Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Prom na RAB

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
waldek_pap
Podróżnik
Prom na RAB

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldek_pap » 07.05.2008 08:30

Wybieramy się w lipcu na Rab.
Mam pytanko.
Jakie są kolejki do wjazdu na prom w Jablanacu?
Czy długo się czeka na przeprawę?
Pozdrawiam.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.05.2008 09:39

Wszystko zależy od dnia tygodnia (oczywiście najwięcej ludzi przeprawia się w wekendy). Ale promy w sezonie pływają bardzo często, praktycznie non stop...
Pozdrawiam
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 07.05.2008 09:46

Tak, w sezonie są kolejki na prom mimo że pływa on bardzo często. Największe kolejki są w dniu zmiany turnusów - wtedy musisz się liczyć z tym że poczekasz na przeprawę 1-1.5h

na stronie
http://www.hak.hr/map2/map2.aspx?l=21

możesz sobie zobaczyć aktualny obraz z kamery na przeprawie -
powiększ sobie mapę suwaczkiem po prawej a następnie znajdź flagę
na przeprawie na Rab i kliknij na nią - pokaże się obraz z kamery

jeżeli dokładnie tydzień przed planowaną przeprawą zobaczysz kolejkę
( o tej samej godzinie i dniu tygodnia w którym planujesz jechać) to mniej-więcej będziesz wiedział czego się spodziewać
Darek9634
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darek9634 » 07.05.2008 10:31

Rano jest kolejka na wyspie, po południu na lądzie. Wracają np. ci, którzy postanowili coś zwiedzić.
teper
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) teper » 08.05.2008 11:25

witam.
4 sirpnia 2007r stałem w kolejce do promu ponad 6h!
zablokowana była cała jadranka w obu kierunkach, policija na motorach dopiero powoli wahadłowo puszczała ruch ale tylko na jadrance, do promu trzeba było czekać w kolejce. na dworze straszny upał, na szczeście obsługa promu za darmo rozdawała wodę do picia dla oczekujących.
wyjazd z wyspy tydzień później to oczekiwanie pond 2h na prom.
jeden statek zabiera ok. 25 samochodów, kursują na okrągło 3 promy.
pozdrawiam
Bartek
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 08.05.2008 11:48

Fakt trzeba się nastać czasami ładnych parę godzin :?
kamilsson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kamilsson » 08.05.2008 15:45

Może ktoś polecić jakąś fajną konobe na Rabie??
hermi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hermi » 10.05.2008 20:48

Tragedia w 2004 stałem 5 godzin
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 10.05.2008 21:01

waldek_pap napisał(a):Wybieramy się w lipcu na Rab.
Mam pytanko.
Jakie są kolejki do wjazdu na prom w Jablanacu?
Czy długo się czeka na przeprawę?
Pozdrawiam.

W zeszłym roku przyjechałem 30 czerwca godz. 17.00 do Jablanaca - czas oczekiwania - 15 minut... pewnie warto byc póżniej żeby szczyt minął

z Rabu wyjeżdżaliśmy dwukrotnie około 8-9 i nigdy nie było kolejek . Może takiego farta miałem :)

Proszę pamiętać , że najlepiej jak stoimy w kolejce na prom to druga osoba już powinna kupowac bilety, wtedy ruch płynniejszy.

Konoba świetna w Lopar , niedaleko Rajskiej Plaży, nie przy samej , lecz na takim placyku ze stoiskami handlowymi.

I jeszcze jedna , taka niepozorna w Rab na ( zaraz zerknę na mapę przy jakiej ulicy :) już mam Srednja ulica. Rab jest przepiękny, polecam prom z Lopar do Baski (Krk) cały dzień - może uda się zobaczyć tak jak nam delfiny w naturze :)
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 10.05.2008 23:54

witajcie-proponujemy przeprawę w tygodniu do piątku godz-14. Od piątku po 14 do sb możecie czekać nawet kilka godzin. Chyba że stać Was na opcję comfort plus- wjazd na wyspę w niedzielę- wtedy nie ma dużego znaczenia i właściwie macie tylko czas na zrobienie zdjęć.
Pozdr
Mamcia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mamcia » 12.05.2008 07:19

Witam

Mam pytanie - podróżuję z przyczepą kempingową i zastanawiam się nad pobytem najpierw na Rabie, potem na Pagu. Ze są przeprawy samochodowe to wiem, ale jak to wygląda w zestawach z przyczepami, może ktoś się orientuje jak to wygląda cenowo i technicznie?
Jedziemy z malutkimi dzieciaczkami w czerwcu, czytałam że czas oczekiwania na przeprawy jest dość długi, dlatego zastanawiam się czy sobie w tym roku nie podarować... Może ktoś zaliczył w tym czasie podobną trasę z przyczepą.......
dagmarella
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmarella » 18.05.2008 11:47

ile kosztuje prom na rab za samochod i od osoby ?
waldek_pap
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldek_pap » 18.05.2008 14:40

leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 19.05.2008 20:08

Czy ktoś kiedyś spotkał się z faktem mierzenia długości autka?
Pytam bo w/g cennika mają rozróżnienie na auta do 4 metrów i powyżej 4, a mógłbym się załapać na krótszą wersję.
Wersja wozu jakim ruszamy miała 3995 mm przed liftingiem i 4030 mm po liftingu - chyba mnie nie zmierzą jaką wersją jeżdżę, a w kosztach dość znaczna różnica.
Osobiście nigdy się z czymś takim nie spotkałem ale wtedy miałem jeszcze inne wymiary i mnie to nie interesowało.
princess_lu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) princess_lu » 03.06.2008 12:09

Ja w ubiegłym roku czekałam na prom ponad 2 godziny. Dojechaliśmy do Jablanec w sobotę ok. 11 przed południem o to był wielki błąd. Mimo że pływały 4 promy, korek był ogromny, przy ponad trzydziestostopniowym upale. Koszmar. W tym roku niestety również mamy kwatery od soboty (inaczej się nie da w sezonie), ale zamierzam być na promie dużo wcześniej, ok 7 rano. Mam nadzieję, że wtedy nie będzie aż tak dużego korka, ale ... wyjdzie w praniu.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone