Re: kempingi na Hvarze oraz Bracu, kto był, który jest fajny
napisał(a) DarekJ » 16.06.2003 08:38
jarwoj napisał(a):
... i jadę na Hvar. Przez ten opis i przez Prapratno.
Mam jeszcze dodatkowe pytanie, jak jest położona plaża względem pola namiotowego, jaka jest odległość w pionie i poziomie i jak wygląda sam brzeg?
Plaża jest bardzo urozmaicona. Trochę skał w stylu Prapratno i trochę plaży z drobnych kamyczków pod wysokim urwiskiem na szczycie którego zaczyna się kemping. Kemping na terenie lasu, na zboczu góry w postaci usypanych półek. Ja tam przeżyłem w tamtym roku potężną burzę i wszystko zostało nieruszone - nawet kałuż nie było. Do plaży w lini prostej blisko a łagodną ścieżką 100m. Dojazd, wjazd i wyjazd na swoją półkę wymaga nieżlych manewrów, ale jeżeli docieraly tam też przyczepy...
Sanitariaty przeciętne, ale też cena niższa.
Kemping prywatny i nie ma go na żadnym wykazie kempingów. Dojazd od Jelsy drogą szóstej kolejności odśnieżania
w kierunku Svetej Nedeli. Po drodze ciemny tunel (jakieś 200m) na szerokość jednego samochodu. Jak widzisz światełko, to znaczy, że jest wolny i można jechać. W nocy odwrotnie - światełko oznacza, że ktoś jedzie z przeciwka
. Potem droga na nachyleniu 20% i zakrętach 180st i zapomnij o barierkach. Ja jeżdząć po stacjach narciarskich w Alpach nie widziałem czegoś takiego.
Dalej dojeżdzamy do lepszej drogi i trzeba uważać, bo info o kempie jest znienacka.
Mojej żonie w czasie pierwszej jazdy tam włos się jeżył na głowie, ale teraz wspominamy to z uśmiechem.