Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Miękki, czasowy dowód rejestracyjny!!!!!!!!!

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Zuzanka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zuzanka » 03.07.2008 17:29

Bardzo proszę Was kochani forumowicze o pomoc. Powiedzcie, czy można wjechać do Chorwacji i w ogóle czy można podróżować za granicą na miękkim, czasowym dowodzie rejestracyjnym? Właśnie zarejestrowaliśmy samochód i nie mamy jeszcze twardego dowodu, a wyjeżdżamy za tydzień :(

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ahoj.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.07.2008 18:47

A co w nim stoi napisane :?: bo mnie się wydaje, że skoro ktoś (hehe jakimś cudem ;)) jest właścicielem pojazdu to może nim dysponować pod warunkiem, że będzie on ubezpieczony wg wymogów państw, przez które się bedzie przejeżdżać ;)
Zuzanka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zuzanka » 03.07.2008 18:55

Wygląda jak każdy inny dowód, z tym, że jest "miękki" i czasowy tzn. na 30 dni od wydania. Koniec terminu wypada na 23 lipca, a z CRO wracamy 19 lipca, więc myślę, że nie powinno być problemów, ale nie jestem pewna :(
Samochód jest normalnie ubezpiczony, ma nowe tablice i generalnie wszystko jest ok.
Ale nadal nie jesteśmy pewni...

Pomożecie?
art66x
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) art66x » 03.07.2008 19:02

Witam! Jesli sie nie myle nie mozesz jechac za granice na miękkim dowodzie!Mialem podobny problem z przyczepą campingowa w poprzednim sezonie , w wydziale komunikacji potwierdzili moje obawy-ale co kraj to obyczaj!Pozdrawiam art66x :(
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 03.07.2008 19:25

art66x napisał(a):Witam! Jesli sie nie myle nie mozesz jechac za granice na miękkim dowodzie!Mialem podobny problem z przyczepą campingowa w poprzednim sezonie , w wydziale komunikacji potwierdzili moje obawy-ale co kraj to obyczaj!Pozdrawiam art66x :(

Potwierdzili Twoje obawy podając jakiś konkretny przepis, czy panienka w okienku tak powiedziała bo jej się tak wydawało? Znając poziom kompetencji naszych urzędników stawiam na to drugie.

Jak ktoś zna przepis który zabrania wyjeżdżania z miękkim dowodem to niech go tu przytoczy.

Oczywiście zawsze zagraniczny policjant może mieć wątpliwości bo może nie znać tego wzoru dokumentu, ale też rzadko się zdarza, że kogoś zatrzymują jak jedzie zgodnie z przepisami.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.07.2008 19:28

Znalazłem coś takiego

o :arrow: TU

DOWÓD REJESTRACYJNY.

Dokumentem obowiązującym w ruchu krajowym i zagranicznym pojazdu jest dowód rejestracyjny . Nie zalecamy wyjazdu zagranicę z dowodem tymczasowym tzw. miękkim, gdyż możemy się spotkać z niepotrzebnymi utrudnieniami ze strony służb w innych krajach (znany jest im jedynie wzór europejski dokumentu ). Dowód rejestracyjny musi posiadać aktualny wpis badania technicznego.

Nie ma wzmianki o tym, że nie wolno :!:
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 03.07.2008 19:37

Zuzanka napisał(a):Bardzo proszę Was kochani forumowicze o pomoc. Powiedzcie, czy można wjechać do Chorwacji

Wjechać można, bo dokumentów auta racej nikt nie będzie sprawdzał.

Zuzanka napisał(a): i w ogóle czy można podróżować za granicą na miękkim, czasowym dowodzie rejestracyjnym?

Miękkie dowody juz czyba wyginęły (mam na myśli ręczne wypisywane druczki pozbawione zabezpieczeń).
Zapewne to co posiadasz jest po prostu czasowym dowodem, ważnym również za granicą...

Tablice masz zwykłe czy tymczasowe?
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 03.07.2008 19:45

Zuzanka napisał(a):Wygląda jak każdy inny dowód, z tym, że jest "miękki" i czasowy tzn. na 30 dni od wydania. Koniec terminu wypada na 23 lipca, a z CRO wracamy 19 lipca, więc myślę, że nie powinno być problemów, ale nie jestem pewna :(

Jest to normalny dowód rejestracyjny jedynie z ograniczeniem czasowym do 30 dni od jego wydania :D , a jeżeli by się nawet zdarzyło ,że ma skończyć się jego ważność w Cro , to przed wyjazdem po prostu trzeba go wydłużyć do czasu powrotu :!: ja miałem taką sytuację, ale i tak nikt nie brał moich dokumentów do ręki :) :) :)
Wiec nie martw się, pakujcie się i w drogę... 8)
pozdrawiam :papa:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 03.07.2008 19:56

Zuzanko! Ja miałam też podobny dylemat i to dwa razy!
Jedź- nie miałam żadnych problemów, zarówno w Czechach kiedy to celnicy sprawdzali nasze auto ani w Cro kiedy to dostałam mandat :D
Zuzanka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zuzanka » 03.07.2008 19:56

Miękkie dowody juz czyba wyginęły (mam na myśli ręczne wypisywane druczki pozbawione zabezpieczeń).
Zapewne to co posiadasz jest po prostu czasowym dowodem, ważnym również za granicą...

Tablice masz zwykłe czy tymczasowe?[/quote]

Dowód wygląda tak samo, jak każdy normalny, z tym, że nie jest w tej folii, tylko został wydrukowany na takim samym papierze jak dowód rejestracyjny w Wydziale Komunikacji.

Tablice mamy normalne i naklejkę hologramową na szybę również.

Hmmm...tak więc można czy nie można. Wiadomo, że na granicy tego sprawdzać nie będą. Zamierzamy również za granicą jeździć zgodnie z przepisami, ale kto wie, może nas ktoś zatrzyma do rutynowej kontroli?

Wiadomo, że co kraj to obyczaj...mam nadzieję, że będzie ok :D

Dziękuję za pomoc, ale i tak czekam na dalsze wskazówki, może ktoś ma jakieś inne info?

Ahoj.
Andzelo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzelo » 03.07.2008 20:04

Witam spoko mozesz jechać, ja wiosna zmieniłem auto i jechałem na miekim do pracy w Szwecji.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone