Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Czy dobrze wyznaczyłam trasę Warszawa --- Orebić?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alexsia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexsia » 16.06.2008 09:27

Jadę po raz pierwszy i na podstawie tego forum i relacji innych z podróży wyznaczyłam swoją trasę przejazdu Warszawa - Orebić. Proszę was zerknijcie i wprowadzcie ewentualne poprawki lub jeżeli uważacie ze brakuje jakichś punktów (miast) charakterystycznych które pomogą w podróży proszę o wstawienie. Jadę 26 czerwca więc jeszcze przez Słowenię, wracjąc jakoś ominę :). Jeżli ktoś się orientuję to proszę wstawić mi średni czas przejazdu pomiędzy bardziej charakterystycznymi punktami np. Warszawa --- Zwardoń (jazda w nocy), Zwardoń - Karlovac (jazda w dzień), Karlovac - Ploce.

POLSKA

Warszawa --- Janki, skręt na lewo na E67 (8) Katowicką --- Piotrków Trybunalski zjazd na E75 (1), nadal Katowicką ----- Częstochowa ---- Katowice obwodnicą, Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec ----- Bielsko Biała, przed lub za BB skręt w lewo na drogę (69) do Żywca ---- Żywiec --- Zwardoń, przejście

SŁOWACJA

Zwardoń ---- (487) --- za Zwardoniem kupić winietkę na pierwszej stacji benzynowej --- w Surcinovec wjazd na E75 (11) ----- Cadca ---- Żylina --- Bratysława ---- przejechać mostem Dunaj i skęcić w lewo na przejście w Rajce.

WĘGRY

Rajka ---- Mosonmagyarovar --- (86) – Csorna --- Szombathley --- Komend --- Redics – przejście

SŁOWENIA

Redics ---- Mursko Svedisce

CHORWACJA

Mursko (209) --- Cakovec ---- w Nedelisce zjazd w lewo na (20) ---- Varaźdin --- kierunek na A4 ---- Zagreb --- za Botinec zjazd na A1 --- Karlovac (nocleg) --- Okulin --- Sibenik ---- Dugopolije ---- Sestanovac zjazd z A1 na Makarska ---- w Ploce wjechać na prom do Trpanji.
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 16.06.2008 11:06

Jadąc przez Zwardon musisz przebijać sie przez Bielsko i Żywiec. Z Żywca do Zwardonia to tez nie sielanka - średnia prędkość to maksymalnie 50km/h. - to juz sa góry a droga "taka sobie".

Proponuje Ci tak :idea:

Jedziesz tak jak w twoim planie a tym ze :
W Katowicach skrec na Autostarde A4 -> kierunek Wrocław
Jedziesz dosłownie pare klilmetrów i masz zjazd na "wiślankę" - droga krajowa nr 81 - kierunek -> Wisła/Skoczów/Cieszyn . Jedziesz do Ustronia zały czas dwoma pasami i na pierwszych światłach w Ustroniu skręcasz w prawo na Cieszyn. Tu zaczyna sie droga lokalna jedziesz znowu parę kilkometrów wypatrując drogowskazu w lewo na Leszna Górna (to przejscie jest w szczerym polu) i tę drogą dojezdzasz do Trinca gdzie wyskakujesz na droge nr 75 kierunek -> Cadca - > Żilina (po drodze przejscie graniczne między Czechami a Słowacją) - dalej juz wiesz.

Czyli w porównaniu do twojej trasy jedziesz inaczej od Katowic do Cadcy.
Wg mnie moja trasa jest szybsza o min pół godziny, a jak trafisz na korki które od Katowic do Żywca sa czesto wi wszedzie to nawet 2 godziny.

Jade w sobote 21-go z Pszczyny wlasnie tą trasa.
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 16.06.2008 11:36

krzych222 napisał(a):Jedziesz tak jak w twoim planie a tym ze :
Jedziesz dosłownie pare klilmetrów i masz zjazd na "wiślankę" - droga krajowa nr 81 - kierunek -> Wisła/Skoczów/Cieszyn . Jedziesz do Ustronia zały czas dwoma pasami i na pierwszych światłach w Ustroniu skręcasz w prawo na Cieszyn.

Nie radze jechać wiślanką - co chwila światła + ograniczenia prędkości i fotoradary. Lepiej jechać do Cieszyna/Lesznej drogą na Bielsko i przed Bielskiem skręcić na Cieszyn
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 16.06.2008 12:35

z tym promem z Ploce trzeba się zastanowić i sprawdzić godziny kursowania.
W ubiegłym roku przerabiałem tą trasę. Cena promu ok.160 kun (auto +2os)
czas oczekiwania 3 h. i rejsu 1 h. Pojechałem przez Ston .
Czas Ploce - Orebic ok. 2 h. Plusem jest, że na promie możesz odpocząć po podróży.
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 16.06.2008 15:14

jdubowski napisał(a):
krzych222 napisał(a):Jedziesz tak jak w twoim planie a tym ze :
Jedziesz dosłownie pare klilmetrów i masz zjazd na "wiślankę" - droga krajowa nr 81 - kierunek -> Wisła/Skoczów/Cieszyn . Jedziesz do Ustronia zały czas dwoma pasami i na pierwszych światłach w Ustroniu skręcasz w prawo na Cieszyn.

Nie radze jechać wiślanką - co chwila światła + ograniczenia prędkości i fotoradary. Lepiej jechać do Cieszyna/Lesznej drogą na Bielsko i przed Bielskiem skręcić na Cieszyn

Trasa Katowice -> Bielsko->skoczów-Ustroń -jest dłuższa ok ok 15-20 km niz Katowice-Ustroń i tak samo naszpikowana radarami (oststanio dwa dołozyli w Czechwoicach).
Jezeli policzyc światła to bedzie mniej wiecej tyle samo.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.06.2008 19:44

alexsia napisał(a):Jadę po raz pierwszy i na podstawie tego forum i relacji innych z podróży wyznaczyłam swoją trasę przejazdu Warszawa - Orebić. Proszę was zerknijcie i wprowadzcie ewentualne poprawki lub jeżeli uważacie ze brakuje jakichś punktów (miast) charakterystycznych które pomogą w podróży proszę o wstawienie. Jadę 26 czerwca więc jeszcze przez Słowenię, wracjąc jakoś ominę :). Jeżli ktoś się orientuję to proszę wstawić mi średni czas przejazdu pomiędzy bardziej charakterystycznymi punktami np. Warszawa --- Zwardoń (jazda w nocy), Zwardoń - Karlovac (jazda w dzień), Karlovac - Ploce.

POLSKA

Warszawa --- Janki, skręt na lewo na E67 (8) Katowicką --- Piotrków Trybunalski zjazd na E75 (1), nadal Katowicką ----- Częstochowa ---- Katowice obwodnicą, Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec ----- Bielsko Biała, przed lub za BB skręt w lewo na drogę (69) do Żywca ---- Żywiec --- Zwardoń, przejście

SŁOWACJA

Zwardoń ---- (487) --- za Zwardoniem kupić winietkę na pierwszej stacji benzynowej --- w Surcinovec wjazd na E75 (11) ----- Cadca ---- Żylina --- Bratysława ---- przejechać mostem Dunaj i skęcić w lewo na przejście w Rajce.

WĘGRY

Rajka ---- Mosonmagyarovar --- (86) – Csorna --- Szombathley --- Komend --- Redics – przejście

SŁOWENIA

Redics ---- Mursko Svedisce

CHORWACJA

Mursko (209) --- Cakovec ---- w Nedelisce zjazd w lewo na (20) ---- Varaźdin --- kierunek na A4 ---- Zagreb --- za Botinec zjazd na A1 --- Karlovac (nocleg) --- Okulin --- Sibenik ---- Dugopolije ---- Sestanovac zjazd z A1 na Makarska ---- w Ploce wjechać na prom do Trpanji.

5 razy byłem na Pelješcu, różne trasy testowałem. Propozycja : Warszawa- Cieszyn katowicką potem w Czechach na Cadce i kierunek Słowacja, tam w Zlinie autostrada do Bratysławy, dalej na Wiedeń i nocleg w Grazu. Rano około 9 ruszam i Maribor, Zagreb i autocesta do końca. Potem Jadranka do Mali Ston i w prawo na Peljesac. Daj sobie spokój z promem , za pieniądze z biletów kupisz wachy na tam i z powrotem do Ploce :) Poza tym ciężko trafić na prom (rozkład w Jadrolinii) i są kolejki. Powrót: Jeśi chcesz uniknąc winiety w Słowenii to z Orebića jest cudowna trasa przez BiH. Ja z BiH jechałem na Zagreb ale można pociągnąć przez Węgry.
Pozdrav.
as12345600
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) as12345600 » 16.06.2008 20:46

Na pewno lepiej jechać wiślanką niż przez Bielsko, Żywiec. Droga gorsza dużo radarów i świateł. Uwaga na wiślance zawsze chłopcy-radarowcy stoją w okolicach Żor ZAWSZE!!.
Ponadto polecam skręcić wsześniej na Cieszyn, przejechać przez byłe przejście w Cieszynie tam kupić winiety na Słowację.
Końcówka Węgier też jest na forum opisana, jedz przez Letenye, unikniesz korków i ewentualnych opłat w Słowenii ( do końca nie jestem pewien czy czasem ten odcinek nie jest w Słowenii płatny 35Euro).
Pozdrawiam ja też jadę do Orebicia. Wyjeżdam 4 lipca. Miłych wakacji.
alexsia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexsia » 17.06.2008 13:57

Dzięki wszystkim

A czy na odcinku Cieszyn - Cadca płaci się w Czechach za przejazd? (winietka)
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 17.06.2008 14:46

alexsia napisał(a):Dzięki wszystkim

A czy na odcinku Cieszyn - Cadca płaci się w Czechach za przejazd? (winietka)

Na ten odcinek nie potrzebujesz winiety :lol:
krzych222
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzych222 » 18.06.2008 08:17

Jeżeli kotoż jeszcz nie próbował knedli z karkowiczką i zasmażaną kapustą to polecam wszystkim jadącym przez CZ/SLO. Najlepiej w którymkolwkiek przydrożnym barze gdzie stoja TIRY.
Ja nigdy tego nie odpuszczam jadąc przez Czechy lub Slowacje -
PYCHA !
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 18.06.2008 19:17

as12345600 napisał(a):Na pewno lepiej jechać wiślanką niż przez Bielsko, Żywiec. Droga gorsza dużo radarów i świateł. Uwaga na wiślance zawsze chłopcy-radarowcy stoją w okolicach Żor ZAWSZE!!.
Ponadto polecam skręcić wsześniej na Cieszyn, przejechać przez byłe przejście w Cieszynie tam kupić winiety na Słowację.
Końcówka Węgier też jest na forum opisana, jedz przez Letenye, unikniesz korków i ewentualnych opłat w Słowenii ( do końca nie jestem pewien czy czasem ten odcinek nie jest w Słowenii płatny 35Euro).
Pozdrawiam ja też jadę do Orebicia. Wyjeżdam 4 lipca. Miłych wakacji.

Czy ktoś wie, czy ten odcinek Słoweni(Redics-Mursko Sredisce) jest wolny od opłat? Czy tam też jest wymagana winieta? Może jakieś linki gdzie można to sprawdzić.
gemidow
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gemidow » 25.06.2008 21:40

Troche mnie dziwi że wolicie przebijac się przez Zwardoń lub Leszną Góre, jadąc jakimis lokalnymi, gorszymi drogami, niz jechać przez dawne przejście graniczne w Cieszynie. Przecież ewentualne skrócenie drogi w ten sposób jest z tego co widze na mapie to max 5 km a jedzie się w ten sposób wyraźnie gorsza, lokalną drogą. Chyba, że jest cos o czym nie wiem, jakies ogromne korki, roboty drogowe, objazdy itp. Ja będe w okolicach Katowic-Cieszyna jutro ok godz 20-21. Czy moge trafić na jakieś utrudnienia w ruchu które mi mocno wydłużą podróż?

Przy okazji zapytam czy od BB do Cieszyna jest nowo wybudowana droga ekspresowa??? Bo gdzies tak słyszałem.

Będe wdzięczny za rzeczowe i szybkie odpowiedzi, bo... ...jutro ok godz. 15 ruszam na swoją pierwsza wycieszkę do Cro w okolice Orebica :lol: :coool: :hut: :papa:
alexsia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) alexsia » 26.06.2008 07:37

Wyjazd dziś o 2 w nocy :) już się doczekać nie mogę. Dziękuję wszystkim za rady. Zrezygnowałam z przejścia w Zwardoniu, jadę przez Cieszyn tak jak radziliście. Marzyło mi się jeszcze odbic po drodze na Jaskinię Postojną ale już nie dam rady czasowo - szkoda.
noyle
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) noyle » 26.06.2008 14:00

alexsia napisał(a):Wyjazd dziś o 2 w nocy :) już się doczekać nie mogę. Dziękuję wszystkim za rady. Zrezygnowałam z przejścia w Zwardoniu, jadę przez Cieszyn tak jak radziliście.

Jak jedziesz w nocy to możesz jechać przez Kraków i dalej przez Chyżne
później można jechać przez Budapeszt i droga na Barsc
lub na Bratysławę i dalej tak jak był wcześniejszy plan
bandrze
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bandrze » 05.07.2008 10:38

Czy trasa przez Wegry jest lepsza od klasycznej Czechy/slowacja Austria, Slowenia Chorwacja?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone