytać wszystko co udało mi się znaleźć na ten temat. Wydaje mi się tylko, że zobaczyłem trochę mniej niż ty.
W dwa tygodnie da się objechać Grecję trzeba tylko z czegoś zrezygnować i zosatwić do obejrzenia przy kolejnej wizycie. :lol: Problem jest zazwyczaj w tym co wybrać. Ponieważ liczyłem trochę już koszty to może napiszę ceny kempingów - kolejność jak wyżej. Ceny dla 3 osób dorosłych+dziecko 11 lat i 2 namiotów/4 i 2/.
1. Lacara - 160,4/4 noce/
2. Kastraki Vraschos - 120,0/2 noce/ z tym, że tu był apartament
3. Githion Bay - 99,0/3 noce/
4. Assini Beach - 72,0/2 noce/
5. Sikia - 64/2 noce/.

Przygotowania do wyjazdu zajęły trochę czasu. Zakupy żywności, napojów. Zabieramy jedzonko ze sobą i gotujemy sobie na kempingu. :D
I nie zamierzam przekonywać niektórych, że jest to dobry sposób na wypoczynek. Jedzenko jeszce trochę przywieźlismy z powrotem. Liczyliśmy, że będziemy też jeść kolację ale jakoś nam nie wyszło. Prawdopodobnie przez temperatury. Największy problem z planowaniem trasy, co obejrzeć? gdzie nocować ? Jakiś zarys trasy jest. Najmniej przyjemne jest zniesienie gratów z mieszkania do samochodu i upakowanie tego wszystkiego. Sporo tego. Teraz myślę, że mogłem zrobić zdjęcia tego bagażu, ale niestety już trochę zbyt późno - może następnym razem. :lol: Samochód po zapakowaniu tak się jakos dziwnie przybliżył do ziemi.

:D Wyjazd 1 lipca 2008 o godzinie 14. Jeszcze w tym dniu pracowałem więc i tak udało się wcześnie. Trasa stała na Kraków i Chyżne. No ale w naszej ojczyźnie nie może być tak prosto. Na wjeździe do Krakowa ogromny korek. Zaczęli jakiś kolejny remont chyba Opolskiej. na szczęście dzieki CB znajdujemy tubylca, który zna objazd. :lol: Jedziemy za nim i wjeżdżamy do Krakowa od strony Olkusza. Potem obwodnica Krakowa też niestety w remoncie i trochę postaliśmy. Na CB słyszę informację o korkach na remontach przed Myślenicami. Znam objazd. Jadę z obwodnicy na Skawinę i całkiem bocznymi dróżkami wyjeżdżam na zakopiankę tuż przed Myślenicami od strony Bielska. W samych Myślenicach szybko mijamy światła i jedziemy dalej. Od Rabki do Chyżnego znowu remonty i trochę w kilku miejscach postaliśmy na światłach. Samochód mam ciężki i bardzo nisko zawieszony. Parę razy "chlapacze" tarły po asfalcie. Na granicy kupuję słowacką winietkę i robimy postój. CDN :D
witki
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witki » 18.07.2008 17:00

Ooooooo, będzie ciekawa relacyjka i tyyyyyyyyyyle zdjęć!!!!
no to zostawiam ślad, co by na bieżąco być :wink:
zauroczona
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zauroczona » 19.07.2008 23:38

Podziwiam śmiałków, którzy do Grecji podróżują samochodem - ja była tam 3-krotnie, ale zawsze samolotem. W ub. roku po raz pierwszy wybrałam się z rodzina w podróż autkiem i dlatego kierunkiem była Chorwacja, bo bliżej - i wybór był świetny!
Tomasz.M
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz.M » 20.07.2008 09:33

LRobert, bardzo ciekawi mnie relacja na temat przejazdu przez Serbię i Macedonię, tj. jakość dróg, natężenie ruchu oraz sprawność odpraw na granicach. Oczywiście pomocne byłyby informacje nt. zachowania miejscowej policji. Ruszam na Zakyntos i Kefalonię z przystankiem w Meteorach 28 lipca.
Pozdrawiam
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 20.07.2008 10:17

czekamy na dalszy ciąg i zdjęcia 8)
kkrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkrzys » 20.07.2008 10:33

Tomasz.M napisał(a):LRobert, bardzo ciekawi mnie relacja na temat przejazdu przez Serbię i Macedonię, tj. jakość dróg, natężenie ruchu oraz sprawność odpraw na granicach. Oczywiście pomocne byłyby informacje nt. zachowania miejscowej policji. Ruszam na Zakyntos i Kefalonię z przystankiem w Meteorach 28 lipca.
Pozdrawiam

Jeśli nie jechałes drogą przez Belgrad ,możesz byc jedynie miło zaskoczony.
Od wjazdu na węgierskie autostrady połykasz kilometry i problemem staje się jedynie "autostradowa monotonnia".Jakośc drogi spada na odcinku od granicy H/SR do Belgradu oraz w częsci trasy w Macedonii, ale w porównaniu z przejazdami polskimi to "małe piwo".
Sprawnośc odpraw na granicach jest uzależniona od natęzenia ruchu.W jednym przypadku odprawa jest błyskawiczna ,
w innym trzeba poświęcić np. godzinę.
Jesli chodzi o policję w Serbii , zwłaszcza na odcinku do Belgradu ,trzeba stosować sie do ograniczeń zwłaszcza prędkosci , a szansa na rozmowe z policja serbska spada praktycznie do zera.
Infrastruktura w Serbii ,może poza stacjami benzynowymi przy trasach ,nie rozwija się zbyt mocno ,ale jazda serbskim odcinkiem autostrady jest OK.
pozdrawiam
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 20.07.2008 10:34

Robert,też wybieram się do Kato Gatzea na ten camping,czy zwiedzałeś może wschodnie plaże Pilionu,słyszałam,że bardzo ładne.I jeszcze jedno jadę do Kastraki w ciemno,czy z apartamentem na campingu Vrahos mogę mieć problem,czy stoją wolne.I jaka jest Twoja opinia o campingu Sikia.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 20.07.2008 15:06 przez carnivalka, łącznie edytowano 1 raz
monika2277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 20.07.2008 14:51

Cześć. Czekam na dalszą relację z podróży. My już 2 rok myślimy o Grecji ale w tym roku jeszcze byliśmy w CRO, ale na następny to już synek starszy będzie i też pojedziemy. Więc opisuj wszystko dokładnie bo chętnie skorzystam z czyjegoś doświadczenia.
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 20.07.2008 23:53

Carnivalka plaż wschodnich Pilionu nie widziałem. Przejazd z zachodniej strony na wschodnią wiedzie przez wysokie góry - 30 km jedziesz ponad godzinę czasu. :o Wystarczy napisać, że sa tam stoki narciarskie. Jesli idzie o kamp Sikia to jest niezły, łazienki ok, sklep a nawet restauracja. Jedna wada to wąska plaża - kamienista. My nie mielismy problemu bo bylismy na niej późnym popołudniem 17-18, ale myślę iż do południa może byc ciasno. Kemping nieźle zacieniony-szczegónie prawa strona od wjazdu. Duże tarasy na kilka namiotów. W tym rejonie ciąg kempingów wiec coś można wybrać. Jeśli idzie o Vrachos to apartament widziałem w zasadzie chyba jeden. Jest sporo przyczep do wynajęcia. W miejscowości widziałem 3 kempingi i trochę dalej w Kalambace następne.
Przejazd prze Serbię i Macedonię mnie osobiście też trochę straszył jak planowałem wyjazd. Na szczęście niepotrzebnie. :D Autostrady bardzo dobre. W Serbii dobre stacje przy autostradzie. W Macedonii w kierunku Grecji po końcu autostrady remonty. Są światła więc nie ma korków. Z policją bliższych kontaktów nie zawarłem :lol: Parę razy widzaiłem ich "pilnujacych" mostów wiodacych do nikąd - Macedonia. Na Serbii chyba też stali w cieniu mostu. Kierowcy mrugają. Profilaktycznie w okolicach wiadukó wystarczy trochę zwolnić. W drodze powrotnej było zabawnie bo w Macedonii na autostradzie minął nas radiowóz i zaczął jechać przepisowe 120 km/h. Szukał jelenia czy co? W 4 samochody grzecznie przez prawie 10 km jechaliśmy za nim. Na szczęście potem gdzies zjechał. Opłata za autstrady. W Serbi wymieniłem Euro na Dinary a w Macedonii płaciłem w Euro - 5 Euro za całość Macedoni.
W kierunku Grecji celnicy krótko i bez problemu. Macedończyk pytał tylko czy do Grecji i kazał jechać. Na granicy sprawdzają zieloną kartę. W drodze powrotnej Węgrzy dokładnie sprawdzają. Łącznie z otwieraniem bagażnika i szperaniem w nadkolach. Z tym, że jak celnik zobaczył jak zapakowany mam samochód to miał minę cieżko zdziwioną i lekko przerażoną. Ograniczył się do pytania o papierosy, rakiję i metaxę. Papierosy nie, rakija nie a metaxę potwierdziłem i pokazałem 2 butelki. O Uzo i wino przecież nie pytał to się chwalił nie będę. :lol: :P
Wychodzi mi relacja trochę nie po kolei, ale skoro niektórzy dopiero jadę to może coś skorzystają. Jeśli idzie o zdjęcia to się robią powoli.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 23.07.2008 19:36

Węgrzy trochę przeginają,przecież Grecja to też Unia a normy przewozu alkoholu są dosyć wysokie.Wątpliwe,żeby ktoś miał aż tyle a co dopiero ponad normę.
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży