napisał(a) wowek99 » 20.07.2008 17:17
Droga Kejti J
Co do samej Novaliji to też się dużo naczytałem że jest to imprezowe i głośne miejsce. Na pewno jest tam tłoczno, ludzie wieczorem koncentrują się wzdłuż głównego deptaka, który biegnie wzdłuż portu. Tam też jest masa różnych kafejek i restauracji. Ale za to nie jest jakoś aż tak bardzo głośno, po prostu spaceruje tamtędy masa ludzi, główne z dziećmi bo młodzież to na plaży Zrce przebywa
. Tam też właśnie skoncentrowane jest życie nocne jeśli można tak to nazwać. Bo jak dla mnie to jest zwykłe disco na plaży, w Krakowie na Rynku są o wiele lepsze imprezy. Zaznaczam również że ta plaża jest 2km od Novaliji. Polecam obejżenie zachodu słońca tylko trzeba sie przejść kawałek w zdłuż miejskiej plaży, później wchodzi się na taką kamienistą dróżkę i trzeba przejść kawałek. Coś pięknego. Możesz wyciągnąć męża (albo chłopaka) na super romatyczny spacer
Co do kwater to nie potrafie podać cen bo sam mieszkałem w hotelu, więc tu ci nie pomogę, ale myślę że o w tym terminie znajdziesz cos za rozsądną cenę.
Gajac – trudno to nazwać wioską. To po prostu skupisko apartamentów. Z resztą bardzo ładnych. Po samochodach jakie tam widziałem to wnioskuję że raczej bogatsza klientela tam przebywa ale jest tam całkiem fajnie, przede wszystkim spokojnie.
Plaże – najbardziej podobało mi się właśnie w Gajac. Co prawda plaża jest kamienista ale jak cię słoneczko trochę spiecze to można znaleść trochę miejsca w cieniu no i super woda tam jest w sam raz do nurkowania. Parkingi są bezpłatne. Kolejna plaża to Zrce, bardzo ładna ale zatłoczona i do tego płatna. Fajna plaża jest w starej Novaliji, co prawda też troszke ludzi na niej jest ale nie aż tyle co na Zrce. Obydwie te plaże posiadają błękitne falgi a więc są o najwyższym standardzie. Odwiedziłem również plaże sv duh i cista. Jak się jedzie drogą z Novaliji do Pagu to widać drogowskazy które do nich prowadzą. W sumie to też całkiem fajnie tam było, tylko jak będziesz tam jechac to uważaj na zjazdy na plaże, spadek terenu ponad 30 % (robi wrażenie i zapiera dech ). Koło wszystkich tych plaż są płatne parkingi 20 kn z dzień. Podobno fajnie też jest na plaży Babe ale nie byłem. Najlepszy sposób na znalezienie fajnego miejsca to po prostu przejechanie paru kilometrów. Trzeba się troche porozglądać, najlepiej między Novaliją a Pagiem. Dalej nie warto.
Ceny – koło Novaliji jest duży market Hyper Novalis i tam jest najtaniej chociaż i tak ceny trochę wyższe od tych w Polsce. W marketach w mieście nie opłaca się kupować bo to po prostu zwykłe ździerstwo. To samo tyczy się również owoców ze straganów. Tak dla porównania 1 kg nektarynek na straganie kosztuje około 20 kn a w hyper novalisie 13.
Wyspa Pag – na pewno robi wrażenie pod względem krajobrazu. Warto poświęcić 1 dzień na objechanie wyspy samochodem. Warto się wybrać szczególnie na północ od naovaliji do Lun i pooglądać tamtejsze gaje oliwne (ładnie tam pachnie). No i warto też zatrzymywać się przy drodze bo można zrobić bardzo ładne zdjęcia. Wyspa słynie ze swoich serów, ale są one niestety bardzo drogie około 160 kn za kg. Warto przynajmniej spróbować. Kolejny towar to oliwa – wyśmienita no i sól morska. Osobiście polecam również rakiję z fig
Na razie to tyle co mi przychodzi do głowy. Jak sobie jeszcze cos przypomnę to napiszę. Jak chcesz to daj maila to ci wyśle pare fotek wyspy. Weź również poprawkę na to co mówię bo ty wybierasz się pod koniec sierpnia więc może już być troche mniej ludzi
Pozdrawiam J